22. april 2024 14:37

Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRA - Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas su uručena priznanja povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije i Dana Vojske Srbije, u Domu Garde u kasarni "Topčider".

Ukazom predsednika Republike povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, odlikovano je 110 pripadnika Ministarstva odbrane i VS i jedna ustanova kulture – Sretenjskim ordenom drugog stepena, Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena, zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge i zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu. Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovana je Galerija Doma Vojske Srbije Beograd.

Povodom Dana Vojske Srbije odlikovano je 100 pripadnika Ministarstva odbrane i VS i jedna jedinica VS – Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena, Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena, zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge i zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu.

Ministar odbrane Miloš Vučević naveo je da mu je čast da pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uruči odličja u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i istakao da danas slavimo i hrabrost i mudrost i Karađorđa i Miloša.

"I odajemo priznanja onima koji su obe te karakteristike stavili bezrezervno na uslugu otadžbini", rekao je Vučević i dodao da država i VS kada odaju priznanje to čine upravo na velike praznike da bi odlikovanja uručili onima koji su dostojni da budu odlikovani u znak sećanja na naše slavne heroje iz prošlosti i na istoriju i sadašnjost otadžbine.

Vučević je ocenio kao veliku slavu i ccast primanje odlikovanja na današnji dan.

"Kada kažemo da su hrabrost i mudrost stavili bezrezervno u korist otadžbine i vojske, onda to zaista i mislimo – da odlikujemo one kojima je opšta korist i državno dobro bilo na prvom mestu", naveo je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, srpska odlikovanja oduvek su u našem narodu doživljavana kao svetinja.

"Ona su se čuvala u porodici kao sećanje na njihove nosioce i smatrana su predmetima od neprocenjive vrednosti. Ona su neoborivo svedočila sama za sebe o ličnosti koja ih je dobila. Stari spisi kažu da se medalja Obilića u Crnoj Gori dobijala odmah posle bitke i to tako što bi najstariji oficir izašao pred stroj, pred vojsku, podigao medalju prema nebu i zapitao – ko zaslužuje neka istupi", rekao je on i naglasio da se teže pitanje nije moglo postaviti.

Vučević je dodao da je zbog toga siguran da svi danas, zasluženo odlikovani, cene sve što su radili, kao što država Srbija to ceni, priznaje i poštuje.

Ministar odbrane je poručio odlikovanima da im je Srbija zahvalna.

Uručenje odlikovanja počelo je minutom ćutanja i odavanjem počasti nedavno nastradalom pripadniku 72. brigade za specijalne operacije zastavniku Mijodragu Toškoviću.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.