18. april 2024 11:43

Advokatska komora Srbije: Postupanje RGZ-a nezakonito i štetno za advokaturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Advokatska komora Srbije: Postupanje RGZ-a nezakonito i štetno za advokaturu

Foto: Shutterstock.com/Worawee Meepian, ilustracija

BEOGRAD - Advokatska komora Srbije smatra da je postupanje Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji je nedavno objavio liste profesionalnih korisnika, među kojima su i advokati, sa najvećim brojem rešenih predmeta, podnetih i odbijenih zahteva, nezakonito i neizmerno štetno za advokaturu koja je Ustavom Republike Srbije definisana kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći.

U saopštenju Advokatske komore Srbije navodi se da je ocena rada advokata isključivo u njihovoj i nadležnosti advokatskih komora u njenom sastavu, kao samostalnih i nezavisnih organizacija advokata u specifičnim postupcima predviđenim propisima koji regulišu advokatsku profesiju.

Ističu da niko drugi, pa ni RGZ, ne sme da vrednuje rad advokata, a pogotovo ne da javno objavljuje rang liste na kojima se pod punim imenom i prezimenom advokati karakterišu kao uspešni ili neuspešni.

Jedno od osnovnih pravila Kodeksa profesionalne etike advokata jeste zabrana reklamiranja i advokati su dužni da ukazuju na ovu zabranu drugim osobama, naglašavaju iz Komore i dodaju da je objavljivanje statističkih podataka opravdano uzrokovalo da veliki broj advokata koji se nalaze, kako na listi neuspešnih i uspešnih, zahteva od AKS da preduzme hitne mere radi zaštite interesa advokata.

Iz Komore dodaju da je ovo obraćanje, odnosno saopštenje, prvi korak u borbi za odbranu advokature i očuvanje njene samostalnosti i nezavisnosti.

U saopštenju se ističe da pored toga što su takvim postupanjem RGZ-a grubo prekršeni propisi koji regulišu advokaturu, povređen je i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, budući da u konkretnom slučaju ne postoji tražilac informacije, već RGZ samoincijativno objavljuje podatke u cilju ugrožavanja integriteta advokature, zbog čega Komora zahteva od njih da momentalno prestanu sa objavama i uklone do sada objavljene podatke.

Pored toga što je statistika koju RGZ objavljuje nedozvoljena, ona je i obmanjujuća i nema za cilj prikazivanje realnog stanja stvari, budući da se odnosi samo na prvostepene postupke, dok je, kako navode u saopštenju, poznato da ishod postupka ne zavisi samo od rada advokata, već od mnogo faktora koji određuju ishod postupka, dodajući da pravosnažno okončan predmet može imati potpuno drugačiji rezultat od onog koji neovlašćeno objavljuje RGZ.

U saopštenju ukazuju da RGZ duži niz godina ne želi da uvaži primedbe advokature i izbegava komunikaciju sa advokatima koji predstavljaju AKS u radnim grupama koje se formiraju pri Vladi RS ili resornim ministarstvom, kao i da se advokat ne spominje ni u jednom predlogu nacrta izmena zakona koje je predlagao RGZ. Međutim, kako dodaju, advokati se ođednom pojavljuju u analizama na društvenim mrežama i drugim sredstvima informisanja koje objavljuju što je apsolutno neprihvatljivo.

Komora se zbog svega obratila RGZ, kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije, resornim ministrima i Poverenicima za zahtevom da preduzmu hitne mere iz svoje nadležnosti kako bi se ovo, kako tvrde, nezakonito i po advokaturu ugrožavajuće postupanje RGZ-a momentalno zaustavilo.

Najavili su i da će nakon dobijanja obaveštenja o preduzetim merama od strane državnih organa, Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneti odluku o eventualnom preduzimanju daljih koraka u cilju rešavanja tog problema.