23. april 2024 18:09

Uhapšeno šestoro osumnjičenih za pranje novca, poresku utaju i poresku prevaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uhapšeno šestoro osumnjičenih za pranje novca, poresku utaju i poresku prevaru

Foto: shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost (PDV).

Uhapšen je V. D. (1972) iz Niša zbog sumnje da je izvršio krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara u vezi sa PDV-om i M. C. (1979) takođe iz Niša, zbog sumnje da je izvršila krivična dela pranje novca i poreska prevara u vezi sa PDV-om, saopštio je MUP.

Uhapšeni su i M. N. (1978), D. M. (1965) iz Niša, A. F. (1980) iz Zemuna i Ž. S. (1957) iz okoline Prokuplja, zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca u pomaganju i poreska prevara, dok je policija podnela krivičnu prijavu protiv žene iz Niša (62), zbog sumnje da je izvršila krivično delo pranje novca.

Sumnja se da su V. D. i M. C. kao bivša odgovorna lica privrednog društva "Katrin kompani" DOO iz Niša, u periodu od jula 2022. godine do februara 2023. godine, sa računa ovog privrednog društva preneli novac u iznosu od oko 78,18 miliona dinara, na račune tri privredna društava čija su odgovorna lica osumnjičeni M. N, D. M. i A. F, sa kojima su prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja od ovih privrednih društava, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

Potom su, kako se sumnja, A. F. i D. M. svoj deo novca preneli na račun privrednog društva osumnjičenog M. N. koji je novac u celosti dalje preneo na tekući račun osumnjičenog Ž. S, na osnovu iznajmljene građevinske opreme i mehanizacije koju Ž. S. nije posedovao, i koji je istog dana celokupan iznos elektronski prebacio na tekuće račune osumnjičenih V. D, M. C, D. M, M. N. i šezdesetdvogodišnjakinje, na ime navodne pozajmice, dodaje se u saopštenju.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od 9,9 miliona dinara, dok su V. D. i M. C. ostatak novca u iznosu od 69,8 miliona dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava "Katrin kompani" DOO i "KG - Katrin grupacija" DOO, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V. D. i M. C. su na taj način celokupan iznos novca držali i koristili za svoje potrebe sa znanjem da je stečen kriminalnom delatnošću i sa obračunatim porezom, naneli štetu privrednom društvu "Katrin Kompani" DOO i budžetu Republike Srbije u iznosu od 26.97 miliona dinara, dodaje se u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.