29. mart 2024 17:54

RIA: U Tadžikistanu privedeno devet osoba zbog kontakata sa napadačima u Moskvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

RIA: U Tadžikistanu privedeno devet osoba zbog kontakata sa napadačima u Moskvi

Foto: AP Photo, File/Dmitry Serebryakov

DUŠANBE - Devet državljana Tadžikistana, stanovnika predgrađa glavnog grada, Dušanbea, privedeno je zbog kontakata sa počiniocima terorističkog napada na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta, rekao je za RIA Novosti neimenovani izvor iz tadžikistanskih specijalnih službi.

Izvor je naveo da su uhapšeni osumnjičeni i za kontakte sa Islamskom državom (ID) i da su u operativnim aktivnostima učestvovale i ruske snage bezbednosti koje se nalaze u Dušanbeu.

U terorističkom napadu u koncertnoj dvorani Krokus siti hol u blizini Moskve 22. marta uveče, prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, poginule su 143 osobe.

Ruske vlasti su saopštile da je u vezi sa tim slučajem privedeno 11 osoba, među kojima su i četvorica za koje istraga tvrdi da su direktni počinioci napada.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Moskovski sud izrekao pritvor devetom osumnjičenom za napad na Krokus siti hol

Okružni sud u Moskvi doneo je danas odluku da deveti osumnjičeni za prošlonedeljni napad na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol", Lutfuloj Nazrimad, bude stavljen u pritvor do 22. maja, do suđenja, naveo je sud na aplikaciji za poruke Telegram.

Zahtev istrage je zadovoljen i protiv Nazrimada Lutfuloija je izrečena preventivna mera u vidu pritvora do 22. maja, saopštio je odluku sudija Timur Vahramejev, prenela je agencija RIA Novosti.

On je optužen na osnovu člana 205. stav 3. dela 3. Krivičnog zakonika. 

Prema istražiteljima, on je učestvovao u finansiranju terorista.

Sam optuženi je delimično priznao krivicu, rekla je njegov advokat Margarita Horeva.

Istražni komitet proverava da li su ukrajinske službe umešane u napad u Moskvi

Ruski Istražni komitet saopštio je da proverava da li su ukrajinske specijalne službe umešane u organizovanje i finansiranje terorističkog napada na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi.

„Po uputstvu koordinatora, teroristi su se nakon izvršenja zločina automobilom odvezli ka rusko-ukrajinskoj granici da bi je potom prešli i stigli u Kijev da dobiju obećanu nagradu. Istraga se nastavlja sprovođenjem niza istražnih radnji i operativnih mera za proveru umešanosti predstavnika ukrajinskih specijalnih obaveštajnih službi u organizovanje i finansiranje terorističkih napada“, navodi se u saopštenju Istražnog komiteta objavljenom na Telegramu.

U terorističkom napadu na tržni centar Krokus u predgrađu Moskve 22. marta poginule su 143 osobe. 

Četvorica neposrednih izvršilaca terorističkog napada privedena su 23. marta u regionu Brjanska.