29. mart 2024 12:15

Lavrov o Ukrajini sa ambasadorima globalne većine početkom aprila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov o Ukrajini sa ambasadorima globalne većine početkom aprila

Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se sastati sa ambasadorima globalne većine početkom aprila kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je za ruski dnevnik Izvestija rekao da se već dva puta sastao u Moskvi sa ambasadorima globalne većine u Moskvi i naveo da je prethodni sastanak održan pre dva meseca.

Učesnici su analizirali predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za postizanje mira u Ukrajini, naveo je Lavrov i istakao da se pregovori ne mogu zasnivati na tom predlogu koji promovišu Evropa i SAD, već na, kako je naveo, ozbiljnoj analizi postojećih bezbednosnih problema, uviđanju realnosti na terenu i garancijama legitimnih bezbednosnih interesa Ruske Federacije.

Lavrov je naglasio da je Rusija spremna da, pod uslovom da se poštuju njeni interesi, garantuje legitimne interese drugih učesnika tokom pregovaračkog procesa o Ukrajini.

Ruski šef diplomatije je rekao da Ukrajina, nakon što je napustila Sovjetski Savez 1991. godine na osnovu deklaracije o nezavisnosti, nije poštovala ljudska prava i prava nacionalnih manjina i dodao da su zvaničnici u Kijevu u više navrata izražavali svoju odlučnost da podvrgnu stanovnike Krima, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona kaznenim merama.

Na pitanje da prokomentariše predlog Turske Ukrajini da održi konferenciju Istanbul-2, u cilju rešavanja sukoba i pokretanja strateških bezbednosnih pregovora, Lavrov je rekao da je čuo za tu inicijativu i da je Rusija spremna da razmotri te predloge na osnovu reciprociteta.