24. april 2024 09:45

Vladimir Vuletić: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici bi nesumnjivo destabilizovalo region

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vuletić: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici bi nesumnjivo destabilizovalo region

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da bi usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN nesumnjivo destabilizovalo region, istakavši da su toga svesni svi pa čak i oni koji govore da je rezolucija osmišljena za destabilizaciju regiona.

"Onda se pitamo da li je zaista njihov cilj da se destabilizuje region, da dođe do nekih sukoba koji bi bili pogubni za čitav ovaj region. Kada je reč o pojedinim narodima, tu ne bi bilo pobednika, svi bi bili gubitnici što bi možda za neke druge bilo od koristi", ocenio je on za Tanjug.

Vuletić kaže da ukoliko više od 100 zemalja bude glasalo za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, to će značiti da je ova rezolucija planirana i da oni dalje mogu da računaju da su, na ovaj ili onaj način, uspeli da drže svet pod kontrolom, ali dodao da ukoliko taj broj zemalja bude znatno manji, to će pokazati da je njihova globalna hegemonija uzdrmana.

"To je ono što mi se čini da je u ovom trenutku važno i da nadilazi čak i ono što je za nas najznačajnije, a to je pitanje te rezolucije koja sama po sebi nije značajna u meri u kojoj je tako predstavljeno od strane onih koji je nude. Ona predstavlja samo prvi korak u realizaciji drugih političkih ciljeva koji se tiču budućnosti Republike Srpske", objasnio je sociolog.

Kako je naveo, ukoliko ovakva rezolucija bude usvojena neko će se setiti da možda ponovo otvori sudsko pitanje da li je u Bosni i Hercegovini bilo genocida, da li je RS odgovorna za to, da li je to genocidna tvorevina.

Odgovarajući na pitanje da li raspoloženje među članicama UN može da se pormeni do 2. maja kada će Generalna skupština UN glasati o rezoluciji, Vuletić je rekao da to raspoloženje nije nešto što se menja od danas do sutra, napomenuvši da je mnogima lakše da se zamere Srbiji nego SAD.

"To će pokazati da li postoji jedna vrsta uverenja da ovakav globalni poredak koji je uzdrman još devedesetih godina, da ovakve UN još uvek imaju snagu ili je na izmaku upravo snaga ovakvog globalnog poretka koji je narušen i srušen onog trenutka kada nikakvu snagu nema ni SB UN", izjavio je on.

Prema Vuletićevim rečima, rat između Rusije i ostatka sveta, kao i ekonomski rat koji još uvek nije otvoren ali koji nesumnjivo postoji između Kine i Zapada su pokazatelji i epicentri onoga što se prenosi na sve ostale zemlje.

"Ovo će pokazati koliko i Srbija ali i zemlje poput Kine i Rusije imaju uticaja na ostatak sveta jer su one na neki način predvodnici jedne ekonomske promene koja se dešava a koju Zapad pokušava da osujeti", poručio je on.