28. mart 2024 10:37

Šolc: Mir u Ukrajini je moguć u svakom trenutku ako Putin povuče trupe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: Mir u Ukrajini je moguć u svakom trenutku ako Putin povuče trupe

Foto: dpa via AP/Kay Nietfeld

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.

Šolc je kazao za "Markiše algemajne cajtung" da je uvek bilo inicijativa za posredovanje.

"Na primer, odmah po izbijanju rata Rusija i Ukrajina su direktno pregovarale jedna sa drugom. Pregovori su tada propali jer ih je Rusija koristila samo kao izgovor da istovremeno pomeri svoje trupe na istok za veliku ofanzivu", istakao je nemački kancelar.

Kako tvrdi, tada su na videlo izašli "masakri" u Buči i Irpinu - neverovatni zločini protiv ljudskih prava koje su ruske oružane snage počinile nad civilnim stanovništvom, čime su razgovori lišeni svake osnove.

"Nešto kasnije razgovaralo se o sporazumu o žitu, sa uspehom. Nažalost, Putin ga je u nekom trenutku ponovo otkazao", dodao je Šolc.

On je naveo da je bilo i razgovora o bezbednosti u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani i o razmeni zatvorenika.

"Brojne zemlje, uključujući Ukrajinu, trenutno razgovaraju na nivou savetnika za bezbednost kako bi moglo izgledati nešto što bi moglo da dovede do mirovnog procesa, ali dozvolite mi da budem vrlo jasan: mir je moguć u svakom trenutku. Putin samo treba da prekine svoju 'varvarsku' kampanju i povuče trupe", istakao je Šolc.