18. april 2024 20:53

Momčilo Pavlović: Na rezoluciju UN o Srebrenici uzvratiti aktom o zločinima protiv Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momčilo Pavlović: Na rezoluciju UN o Srebrenici uzvratiti aktom o zločinima protiv Srba

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Na rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici treba odgovoriti istim aktom o zločinima protiv Srba na prostoru bivše Jugoslavije, istakao je danas istoričar Momčilo Pavlović.

"Treba odgovoriti istim aktom po srpskom poimanju zločina na području bivše Jugoslavije, o tome šta se sve desilo, poimenice nabrajajući, koliko je to istraženo, sve te zločine", rekao je on za Tanjug i dodao da je pre toga poželjno postići političko jedinstvo.

Napomenuo je da je šteta što u Republici Srpskoj nije bilo sistemskog istraživanja tih događaja.

"Ovde se radi o tome da se donošenjem rezolucije traže konkretni koraci u javnom prostoru u vezi sa formulacijom genocida i to je za nas opasnost, ne samo u pogledu kazne, već i u pogledu stvaranja određene klime", naveo je istoričar.

Dodao je da se nije reč o Republici Srbiji, jer u ranijoj presudi stoji da ona "nije odgovorna, ali i da, s druge strane, nije dovoljno uradila da spreči zločin u Srebrenici".

Pavlović je podsetio da se Srbija odredila prema tom događaju svojevremeno donoseći akt u skupštini i to ogromnom većinom poslanika.

"Međutim, nije stvar u tome, kao ni u tome da su se predsednici Srbije na jedan ili drugi način se izvinjavali, da su lično tamo otišli ili da su u Republici Srpskoj pravili nekakve komisije kako bi ustanovili neke brojeve, već je stvar u tome da se ovom rezolucijom određujemo prema tom zločinu na način na koji oni to formulišu, što će imati ucenjivački potencijal prema Srbiji za ubuduće", rekao je Pavlović.

Naglasio je da bi tako nešto dovelo do toga da udžbenike budu morali da uđu razne formulacije kakve će biti u rezoluciji.

"I zato ova rezolucija ima izrazito politički karakter", poručio je on.

Veljko Rakić iz Instituta za promociju vladavine prava saglasan je da bi Rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici predstavljala deklaraciju koja ne može da ima pravne reperkusije na Srbiju i Republiku Srbiju, već isključivo političke.

On smatra da srpski političari sada treba učine sve što mogu da poprave sam tekst rezolucije.

Rakić je, na pitanje Tanjuga "da li smo i kako upošte mogli da sprečimo zločin u Srebrenici", rekao da i na to postoji odbrana.

"Suština je da ta zemlja, koju je tužila Bosna i Hercegovina, nije odgvorna, da njena naslednica nije odgovorna i, konačno, današnja Srbija nije odgovorna za zločin u Srebrenici, ali ga nije ni podstrekivala, što je u koliziji s tim da naša zemlja nije ništa učinila da ga spreči", rekao je Rakić.

On dodaje da ne treba mešati pravni sudski postupak vođen pred ad hoc tribunalom, koji je osnovao Savet bezbednosti UN pre 20 i više godina, sa ovim danas.

"Ne treba ih mešati, jer ovo je jedna deklaracija, politički papir određene institucije, kao što je Generalna skupština UN, i nema nikakve veze sa ranije sprovedenim pravnim postupkom", naglasio je on.