18. april 2024 16:16

Niš: Uručena rešenja o podršci države obolelima od retkih bolesti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Niš: Uručena rešenja o podršci države obolelima od retkih bolesti

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI/DEJAN UROŠEVIĆ

NIŠ - Državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić uručio je danas obolelima od retkih bolesti iz Niša i okolnih gradova, rešenja o podršci države obolelima od retkih bolesti, saopštilo je resorno ministarstvo.

Janić je poručio da je ovo jedan vid podrške države, kako bi oboleli od retkih bolesti i njihove porodice imali kvalitetniji život.

Kako je naveo, pored finansijskih izdvajanja za lekove i inovativne terapije za obolele od retkih bolesti, koja su nikada veća, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodeljuje jednokratnu finanijsku pomoć, kao i vaučere za nabavku lekova i medicinskih sredstava i vaučere za rehabilitaciju u banjama, koji su upravo danas i uručeni porodicama i obolelima iz ovog dela Srbije.

Državni sekretar je istakao da je ovo još jedan dokaz da Republika Srbija brine o svima onima kojima su pomoć i podrška potrebni.

Janić je naglasio i da oboleli od retkih bolesti i njihove porodice uvek mogu da računaju na podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Grupe za podršku porodicama dece koja su obolela od retkih bolesti i drugim obolelima od retkih bolesti, koja je formirana u okviru ovog ministarstva.

Obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama dodeljuju se rešenje o isplati jednokratne pomoći u iznosu od 25.000 dinara, vaučeri u iznosu od 35.000 dinara za nabavku lekova i medicinskih sredstava u apotekama, kao i vaučeri u iznosu od 50.000 dinara za rehabilitaciju u našim banjama.