20. april 2024 13:35

Uhapšen tinejdžer u Merilendu zbog planiranja masovne pucnjave u školi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uhapšen tinejdžer u Merilendu zbog planiranja masovne pucnjave u školi

Foto: Shutterstock.com/Tomas Urbelionis, ilustracija

ANAPOLIS - Učenik srednje škole u ​​američkoj saveznoj državi Merilend uhapšen je i optužen za pretnju masovnim nasiljem nakon što je policija otkrila dokaze da je planirao da izvrši masovnu pucnjavu u svojoj bivšoj osnovnoj školi.

U izveštaju policije se navodi da je 18-godišnji Aleks Je napisao "memoare" od 129 stranica u kojima je opisao napad na školu u nadi da će postati poznat.

On je podelio deo priče preko Instagrama sa neidentifikovanom osobom koju je upoznao tokom lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. Svedok je obavestio policiju da postoje „upadljive sličnosti između glavnog lika“ i Jea.

Priča je usredsređena na transrodni lik koji je maltretiran u školi, rekli su zvaničnici, dodajući da je svedok rekao da su elementi izvučeni iz Jeovog života i da nisu fikcija, navodi se u saopštenju policije okruga Mongtgomeri, prenosi Si-En-En (CNN).

Priča, koju istražitelji opisuju kao "manifest", dokaz je da je on razmišljao da napadne svoju bivšu osnovnu školu i srednju školu poluautomatskom puškom.

Policijska uprava je saopštila da ih je FBI obavestio o Jeovim spisima, što je podstaklo zajedničku istragu dve agencije. Istražitelji su pretražili njegovu porodičnu kuću i pronašli crteže nasilnih scena pucnjave i onlajn četove u kojima preti masovnim nasiljem.

Šef policije okruga Montgomeri Markus Džons rekao je da su Jeove pretnje shvaćene ozbiljnije od 140 drugih pretnji koje je školski okrug dobio samo ove školske godine.

„Ovaj slučaj je potpuno drugačiji i ovaj dokument ga podiže na drugi nivo“, istakao je on.

Jeu je određeno policijsko zadržavanje bez mogućnosti kaucije, do zakazanog suđenja 3. juna.

Masovno nasilje je prekršaj za koji je predviđena maksimalna kazna od 10 godina zatvora, rekao je državni tužilac okruga Montgomeri Džon Mekarti na konferenciji za novinare.

Kao rezultat istrage, policija je povećala bezbednost u lokalnim državnim školama, iako su rekli da on nije pohađao srednju školu od jeseni 2022. i da je učio onlajn.

Aleks Je, koji je rođen kao Andrea Je, 2022. godine upućen je u psihijatrijsku ustanovu na mesec dana zbog pretnje da će „pucati u školu“.

On je trebalo da bude pušten u januaru 2023, ali se i dalje smatrao pretnjom za sebe i druge i određen mu je pojačan nadzor.