29. mart 2024 08:31

Savski venac: Sutra besplatni preventivni pulmološki pregledi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savski venac: Sutra besplatni preventivni pulmološki pregledi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije", zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac, sutra, 30. marta organizuje besplatne preventivne pulmološke preglede.

Pregledi će se vršiti od 7 do 14 časova na adresi Savska 23, a prijave za preglede počinju danas.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika “Železnice Srbije” prim. dr Vlado Batnožić izjavio je za Tanjug da je potrebno zakazati besplatan preventivni pregled na broj telefona 011-3611-581 do subote u periodu od 7 do 14 časova.

"Pregledi se obavljaju 30. marta od 7 do 14 časova. Tri specijaliste pulmologije će pregledati sugrađane", rekao je Batnožić.

Naveo je da pulmološki pregledi, pored pregleda lekara, obuhvataju i spirometriju, difuziju gasova i radiloški nalaz.

"U indikacije za ovaj pregled spadaju i otežano disanje, bol u grudima, posebno onaj koji je probadajućeg karaktera i pojačava se pri udahu, osećaj „sviranja“ ili „šištanja“ u grudima, kao i stezanje ili pritisak u grudima tokom disanja i kašlja", rekao je Batnožić.

Objasnio je da, ako pacijent ima neku od sledećih tegoba može postojati potreba da obavi pregled kod interniste pulmologa - kašalj sa i bez iskašljavanja, "sviranje“ i „šištanje“ u grudima, bol, stezanje ili pritisak u grudima tokm disanja i kašlja, otežano disanje, nedostatak vazduha.

"Pulmološki pregled često obuhvata dodatne procedure, kao što su rendgenski snimak pluća, spirometrija i difuzija gasova, kao i laboratorijske analize krvi", objasnio je Batnožić.

Navodi da je spirometrija neinvazivna dijagnostička metoda kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve, a posebno je značajna za utvrđivanje hroničnih plućnih oboljenja - astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, hroničnog bronhitisa, emfizema pluća, plućne fibroze.

Batnožić kaže da je spirometrija potpuno bezbolna, a da čitava procedura traje veoma kratko, 10 do 15 minuta i izvodi se aparatom koji se naziva spirometar.

Spirometrijom se određuju plućni volumeni - ekspiratorni rezervni volumen, inspiratorni rezervni volumen, disajni volumen, zatim inspiratorni i vitalni kapaciteti, kao i volumeni disajnih organa u funkciji vremena.