17. april 2024 18:00

Mateo Mekači: Ohrabruje spremnost partija u Srbiji da razgovaraju o unapređenju izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mateo Mekači: Ohrabruje spremnost partija u Srbiji da razgovaraju o unapređenju izbora

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Spremnost političkih partija u Srbiji da razgovaraju o unapređenju izbornog procesa je ohrabrujuća, ali su i dalje potrebni sadržajan dijalog i dublja posvećenost rešavanju postojećih razlika, poručio je danas direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz OEBS-a.

''Bilo je dobro videti da se napori poslednjih nedelja kreću ka pronalaženju načina za sprovođenje naših preporuka. Ali, važno je da posvećenost sprovođenju naših preporuka, a koja je izražena širom političkog spektra, ne bude ometana otvorenim političkim pitanjima, kako bismo bili sigurni da pravila i prakse u vezi sa demokratskim izborima dobiju široku podršku'', poručio je Mekači.

Istakao je da je neophodan inkluzivan i transparentan proces da bi se obezbedili pozitivni ishodi koji će biti od koristi srpskom narodu ''i sada i budućnosti''.

On je takođe izrazio važnost nepristrasnog međunarodnog posmatranja izbora kako bi se izgradilo poverenje birača u izborni proces, i najavio da ODIHR planira da 29. aprila otvori misiju za posmatranje izbora za beogradske izbore najavljene za 2. jun.

''Misija će uključivati tim stručnjaka i dugoročnih posmatrača, kao i kratkoročnih posmatrača koji će stići neposredno pre dana izbora'', naveo je Mekači, dodajući da nepristrasno posmatranje izbora služi i za odvraćanje od potencijalnih zloupotreba vlasti i da se pomogne da se šira javnost i političke stranke u opoziciji uvere da je uspostavljen dodatni nivo kontrole.

Pored sastanka s predsdenikom Vučićem, Mekači se tokom dvodnevne posete Beogradu sastao i sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i mandatarom Milošem Vučevićem, kao i predstavnicima vladajuće stranke i opozicije, predstavnicima Republičke izborne komisije i organizacija civilnog društva.

Ranije danas Vučić je saopštio da je sa Mekačijem imao ''otvoren razgovor'' o preporukama za unapređenje izbornog procesa.

Vučić je Mekačija nazvao "dobrim poznavaocem naših prilika koje prati još od 2012. godine", i saopštio da je s njim razgovarao o mogućim rešenjima u pojedinim otvorenim pitanjima, čime bi se, kako je naveo "doprinelo atmosferi većeg međusobnog poverenja, ali i veće odgovornosti svih aktera".