14. april 2024 22:00

Lideri G7 osudili iranski napad na Izrael, radiće na stabilizaciji u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lideri G7 osudili iranski napad na Izrael, radiće na stabilizaciji u regionu

Foto: Shutterstock.com/Tomas Ragina

RIM - Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

U saopštenju su poručili da će raditi na stabilizaciji situacije na Bliskom istoku i izrazili posvećenost bezbednosti Izraela, kao i solidarnost i podršku narodu te zemlje, prenosi Ansa.

''Iran je svojim akcijma dodatno zakoračio ka destabilizaciji regiona i rizikuje da izazove nekontrolisanu eskalaciju u regionu. Ovo mora da se izbegne'', navodi se u saopštenju koje je izdala Italija, predsedavajuća zemlja G7.

Lideri G7 pozvali su Iran i njegove posrednike da obustave napade i upozorili da je G7 spremna da preduzme mere i odgovori na dalje ''destabilizujuće akcije''.

Kako bi se izbegla dalja eskalacija u regionu, lideri su pozvali na okončanje krize u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca. ''Takođe ćemo ojačati našu saradnju na okončanju krize u Gazi, uključujući i nastavak rada na hitnom i održivom prekidu vatre i oslobađanju talaca od strane Hamasa, a pružićemo više humanitarne pomoći Palestincima'', dodato je u saopštenju.

Lideri G7 naglasili su da je neophodno da se sve strane uzdrže od akcija koje bi povećale tenzije u regionu.

Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći. ''Sve strane moraju da budu umerene.

Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija'', poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Mišel je dodao da će situacija na Bliskom istoku, uključujući i tenzije u Libanu, biti predmet razgovora na sastanku Evropskog saveta naredne nedelje.

Iz Bele kuće je rečeno da su lideri G7 osudili iranski napad, ali je u objavi na platformi X istaknuto da je grupa najrazvijenijh zemalja posvećena sigurnosti Izraela.

Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje Palestine

Jerusalim će biti u rukama muslimana i ceo muslimanski svet će slaviti oslobođenje Palestine, saopštio je danas iranski vođa ajatolah Ali Hamnei na platformi X.

Vrhovni vođa Islamske republike napisao je objavu na hebrejskom i na mreži X dodao snimak iranskih dronova kako lete iznad Hramovne gore u Jerusalimu, tokom sinoćnjeg napada ove zemlje na Izrael.

Stefan Sežurne: Francuska učestvovala u odbrani Izraela tokom napada Irana

Francuska je sprovela misiju presretanja dronova i raketa tokom sinoćnog napada Irana na Izrael, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne.

''Preuzeli smo odgovornost i izvršili misiju presretanja'', rekao je Sežurne televizijskom kanalu France 2, ali nije izneo detalje o učešću Francuske u sinoćnjoj odbrani Izraela od iranskog napada.

Ranije danas, potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je Francuska bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela, podseća Rojters.

Dva bliskoistočna obaveštajna izvora rekla su za Rojters da se američko ratno vazduhplovstvo, uz pomoć Velike Britanije i Francuske, pridružilo jordanskim snagama u obaranju iranskih dronova koji su pretelali preko teritorije Jordana na putu ka Jerusalimu i drugim metama u Izraelu tokom prošle noći.

Premijer Jordana: Vojska će odgovoriti na pretnju s bilo koje strane

Premijer Jordana Bišer Hasavneh saopštio je danas tokom obraćanja kabinetu da će se vojne snage ove zemlje suprotstaviti pokušaju bilo koje strane da ugrozi bezbednost kraljevine.

''Vojska će svim raspoloživim sredstvima odgovoriti na sve što bi ugrozilo sigurnost kraljevine i svetost njenog vazdušnog prostora i teritorije u slučaju opasnosti s bilo koje strane“, istakao je premijer.

Hasavneh je istakao potrebu za smanjenjem regionalnih tenzija, dodajući da bi dalja eskalacija predstavljala ''opasan put'' za Bliski istok, prenosi Rojters.

''Potrebno je da se sve strane ponašaju odgovorno i budu maksimalno uzdržane, kao i da ne budu uvučene u eksalacije koje će bez sumnje imati opasne posledice“, poručio je jordanski premijer.

Dva regionalna obaveštajna izvora rekla su za Rojters da se američko ratno vazduhplovstvo, uz pomoć Velike Britanije i Francuske, pridružilo jordanskim snagama u obaranju iranskih dronova koji su pretelali preko teritorije Jordana na putu ka Jerusalimu i drugim metama u Izraelu tokom prošle noći.

Saudijski zvaničnik: Iran izazvao rat u Gazi kako bi sprečio odnose sa Izraelom

Iran je izazvao rat u Gazi kako bi sprečio uspostavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, rekao je neimenovani zvaničnik, koji je ujedno i član saudijske kraljevske porodice, saudijskom emiteru Kan.

''Iran je zemlja koja sponzoriše terorizam i trebalo ga je odavno zaustaviti“, ocenio je saudijski zvaničnik.

On je takođe rekao da da je ''svaki sumnjivi objekat“ koji je ušao u vazdušni prostor Saudijske Arabije bio presretnut, čime je, kako navodi Tajms of Izrael, insinuirao da je Rijad učestvovao u obaranju iranskih dronova koji su sinoć bili lansirani ka Izraelu.

Uz pomoć SAD, u martu 2023. otpočet je proces normalizacije odnosa Saudijske Arabije i Izraela, uz međusobne posete ministara, ali je ovo pitanje obustavljeno nakon početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze u oktobru prošle godine.

Zelenski: Ukrajini je potrebna pomoć saveznika koja je pružena Izraelu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika da se odbrani od ruskih vazdušnih napada, na isti način na koji se Izrael oslonio na svoje saveznike da se suoči s pretnjama.

''Ceo svet je video da se Izrael ne brani sam, već su vazdušne pretnje uništene od strane saveznika'', rekao je Zelenski.

On je saveznicima poručio da moraju da deluju snažno i odlučno kada Ukrajina apeluje na pomoć protiv ruskih dronova i raketa, javlja Rojters.

IDF: Izrael ima planove i za ofanzivu i za defanzivu

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je vlada odobrila planove, kako za ofanzivu, tako i za defanzivu, nakon noćašnjeg napada Irana.

Hamas i Iran žele da zapale Bliski istok i dovedu do eskalacije u regionu, rekao je Hagari na konferenciji za medije, dodajući da IDF ostaje u stanju povišene pripravnosti.

"Tokom poslednja dva sata odobrili smo operativne planove i za ofanzivu i za defanzivu. Nastavićemo da štitimo državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastaviti da gradimo sigurniju i stabilniju budućnost za ceo Bliski istok", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari, prenosi Skaj njuz.

On nije izneo više detalja o odobrenim planovima koji su doneti na sastanku ratnog kabineta.

SAD imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle napada

SAD su imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle masovnog napada Teherana dronovima i raketama na izraelsku teritoriju tokom noći, izjavio je danas visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Zvaničnik je odbio da pruži detalje o kontaktima, rekavši samo da su SAD i Iran imali "seriju direktnih komunikacija preko švajcarskog kanala", preneo je Rojters.

Upitan da prokomentariše izjavu iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahjana da je Teheran obevestio zemlje u regionu 72 sata pre napada, zvaničnik je rekao da to nije istina.

"Oni nisu obavestili (zemlje u regionu). Očigledno su nameravali da unište imovinu i izazovu žrtve", kazao je neimenovani američki zvaničnik.

Amirabdolahjan je izjavio ranije danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

"Oko 72 sata pre naše operacije, obavestili smo naše prijatelje i susede u regionu da je Iranov odgovor Izraelu siguran, legitiman i neopoziv", rekao je Amirabdolahjan. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad, tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

 

Svetski program za hranu UN ponovo otvorio pekaru na severu Gaze

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) ponovo je otvorio pekaru na severu Pojasa Gaze, saopštila je izraelska agencija za koodinaciju vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT).

Iz COGAT navode da ova pekara proizvodi oko 650.000 komada hleba dnevno, a izraelska agencija je objavila i video snimak gomile hleba umotanog u plastiku na tezgama i podu.

''Ova pekara se pridružuje dvema drugim pekarama koje su prošle nedelje ponovo otvorene u centralnoj Gazi. Više od 23 pekare rade u Gazi i obezbeđuju preko tri miliona hlebova dnevno“, objavio je COGAT na platformi X.

Iz WFP-a je rečeno da je preko potrebno gorivo isporučeno pekari, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kako bi njene mašine mogle da počnu da proizvode hleb nakon što su mesecima bile zatvorene, javlja CNN.

''Pekare nisu mogle da rade nekoliko meseci zbog sukoba i nedostatka pristupa. Potreban nam je bezbedan i održiv pristup da sprečimo glad“, poručio je WFP na mreži X.

Jordan pozvao na razgovor iranskog ambasadora u Amanu

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

"Suočavamo se sa svim našim mogućnostima i sposobnostima protiv svega što predstavlja pretnju Jordanu i bezbednosti Jordanaca", navelo je Ministarstvo na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

Istovremeno, jordanski kralj Abdulah rekao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru da bi svaka dalja eskalacija od strane Izraela kao odgovor na iranske napade proširila sukob u regionu, preneli su jordanski državni mediji.

Hercog: Napad Irana predstavlja objavu rata Izraelu

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ''razmatra sve opcije'' koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

''Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat'', rekao je Hercog za Skaj njuz.

On dodaje da je sinoćnji napad ''samo još jedan primer“ kako Iran funkcioniše, "šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu“.

''Vreme je da se svet suoči sa imperijom zla u Teheranu i jasno stavi do znanja iranskom režimu da to ne može da prođe, da je to neprihvatljivo“, istakao je Hercog.

Predsednik Izraela je ponovo porekao umešanost njegove zemlje u napad na iranski konzulat u Damasku, zbog kojeg su izvršeni sinoćnji napadi Irana, i rekao da je meta bila zgrada blizu diplomatske misije Teherana u Siriji.

Hercog je naglasio da je prioritet Izraela povratak talaca, na šta, kako tvrdi, pozivaju svi svetski lideri, ali da Hamas otežava situaciju.

''Otvorili smo mnoge prelaze i prolaze ka Gazi. Omogućili smo da se ogromna količina pomoći spusti padobranom, a takođe dolazi sa mora i sa kopnenih prelaza“, rekao je predsednik o humanitarnoj krizi u palestinskoj enklavi.

Hercog je poručio da je Izrael zadovoljan time što je ''deo neverovatne koalicije nacija koja je pomogla u sprečavanju da većina raketa i dronova uđe u Izrael'' tokom sinoćnjih napada Irana.

Lavrov i Abdolahjan: Provokativne akcije mogu pojačati tenzije na Bliskom istoku

Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana Sergej Lavrov i Hosein Amir-Abdolahjan upozorili su danas u telefonskom razgovoru da bi eskalacija situacije i "provokativne akcije" mogli da pojačaju tenzije na Bliskom istoku.

"Sprečavanje takvih scenarija i otklanjanje njihovih primarnih uzroka mora biti prioritetno pitanje za Savet bezbednosti UN", navodi se u saopštenju Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Iranski ministar spoljnih poslova obavestio je svog ruskog kolegu o merama koje je Teheran preduzeo kao odgovor na izraelski vazdušni napad na konzulat Irana u Damasku 1. aprila, u kojem su poginuli iranski zvaničnici“, precizira se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Sputnjik.

Takođe se navodi da su tokom razgovora potvrđeni stavovi strana u korist hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze, rešavanja najhitnijih humanitarnih problema i stvaranja stabilnih uslova za direktne pregovore u skladu sa rezolucijama UN o dvodržavnom rešenju za palestinsko-izraelski sukob. Razgovor je održan na inicijativu iranskog ministra, dan nakon napada Irana na Izrael.

Rojters: Fidan poručio Blinkenu da je uzrok krize na Bliskom istoku konflikt u Gazi

Turski ministar spoljih poslova Hakan Fidan poručio je danas u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blikenom da je Ankara zabrinuta zbog potencijalnog širenja konfilikta i dalje eskalacije u regionu, rekao je neimenovani turski diplomatski izvor za Rojters.

Taj izvor je saopštio da je Fidan rekao Blinkenu da je osnovni uzrok krize na Bliskom istoku konflikt u Pojasu Gaze, kao i da je neophodan hitan prekid vatre i neometana distrubucija pomoći Palestincima u enklavi.

Turski ministar spoljnih poslova je apelovao na zemlje koje imaju uticaj na Izrael da pošalju ''ispravne poruke'' kako bi se sprečila dalja eskalacija regionalnih tenzija, dodao je isti izvor.

Netanijahu odustao od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa Bajdenom

 Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms. 

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanijahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom, preneo je Tajms of Izrael.

Bajden je saopštio danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbednost, da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela "čelična".

Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u američkoj državi Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sastanku Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku

Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zatraženoj zbog iranskog napada na Izrael, izjavio je neimenovani izvor iz UN.

Kako je neimenovani izvor rekao za TASS, obe strane su tražile učešće na sednici, na kojoj će njihovi predstavnici dobiti reč.

SB UN održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

IDF: Izraelska vojska će angažovati dve rezervne brigade za operacije u Gazi

Izraelska vojska će angažovati dve rezervne brigade za operacije u Gazi, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U skladu sa procenom situacije, IDF će angažovati približno dve rezervne brigade za operativne aktivnosti na frontu u Gazi, saopštile su Izraelske odbrambene snage, preneo je Rojters.

Početkom meseca Izrael je povukao određene snage iz Gaze, gde vodi rat protiv islamističke militantne grupe Hamas, navela je agencija.

Iran tvrdi da su mete u Izraelu bile vojne baze u Nevatimu i na planini Hermon

Teheran je saopštio da je, u sinoćnjem napadu na Izrael , gađana izraelska vojna baza u Nevatimu i vojni objekat na planini Hermon, preneli su iranski mediji.

Mediji su naveli da je Navatim bio meta jer je odatle navodno pokrenut smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku, dok je Hermon gađan kao odgovor na višegodišnje napade Izraela na iranske položaje u Siriji, preneo je Tajms of Izrael.

''Nije bilo planirano gađanje izraelskih gradova u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživeli najgoru noć u njihovim životima“, javila je iranska agencija ISNA. ISNA tvrdi da su ''iranske rakete pogodile unapred određene ciljeve, ali da Izrael pokušava da umanji štetu od ovog napada''. Kako navodi Tajms of Izrael, u članku ISNA se opisuje napad na Izrael, u kojem je oboreno oko 99 odsto iranskih projektila, kao velika pobeda Teherana. ISNA dodaje i da se izveštaji da se SAD neće pridružiti izraelskom kontranapadu u Iranu smatraju znakom da je Teheran dokazao svoju hrabrost i da Vašington ne želi da bude umešan u konflikt. U članku iranske agencije se takođe navodi da su pokušaji Zapada da odvrati Iran od napada bili ''beskorisni'', a pomenuto je i upozorenje načelnika iranskog vazduhoplovstva Alija Bagherija koji tvrdi da je Iran mogao da izvede deset puta veći napad.

 

Beni Ganc razgovarao sa Berbok o potrebi formiranja međunarodnog saveza protiv Irana

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc razgovarao je danas sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o potrebi formiranja međunarodnog saveza u suočavanju sa iranskom agresijom.

"Razgovarali smo, pre svega, o imperativu formiranja globalnog ujedinjenog fronta za suprotstavljanje ohrabrenoj iranskoj agresiji direktno i preko njenih zastupnika - regionalno i globalno", napisao je Ganc na platformi X (Tviter), preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da je preneo svoju zahvalnost "i za nemački i za lični lični jasan stav podrške Izraelu i nedvosmislenu nemačku osudu iranskog napada na državu Izrael". 

Joav Galant: Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana nakon što je njegov masovni napad dronovima i raketama zajednički odbijen, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Galant je u saopštenju naveo da je napad odbijen zajedno sa SAD i drugim zemljama, preneo je Rojters.

"Imamo priliku da uspostavimo strateški savez protiv ove ozbiljne pretnje Irana koji preti da će postaviti nuklearni eksploziv na rakete, što bi mogla biti izuzetno ozbiljna situacija", naveo je Galant u saopštenju. 

Izrael: Iranu slede sankcije za napad, Izrael ima pravo da se brani

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran "mora da plati cenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

"Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku", piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani".

"Izrael se uspešno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti", piše u saopštenju.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

Izraelski zvaničnik: Izrael će odgovoriti na napad Irana

Izrael će odgovoriti na sinoćni napad Irana, rekao je neimenovani izraelski izvaničnik za američki Si-En-En.
Izrael će odgovoriti, ali razmere napada još nisu određene, odnosno nije poznato da li će "polomiti sve posuđe" ili će učiniti nešto umerenije, kazao je izraelski zvaničnik.

Opcije za napad će biti razmotrene tokom današnjeg sastanka ratnog kabineta Izraela.

Teheran je ranije upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji iranski napad na Izrael tokom koga je lansirano više od 300 dronova i projektila.

NATO osudio napad Irana na Izrael

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka. Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi X da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

"Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja", navela je Daklala. Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Tanja Fajon: Slovenija će na sednici Saveta bezbednosti UN pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila je da će Slovenija na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku i smirivanje situacije.

Slovenija će na sednici sazvanoj posle iranskog napada na Izrael pokazati i privrženost sveobuhvatnom pristupu i diplomatskim rešenjima, navela je Fajon, prenela je STA.

Fajon je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova najavila da će Slovenija na sednici Saveta bezbednosti UN pozvati sve strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da eskalira situaciju na Bliskom istoku.

Ona će ponovo pozvati na trajni prekid vatre u Gazi, poštovanje međunarodnog prava i "povratak diplomatiji".

Slovenačka ministarka spoljnih poslova je dodala da "svaki dalji vojni sukob na Bliskom istoku može imati razorne posledice po region i svet".

Fajon je istakla da Slovenija odlučno osuđuje napad Irana na Izrael i kao kada je nedavno napadnut iranski konzulat u Damasku, izražava duboku zabrinutost zbog dalje destabilizacije regiona.

SB UN održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

 

Sijarto u razgovoru sa Kacom osudio napad Irana na Izrael

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto osudio je napad Irana na Izrael u današnjem telefonskom razgovoru sa izraelskim šefom diplomatije Izraelom Kacom i izrazio solidarnost Mađarske sa izraelskim narodom.

Sijarto je napisao na Fejsbuku da je sa Kacom razgovarao o situaciji nakon napada Irana na Izrael u subotu uveče.

"Uverio sam svog kolegu u solidarnost Mađarske sa Izraelom i izraelskim narodom i jasno stavio do znanja da odlučno osuđujemo napad na tu zemlju", naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da se Mađarska u poslednje vreme kontinuirano zalagala protiv eskalacije sukoba. On je izrazio nadu da se, ipak, može sprečiti eskalacija koja bi ugrozila globalnu bezbednost.

Smotrič i Ben Gvir pozvali na snažan odgovor Izraela na iranske napade

Dvojica najtvrdokornijih krajnje desničarskih ministara izraelske vlade, ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, pozvali su danas na snažan odgovor na napad iranskih dronova i raketa na Izrael.

Smotrič je pozvao na odgovor Izraela koji će "odjeknuti širom Bliskog istoka", a Ben Gvir je rekao da odgovor Izraela ne sme biti "slab", preneo je Si-En-En (CNN).

Smotrič je rekao da će Izrael, ukoliko bude oklevao, dovesti sebe u egzistencijalnu opasnost. Smotrič je u video objavi ocenio da će Izrael pobediti ako njegov odgovor bude odjeknuo na Bliskom istoku za generacije koje dolaze.

Ben Gvir je rekao da su "koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti" nestali 7. oktobra kada je Hamas napao jug Izraela.

Ni Smotrič ni Ben Gvir nisu članovi izraelskog ratnog kabineta.

 

Mirko Dautović: Netanijahu želeo eskalaciju, zato je napadnuta ambasada u Damasku

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović rekao je danas da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu želeo da eskalira rat na regionalnom nivou, izazivajući odgovor Irana na napad na konzulat u Damasku, a da mu je cilj bio da se Izrael pozicionira kao žrtva i da se na taj način u rat uvuku Sjedinjene Američke Države.

Dautović je podsetio da je Bela kuća jutros saopštila da neće pratiti Izrael u eventualnom napadu na Iran kao i da se očekuje osuda zemalja G7 čiji bi lideri trebalo da održe telefonsku konferenciju na kojoj će odlučiti o zajendičkom diplomatskom stavu o napadu Irana.

"Zapadnom svetu je vrlo jasno da Netanjahu pokušava da ih uvuče u ovaj rat, ali lideri vrlo jasno pokazuju da, iako će pružiti diplomatsku, političku, pa i finansijsku podršku Izraelu, ta podrška neće uključivati vojnu pomoć. Slanje municije da, ali ne i slanje vojske ili učešće avijacije u napadu na Iran", rekao je Dautović.

Dautović je rekao da je Izrael, reagujući na iranski napad, već danas bombardovao jednu fabriku Hezbolaha u Libanu, bez stradalih.

Dodao je da situacija za sada neće eskalirati, ali da postoji mogućnost da Izrael preduzme daleko opsežnije operacije proitv Hezbolaha u Libanu, protiv Sirije ili iranske garde u Siriji i Libanu.

"Najgori scenario bi bio da se Izrael odluči na napad na sam Iran i da bombarduju zapadne delove Irana dokle njihove letelice imaju opseg", naglasio je Dautović.

Komentarišući upozorenje iranskog predsednika Ebrahima Raisija da će "svaka nova avantura" biti ispraćena težom reakcijom, Dautović je rekao da je iranska Delegacija u Ujedinjenim nacijama saopštila da je napad na Izrael odmazda za napad na ambasadu u Damsku i da je za njih stavljena tačka. 

 

Zijad Bećirović: Vučić pod pritiskom kao ni jedan državnik u poslednjih 30 godina

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana Zijad Bećirović ocenio je povodom noćašnjih događaja između Irana i Izraela da se radi o dogovorenom napadu, a što se tiče pozicije Srbije u takvim geopolitičkim okolnostima, ocenjuje da se predsednik Aleksandar Vučić nalazi pod neviđenim pristikom kao ni jedan srpski državnik u poslednjih 30 godina.

Bećirović ocenjuje za Tanjug da ova situacija između Irana i Izraela ne ide u korist naše zemlje.

"Predsednik Aleksandar Vučić nalazi pod neviđenim pritiskom u vrtlogu geopolitičkih previranja kao ni jedan srpski državnik u poslednjih 30-ak godina. Mislim da ova situacija ne ide u korist Srbije, zato što se pokušava iskoristiti doktrina šoka, a to je kada se dešavaju veliki događaji na međunarodnoj sceni, a jedan od njih je sasvim sigurno i rusko-ukrajinski rat, događanja u Nagorno-Karabahu, u Gazi, da se pokušava nametnuti rešenje između Beograda i Prištine", rekao je Bećirović za Tanjug.

Govoreći o ispaljivanju projektila na Izrael, Bećirović smatra da je reč o dogovorenom napadu, primetivši da Iran nije koristio svoje hipersonične rakete, a u Izraelu su, kaže, izabrani nebitni ciljevi.

"Tako da je to bila prilika da Iran pokaže svoj renome, a Izrael da dokaže jačinu svoje protivazdušne odbrane, a u stvari, ovo je sve dobro došlo i premijeru Netanijahuu, da se može obračunati sa opozicijom", rekao je Bećirović.

On smatra i da neće doći do eskalacije između Irana i Izraela, te smatra da su ovim napadom "zadovoljene obe strane".

"Ne očekujemo da dođe do eskalacije. Ukoliko bi eventualno došlo do toga da Izrael uzvrati, to bi više bilo simboličnog karaktera, iako je američki predsednik Džozef Bajden upozorio, odnosno savetovao Izraelu da se ne sveti zbog ovog napada", rekao je Bećirović.

Kada je reč o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koju je zatražio Izrael, Bećirović smatra da će sasvim sigurno SAD iskoristiti mogućnost da se ne donosi bilo kakva rezolucija koja bi bila na štetu samog Izraela.

Bećirović je na pitanje kakva se reakcija Izraela očekuje, odgovorio da sve zavisi od geopolitičkog konteksta u kojem se nalazi ta zemlja.

"Kako se bude odvijala situacija u svetu, kakvi budu pritisci, geopolitički raspored moći, tako će se ponašati i sam Izrael, ali do sada se vlada poprilično suvereno, zato što ima snažnu podršku ne samo SAD, tu su Velika Britanija, Francuska i Nemačka", zaključio je Bećirović.

Dragana Mitrović: Ovakvi sukobi su opasni jer su vrlo nepredvidivi

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović ocenila je danas da postoji velika bojazan od širenja sukoba posle napada Irana na Izrael, dodajući da se to moglo videti po zvaničnim izjavama brojnih ministarstava spoljnih poslova, a kada je reč o Srbiji ukazuje da bi to svakako pogoršalo opšti ambijent u kojem "bijemo naše bitke za zaštitu sopstvenih interesa".

Mitrović je u izjavi za Tanjug primetila da su reagovali dalji i bliži susedi iz Azije, Kina, Pakistan, ali i Indija, kao i druge zemlje, ukazujući na to da je ovo veoma opasan događaj i da može doći do širenja sukoba čije posledice bi se odrazile ne samo na region već i na čitav svet.

Prema njenim rečima, tezemlje smatraju da se Izrael pokazao kao "država izvan međunarodnog pravnog poretka" zahvaljujući zaštiti SAD, Velike Britanije, Nemačke i drugih.

Mitrović ocenjuje da je sve što se dešava, uključujući pretnje širenjem sukoba, posledica neefikasnosti institucija, pre svega Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nemogućnost da "obuzda" Izrael.

"Oni smatraju da je ovakvo ponašanje Izraela i nemoć Saveta bezbednosti UN učinilo da dođe i do iranskog odgovora posle brojnih izazova sa izraelske strane i evo sada mogućnosti da se taj sukob proširi i nastavi, jer zaista bi bilo teško predvideti koji bi bili sledeći koraci jedne ili druge ili treće strane", rekla je Mitrović.

Na pitanje o tome šta može da se očekuje na sednici Saveta bezbednosti UN koju je zatražio ambasador Izraela, Mitrović kaže da Izrael svakako sada želi da bude zaštićen i da se vidi kao žrtva, izolovano, van konteksta i svega onoga što je prethodilo napadima Irana dronovima, a neki kažu i raketama.

"Teško da bi one države koje su do sada insistirale da se Izrael osudi i da se donesu rezolucije koje bi naznačile da se prekinu ratna dejstva u Gazi od strane izraelske armije, sada dozvoliti jednostrane rezolucije koje bi pokušale da nametnu Sjedinjene Američke Države. Pre svega mislim na Rusiju, Kinu", rekla je Mitrović.

Na pitanje šta bi na globalnom planu, a šta za Srbiju značilo u slučaju da se sukob proširi, Mitrović kaže da je to sada zaista teško reći, jer su ovakvi sukobi vrlo opasni baš zato što su veoma nepredvidljivi i što se mogu preneti na različite strane.

"I mogu se različiti akteri aktivirati i da se sve to pretvori na kraju u nekakav požar koji je teško kontrolisati. Ekonomska i politička nestabilnost bi pojačala strah od budućnosti", rekla je Mitrović.

Navela je da bi za Srbiju to značilo pogoršanje ambijenta za zaštitu sopstvenih interesa, podsetivši da ona teži miru i ekonomskom razvoju, te trpi pritiske da ostane vojno neutralna i politički na vlastitim pozicijama.

Amirabdolahjan: Obavestili smo SAD da će naši napadi na Izrael biti ograničeni

Iran je obavestio SAD da će njihovi napadi na Izrael biti "ograničeni" i radi samoodbrane, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan na sastanku koji je danas održan sa stranim ambasadorima u Teheranu, javlja Rojters.

Iranske vlasti uputile su prethodno poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija, preneo je Tajms of Izrael.

Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u utorak zbog napada Irana na Izrael

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je sazvao za utorak vanredni onlajn sastanak ministara spoljnih poslova Unije nakon iranskih napada na Izrael.

Borelj je napisao na platformi X da je cilj EU da doprinese deeskalaciji i bezbednosti regiona Bliskog istoka.

Borelj je sinoć izjavio da EU najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael.

"Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na platformi X.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.
 

Sunak potvrdio da su britanski avioni oborili iranske dronove

Britanski avioni oborili su "određeni broj" iranskih dronova koji su lansirani da napadnu ciljeve u Izraelu, potvrdio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji, preneo je Skaj njuz.

"Teško bi bilo proceniti posledice po regionalnu stabilnost da je iranski napad na Izrael bio uspešan", naveo je Sunak.
Prema njegovim rečima, napad Irana na Izrael predstavlja opasnu i nepotrebnu eskalaciju.

"Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima, u kojima je učestvovala Velika Britanija, gotovo sve ove rakete su presretnute, spasavajući živote ne samo u Izraelu, već i u susednim zemljama, kao što je Jordan", naveo je Sunak.

Sunak je prethodno u subotu uveče osudio "nepromišljeni" napad Irana na Izrael koji preti da destabilizuje region Bliskog istoka, ističući da Velika Britanija stoji uz Izrael i da će zaštititi njegovu bezbednost.

Sunak je istakao da će se Britanija angažovati sa svojim saveznicima da "spreči dalju eskalaciju" da bi se osigurala bezbednost za Izrael i sve britanske partnere u regionu Bliskog istoka, uključujući Jordan i Irak, preneo je Telegraf.

"Iran je još jednom pokazao da namerava da izazove haos u sopstvenom dvorištu", naveo je Sunak.
 Prema njegovim rečima, niko ne želi da vidi još krvoprolića.

Zelenski: Iranske akcije su pretnja za ceo region i svet

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas, osuđujući iranski napad na Izrael, istakao da su iranske akcije pretnja za ceo region i svet.

Zelenski ja na platformi X (Tviter) pozvao na ulaganje napora da se spreči dalja eskalacija bliskoistočnog sukoba, preneo je Rojters.

"Akcije Irana prete čitavom regionu i svetu, kao što akcije Rusije prete da izazovu veći sukob, a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora da naiđe na odlučan i ujedinjeni odgovor sveta", napisao je Zelenski.

On je naveo da njegov narod razume "užas" iranskih dronova, koje je takođe, koristila Rusija u svom napadu na Ukrajinu, preneo je Tajms of Izrael.

"Zvuk dronova 'Šahed', oruđa terora, isti je na nebu iznad Bliskog istoka i Evrope. Ovaj zvuk mora da posluži kao poziv za buđenje slobodnom svetu, pokazujući da samo naše jedinstvo i odlučnost mogu spasiti živote i sprečiti širenje terora širom sveta", istakao je Zelenski.

On je naveo da reči ne zaustavljaju i ne presreću dronove i ponovo poziv za pružanje pomoći.
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova uz osudu iranskog napada na Izrael istaklo da ovaj napad "pokazuje zašto je ključno da snage celog slobodnog sveta rade zajedno na odbrani globalnih granica demokratije".

Zaharova: Izrael nije osudio ukrajinske napade na Rusiju

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je danas, nakon što je izraelska ambasadorka u Moskvi Simona Halperin pozvala ruske vlasti da osude napad Irana na Izrael, da Izrael nije osudio ukrajinske napade na teritoriju Rusije
"Simona, podsetite me kada je Izrael osudio bar jedan napad kijevskog režima na ruske regione. Ne sećate se? Ni ja. Ali sećam se redovnih izjava izraelskih zvaničnika u prilog akcijama (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Halperin je prethodno rekla za RIA Novosti da Izrael očekuje da Rusija osudi iranske raketne i napade dronovima na Izrael.
 

Iran upozorio SAD i Izrael na jače napade u slučaju odgovora na udar

Iranske vlasti uputile su poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je danas iranska državna televizija.

Iran je upozorio i Izrael da će biti izložen većem napadu ako bude uzvratio  za noćašnje napade, prenosi Tajms of Izrael.

"Ako Izrael uzvrati Iranu, naš odgovor će biti mnogo snažniji od sinoćnjih vazdušnih udara", izjavio je načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamed Bageri.

Ponovio je da je Teheran upozorio Vašington da će svaka podrška izraelskoj odmazdi rezultirati napadima na američke baze.

Iran: Susedne države obaveštene o napadu na Izrael 72 sata ranije

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

"Oko 72 sata pre naše operacije, obavestili smo naše prijatelje i susede u regionu da je Iranov odgovor Izraelu siguran, legitiman i neopoziv", rekao je Amirabdolahjan, prenosi Rojters.
 

Hamas: Napad Irana na Izrael je njegovo "prirodno pravo i zaslužen odgovor"

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje konzulata u Damasku.

"Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde", piše u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Italija zakazala sednicu G7 zbog iranskog napada na Izrael

Italija je kao predsedavajuća grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) zakazala sednicu lidera ove organizacije.

Premijerka Italije Đorđa Meloni objavila je na društvenim mrežama da Italija osuđuje iranski vazdušni napad na Izrael, prenosi ANSA.

"Hajde da izrazimo veliku zabrinutost za dalju destabilizaciju u regionu i nastavimo da radimo na tome da se to izbegne", apelovala je Melonijeva na društvenim mrežama.

Ranije danas američki predsednik Džozef Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i najavio da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

"Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona", naveo je Bajden.

On je istakao je da će zvanični Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

"Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače sa balističkim projektilima u region", naveo je Bajden u jutrošnjem saopštenju.

Iranski MIP pozvao na razgovor ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske na razgovor zbog, kako je navelo, neodgovornog stava tih zemalja u vezi sa uzvratnim napadom Irana na Izrael, javila je poluzvanična iranska novinska agencija ILNA, preneo je Rojters.

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Berbok: Izrael pokazao da je jak i da može da se brani

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je Izrael pokazao da je jak i da može da se brani odbijanjem iranskog napada zajedno sa jakim saveznicima.

Berbok je istakla da je Iran izolovan u svom agresivnom ponašanju kojim želi da destabilizuje ceo region Bliskog istoka, preneo je Rojters.

Berbok je pozvala Iran da odustane od daljih napada, uključujući napade preko svojih zastupnika, upozoravajući da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku imala nesagledive posledice.
 

Jordanski premijer: Eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka bila bi opasna

Premijer Jordana Bišer Kasavneh izjavio je danas da bi eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka bila izuzetno opasna i istakao da je zato potrebno da se sve strane u regionu angažuju da se smanje tenzije.

Kasavneh je u obraćanju jordanskoj vladi naveo da će se jordanske snage suprotstaviti svakom eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti Jordana, prenosi Rojters.

Dva regionalna bezbednosna izvora rekla su za tu agenciju da su jordanski avioni oborili desetine iranskih dronova koji su tokom sinoćnjeg napada Irana na Izrael leteli preko severnog i centralnog dela Jordana na putu ka Izraelu. 
 

Izrael otvorio vazdušni prostor nakon noćašnjih iranskih napada

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada sa oko 300 raketa i borbenih dronova, prenose izraelski mediji.

U saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti navodi se da je izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren, ali se putnicima iz Tel Aviva savetuje da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, prenosi Rojters.

Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je jutros da je izraelska PVO presrela 99 odsto od oko 300 iranskih projektila lansiranih na Izrael.

Ambasada SAD u Izraelu: Smanjila se opasnost od napada dronovima i raketama

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima.

Ambasada je navela na svom sajtu da, međutim, prethodna ograničenja putovanja za zaposlene u američkoj vladi i članove njihovih porodica ostaju na snazi. 

Lična putovanja su ograničena na putovanja unutar i između Tel Aviva, Jerusalima i grada Berševa u pustinji Negev na jugu Izraela, navodi ambasada, ističući da će nastaviti da pažljivo prati bezbednosno okruženje. 

Navodi se da građani SAD treba da budu svesni stalnih rizika putovanja u Izrael, na okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze zbog pojačanih regionalnih tenzija i upozoravaju se da ne putuju u Gazu.

Avio-kompanija Emirates Airlines otkazala i preusmerila neke svoje letove

Portparol avio-kompanije Emirates Airlines saopštio je danas da su zbog iranskih vazdušnih napada na Izrael neki letovi otkazani, a neki preusmereni.

Brojne avio-kompanije su otkazivale svoje letove i menjale rute nakon što je Iran kasno sinoć izvršio masovni vazdušni udar borbenim dronovima i raketnim projektilima na Izrael, prenosi Rojters.

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, a u saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti putnici iz Tel Aviva se savetuju da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, preneo je ranije Tajms of Izrael.

Nakon što je Izrael jutros otvorio svoj vazdušni prostor, isto su učinili i Jordan i Irak.

Lufthanza obustavlja letove za Aman, Bejrut, Erbil i Tel Aviv najmanje do sutra

Nemačka avio-kompanija Lufthanza saopštila je danas da obustavlja letove za Aman, Bejrut, Erbil i Tel Aviv najmanje do sutra, nakon najnovijeg zaoštravanja situacije na Bliskom istoku.

Grupa koja uključuje nemačkog glavnog prevoznika, kao i švajcarske i austrijske avio-kompanije, navela je u saopštenju da će takođe obezbediti da njeni letovi u doglednoj budućnosti izbegavaju vazdušni prostor iznad Izraela, Jordana i Iraka, prenela je nemačka n-tv.

Letovi koji su sinoć, kada je Iran lansirao dronove i rakete na Izrael, već bili u toku preusmereni su na nove rute, navodi Lutfhanza.

Kompanija je u petak saopštila da suspenduje letove za i iz Teherana do 18. aprila i da za to vreme neće koristiti iranski vazdušni prostor.
 

Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

Još nije doneta odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

Iran je sinoć lansirao stotine dronova i projektila na Izrael, a Teheran je saopštio da je napad izveden u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli visoki oficiri iranske Revolucionarne garde.   

Izrael potvrdio da je napao položaje elitnih snaga Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom protekle noći izvršile napade na položaje pripadnika Radvan elitnih jedinica Hezbolaha na jugu Libana.

U saopštenju se navodi da su pogođeni objekti koje koristi ova proiranska militantna grupa, prenosi Tajms of Izrael.

Udari na jug Libana usledili su kao odgovor na oko 40 raketa koje je Hezbolah ispalio na sever Izraela tokom noći, dok je trajao iranski napad dronovima i raketama na Izrael.

Jordan sinoć presreo objekte u svom vazdušnom prostoru

Kabinet jordanskog premijera Bišer Al Kasavnija saopštio je da je vojska Jordana, zemlje susedne Izraelu, tokom sinoćnjeg napada Irana na Izrael presrela više objekata u svom vazdušnom prostoru kako bi obezbedila sigurnost svojih građana. 

"Nešto šrapnela je palo na više mesta za to vreme, bez izazivanja neke značajne štete ili povreda građana", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Jordan se nalazi između Irana i Izraela i sinoć je bio zatvorio svoj vazdušni prostor, a jutros je vazdušni saobraćaj obnovljen.

Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da "sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije" i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.
Iran je sinoć lansirao na Izrael stotine dronova i raketa, navodeći da je reč o odmazdi za napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem su poginuli visoki oficiri iranske Revolucionarne garde.

Izrael: Vlasti uvele bezbednosne mere nakon iranskih vazdušnih udara

Nakon iranskog vazdušnog napada na ciljeve u Izraelu, okružne komande izraelskih odbrambenih snaga saopštile su da uvode privremene bezbednosne mere.

Saopšteno je da se obustavlja nastava u školama širom zemlje, a da će biti omogućen "normalan rad" kompanija sa pristupom skloništima u slučaju  napada, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se da ova pravila ostaju na snazi do ponedeljka u 23 časa, kada će za đake u Izraelu početi raspust za praznik Pasha.

U Pojasu Gaze i oblastima duž granice sa Libanom javna okupljanja su ograničena na 300 ljudi za okupljanja u zatvorenom, odnosno 100 u Gazi i 30 u pograničnoj oblasti sa Libanom za okupljanja na otvorenom.

IDF: Presretnuto 99 odsto od 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je jutros da je protivvazdušna odbrana presrela 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran noćas ispalio na Izrael.

Hagari je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor, već su svi oboreni izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika, prenosi Tajms of Izrael.

Lansirano je 30 krstarećih projektila, a nijedan nije ušao u vazdušni prostor Izraela, naveo je Hagari i dodao da je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Prema rečima Hagarija, Iran je ispalio i 120 balističkih projektila na Izrael, od kojih su neke pogodile vazdušnu bazu Nevatim na jugu Izraela.

Naveo je da je pričinjena manja šteta na infrastrukturi u bazi, ali da ona radi uobičajeno.

Hagari je rekao da je nekoliko dronova i projektila lansirano iz Iraka i Jemena, ali da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor.

Ministar odbrane Izraela: Napad Irana zaustavljen, kampanja nije završena

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da  je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova" i da se izraelske snage moraju pripremiti za svaki scenario.

Nakon procene situacije sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, Galant je u video poruci rekao da je "Izrael izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a da su iranske odbrambene snage (IDF) na impresivan način zaustavile napad". 

On je takođe pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

"Kampanja još uvek nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i pripremiti se za svaki scenario", rekao je izraelski ministar odbrane.

Dodao je da je ceo svet video Iran onakvim kakav jeste, kao "terorističku državu koja napada Izrael sa udaljenosti od 1.500 kilometara i pokušava da pokrene sve svoje pristalice (proksije)".

Iranska misija u UN o napadu Irana na Izrael: Što se nas tiče, ovo je gotovo

Iranska misija pri UN objavila je na svom nalogu na mreži X da smatra da je vojna akcija iranskih oružanih snaga protiv Izraela legitimna i pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

"Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći", navedeno je u saopštenju iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je reč o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, "odmetničkog režima u Izraelu" i poručuje da "SAD moraju da ostanu po strani".

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u, kako je Teheran naveo, znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Netanijahu posle napada Irana: Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti

Izrael će pobediti nakon što se odbranio od salve iranskih dronova i projektila, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti", naveo je Netanijahu u kratkoj objavi na mreži X.

Objava Netanijahua usledila je nakon dvočasovne procene situacije sa ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom i ministrom odbrane Joavom Galantom, navodi Tajms of Izrael.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u, kako je Teheran naveo, znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Bajden:Osuđujem napad Irana na Izrael,G7 da pruži zajednički diplomatski odgovor

Američki predsednik Džo Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i dodao da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

"Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region", naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

"Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona", naveo je Bajden.

Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

"I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih pretnji i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš narod", poručio je Bajden.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

NBC: SAD zabrinute zbog potencijalno brzog odgovora Izraela na napad Irana

Pojedini američki zvaničnici zabrinuti su da bi Izrael mogao brzo da odgovori na izraelski napad bez razmišljanja o mogućim posledicama, javlja NBC, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zabrinutost delimično potiče od stava američke administracije o pristupu koji je Izrael zauzeo prema ratu u Gazi nakon Hamasovog napada 7. oktobra, prenosi američka televizija.

Neimenovani izvori tvrde da je predsednik SAD Džo Bajden privatno izrazio zabrinutost da izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokušava da uvuče Sjedinjene Države u širi sukob.

Prema njihovim rečima, Bela kuća veruje da Izrael ne želi širi sukob, niti direktan rat sa Iranom, međutim, kako navode, američki zvaničnici ne mogu da budu sigurni u to.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Bajden razgovarao sa Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas da je razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael.

"Potvrdio sam čvrstu posvećenost Amerike bezbednosti Izraela. Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani čak i od napada bez presedana, šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbednost Izraela", naveo je Bajden u saopštenju.

Netanijahu je prethodno održao vanredni sastanak ratnog kabineta.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Prethodno je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan zatražio organizovanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog napada Irana na Izrael, prenosi TASS.

On je naveo da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu, dodavši da očekuje da će Savet bezbednosti "svim sredstvima delovati protiv Irana".

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Šolc: Iranski napad na Izrael neopravdan i krajnje neodgovoran

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da je iranski napad na Izrael neopravdan i "krajnje neodgovoran".

"Napad na izraelsku teritoriju koji je Iran izveo večeras je neopravdan i krajnje neodgovoran. Iran rizikuje dalju eskalaciju u regionu. Nemačka stoji uz Izrael i razgovaraćemo o situaciji sa našim saveznicima", napisao je Šolc na društvenoj mreži X.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Izrael traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog iranskog napada

Stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erden saopštio je danas da je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog iranskog napada na Izrael.

"Poslao sam hitno pismo predsedniku Saveta bezbednosti. Tražio sam hitno sazivanje Saveta i da Savet nedvosmisleno osudi napad Irana na Izrael i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom", naveo je Erden na društvenoj mreži X.
Dodao je da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu.

"Očekujem da će Savet bezbednosti svim sredstvima delovati protiv Irana", naveo je Erden.

On je istakao da je Iran prekršio Povelju Ujedinjenih nacija napadom na Iran.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

IDF: Presretnuta većina iranskih projektila, naneta neznatna šteta

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da je IDF presreo većinu iranskih projektila koji su lansirani ka Izraelu.

On je konferenciji za medije rekao da je Iran lansirao desetine balističkih raketa, nanevši "neznatnu štetu jednoj vojnoj bazi", prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je većinu projektila presreo dalekometni sistem protivvazdušne odbrane "Arrow".

"Rakete su uglavnom oborene izvan izraelskog vazdušnog prostora", naveo je Hagari.

On je rekao da je u iranskom napadu povređena mlada devojka u Negevu.

Dodao je Iran ispalio ukupno više od 200 projektila na Izrael.

Prema njegovim rečima, iranski napad nije završen.

Zohar: Iranski napad na daje Izraelu pravo na neviđen odgovor

Iranski napad na daje Izraelu pravo da pokrene sopstveni snažan napad na Iran, izjavio je izraelski ministar kulture Miki Zohar.
"Izrael je dobio širok međunarodni legitimitet da udari Iran neviđenom snagom", naveo je u saopštenju Zohar koji je član stranke Likud premijera Benjamina Netanijahua.

Dodao je da je "iranski ekstremistički režim skinuo rukavice" i da Izrael ne sme da bude opušten prema "glavi zmije koja deluje sa ciljem da uništi Izrael".

Izraelski Kanal 12 preneo je izjavu neimenovanog visokog izraelskog zvaničnika da će uslediti "odgovor bez presedana" na iranski napad i pozvao Izraelce da "ne idu u krevet" zbog onoga što čeka Teheran.

Izraelske odbrambene snage saopštile su sinoć da je Iran lansirao bespilotne letelice ka Izrealu. 

Premijer Benjamin Netanijahu upozorio je Teheran da će se Izrael zaštititi od svake pretnje.

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Iran: Ne oklevamo od daljih odbrambenih mera kako bismo zaštitili svoje interese

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da neće oklevati da preduzme dalje "odbrambene mere" kako bi zaštitio svoje interese od bilo kakve vojne agresije.

"Iran, ako je potrebno, neće oklevati da preduzme dalje odbrambene mere kako bi zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakve vojne agresije i nezakonite upotrebe sile", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da Iran ostaje posvećen principima Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnom pravu.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Gutereš osudio napad Irana na Izrael: Zabrinut sam zbog opasnosti od eskalacije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas iranski napad na Izrael, dodavši da je zabrinut zbog opasnosti od eskalacije sukoba u regionu.

"Oštro osuđujem ozbiljnu eskalaciju koju predstavlja napad velikih razmera koji je Islamska Republika Iran izvela večeras na Izrael. Pozivam na hitan prekid ovih neprijateljstava", napisao je Gutereš na društvenoj mreži X.

On je pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegao mogući "veliki vojni sukob na više frontova na Bliskom istoku".

"Više puta sam naglašavao da ni region ni svet ne mogu sebi da priušte još jedan rat", naveo je Gutereš.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

ABC: Iranske snage ispalile još 70 raketa ka Izraelu

Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su još 70 raketa ka Izraelu, javlja ABC, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Time je ukupan broj ispaljenih raketa dostigao 150, prenosi američka televizija.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Bajden: Posvećenost SAD bezbednosti Izraela je “gvozdena”

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbednost, da je posvećenost SAD bezbednosti Izraela “gvozdena”.

“Upravo sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost zbog iranskih napada na Izrael. Naša posvećenost bezbednosti Izeaela je gvozdena”, napisao je Bajden na društvenoj mreži X.

Bela kuća prethodno je saopštila da će se Bajden sastati sa sa zvaničnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.
Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Predsednika su o situaciji na Bliskom istoku ranije obavestili i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba general Čarls  Braun biti na sastanku, zajedno sa Salivenom i Fajnerom.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

RCG: Odgovorićemo Izraelu i SAD na bilo koju pretnju iranskim interesima

Korpus islamske Rrevolucionarne garde (IRGC) upozorio je Sjedinjene Američke Države i Izrael da će recipročno odgovoriti na bio koju pretnju iranskim interesima nakoniranskog napada dronovima i raketama na Izrael.

U saopštenju se ističe i da će bilo kakva podrška SAD Izraelu nakon napada rezultirati "žestokim i odlučnim odgovorom oružanih snaga Islamske Republike Iran", prenosi Irna. 

IRGC u saopštenju ukazuje na to da međunarodne organizacije, posebno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, 10 nisu osudile napad Izraela na konzulta Irana u Damasku u kojem je poginulo sedam pripadnika Revolucionarne garde.

Iran je lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji..

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javio je Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

Rojters: Američka vojska oborila neke dronove koje je Iran ispalio na Izrael

Vojska Sjedinjenih Američkih Država oborila je neke dronove koje je Iran ispalio na Izrael, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane američke izvore.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael, kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

Zemlje u regionu zatvorile su vazdušne prostore, a neke su proglasile i vanredno stanje.

U međuvremenu, iz misije Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštili su da se napad "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku".

Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u Jerusalimu i širom juga Izraela

Širom južnog Izraela večeras su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost usled napada Irana, javljaju lokalni mediji.

Sirene su se oglasile u Beršebi, Dimoni, Nevatimu i drugim oblastima, prenosi Tajms of Izrael, a CNN javlja da su se sirene oglasile i u Jerusalimu.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael, kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

Zemlje u regionu zatvorile su vazdušne prostore, a neke su proglasile i vanredno stanje.

U međuvremenu, iz misije Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštili su da se napad "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku".

Tramp: Napad Irana na Izrael se nikad ne bi dogodio da sam ja predsednik SAD

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da se napad Irana na Izrael nikada ne bi dogodio da je on i dalje predsednik.

"Izrael je napadnut. Ovo nikada nije smelo da se desi. Ovo se nikad ne bi dogodilo da sam ja predsednik", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial.

Tramp tvrdi da je predsednik SAD Džo Bajden snimio video-obraćanje povodom iranskog napada, ali da snimak nije objavljen po nagovoru njegovih saradnika.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael, kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji. Zemlje u regionu zatvorile su vazdušne prostore, a neke su proglasile i vanredno stanje.

U međuvremenu, iz misije Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštili su da se napad "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku"

Iran pri UN: Napad se može smatrati završenim ako Izrael ne napravi novu grešku

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da se iranski napad na Izrael "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku".

"Sprovedena na osnovu člana 51 Povelje UN koja se odnosi na legitimnu samoodbranu, vojna akcija Irana bila je odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku. Stvar se može smatrati završenom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Dodaje se da je ovo sukob Irana i Izraela, u koji Sjedinjene Američke Države ne treba da se mešaju.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael. Zemlje u regionu zatvorile su vazdušne prostore, a neke su proglasile i vanredno stanje

Mišel osudio napad na Izrael: Mora sve da se učini da se izbegne dalja eskalacija

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio napad koji je pokrenuo Iran na Izrael i poručio da se mora učiniti sve da se spreči dalja regionalna eskalacija.

"Mora se izbeći još krvoprolića. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju sa našim partnerima", naveo je Mišel na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj prethodno je saopštio da EU najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael. "Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na Iksu.

Iran je večeras lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javio je Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

Mediji: Iranski i libanski narod slavi na ulicama, nakon napada na Izrael

Iranski narod okupio se večeras na ulicama Teherana u znak podrške napadu Iranske revolucionarne garde na Izrael, javlja Nešnal indipendent.

U toku su proslave i na ulicama Libana nakon napada Irana na Izrael, dodaje ovaj medij na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu. Iranski mediji preneli su i da su vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile prvu seriju balističkih raketa na Izrael.

Izrael zatvorio vazdušni prostor posle iranskog napada

Izrael će danas u 5.30, po uputstvu odbrambenog establišmenta, zatvoriti svoj vazdušni prostor za međunarodne i domaće letove, nakon iranskog napada dronovima i raketama na Izrael.

Aerodrom Ramon u Dolini Timna na jugu Izraela će takođe biti zatvoren, preneo je portal Ynet. Od javnosti se traži da proveri sa avio-kompanijama i veb-sajtom Uprave za aerodrome u vezi sa novim vremenima letova pre dolaska na aerodrom.

Irački ministar saobraćaja Razak al-Sadavi rekao je za Iračku novinsku agenciju da je vazdušni prostor zatvoren za sve letove.

U saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo se navodi da je zatvaranje iračkog vazdušnog prostora privremena mera, usvojena iz predostrožnosti.

Dalje se navodi da je vazdušni prostor zatvoren za sve dolazne i odlazne letove do 05:30 ujutru i da se može produžavati u zavisnosti od situacije.

Izraelska vojska saopštila je da je Iran izveo napad dronom i da izraelske vazduhoplovne i pomorske snage nadgledaju dronove.

 

Mediji: Britanski borbeni avioni spremni da presretnu iranske dronove

Britanski borbeni avioni, bazirani na jugu Kipra, spremni su da polete kako bi presreli iranske bespilotne letelice, prenose izraelski mediji.

Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

 

Borelj: EU najoštrije osuđuje iranski napad na Izrael

Evropska unija najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na platformi X.

Iran je večeras lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javio je Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

 

Hezbolah preuzeo odgovornost za raketni napad na Golansku visoravan

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelsku vojnu bazu na Golanskoj visoravni, javlja Harec.

Nešto ranije, Hezbolah je sa teritorije južnog Libana lansirao desetine raketa u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.

Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms of Izrael. Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

 

Bajden sa timom za nacionalnu bezbednost o napadu Irana na Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se večeras sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael, prenosi Si-En-En pozivajući se na američkog zvaničnika. Kako navodi, sastanak u Beloj kući je u toku.

Bela kuća prethodno je saopštila da će se Bajden sastati sa sa zvaničnicima američkog Saveta za nacionalnu bezbednost. Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Američki predsednik je u petak rekao da očekuje iranski napad na Izrael "pre, nego kasnije". Predsednika su o situaciji na Bliskom istoku ranije obavestili i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Kako se navodi, ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba general Čarls Braun biti na sastanku, zajedno sa Salivenom i Fajnerom.

Teheran je pokrenuo napad na Izrael, nakon što je pretio da će uzvratiti na navodni izraelski napad na iransku ambasadu prošle nedelje u Damasku u kojem su ubijeni viši komandant prekomorskih snaga Iranske revolucionarne garde i šest drugih oficira.

Izraelske odbrambene snage saopštile su večeras da je Iran lansirao bespilotne letelice ka Izrealu. Premijer Benjamin Netanijahu upozorio je Teheran da će se Izrael zaštititi od svake pretnje.

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

 

Njujork tajms: Dronovi lansirani iz Iraka, mete Golanska visoravan i vojna baza

Izraelski izvori rekli su za Njujork tajms da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u smeru Izraela.

Dodali su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.

 

IRNA: Iran ispalio prvu seriju balističkih raketa na Izrael

Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su prvu seriju balističkih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji.

Balističke rakete ispaljene su na ciljeve "duboko na okupiranim teritorijama", javlja agencija IRNA.

Takvim raketama potrebno je desetak minuta da stignu do teritorije Izraela, za razliku od prethodno ispaljenih dronova kojima je potrebno i po nekoliko sati, prenosi CNN.

Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije. Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

 

Jordan proglasio vanredno stanje zbog iranskog napada na Izrael

Jordan je proglasio vanredno stanje nakon što je Iran večeras ispalio stotine dronova i desetine raketa na Izrael.

Takođe je zatvorio svoj vazdušni prostor za sve letelice, navodeći da se bezbednosna situacija konstantno procenjuje, prenela je državna agencija Al Mamlaka.

Zvanični Aman je saopštio i da je jordanska protivvazdušna odbrane spremna da presretne i obori svaki iranski dron ili letelicu koja naruši vazdušni prostor Jordana.

Jordanska vojska takođe je u povišenoj pripravnosti i radarski sistemi prate sve dronove koji eventualno budu stigli iz pravca Iraka ili Sirije, prenosi Rojters.

 

Upozorenje Irana: Odgovorićemo svakome ko otvori prostor za napad Izraela

Teheran će odlučno odgovoriti svakoj zemlji koja otvori svoj vazdušni prostor ili teritoriju za napade Izraela na Iran, upozorio je večeras iranski ministar odbrane Mmohamad Reza Aštijani.

Upozorenje je objavila iranska poluzvanična agencija Mehr, a preneo Rojters.

Izraelske odbrambene snage saopštile su večeras da je Iran lansirao bespilotne letelice ka Izrealu.

Premijer Benjamin Netanijahu upozorio je Teheran da će se Izrael zaštititi od svake pretnje.

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

 

Egipat formirao kriznu grupu za praćenje situacije nakon napada Irana na Izrael

Egipat je formirao kriznu grupu, koja pomno prati razvoj situacije u regionu, nakon iranskog napada na Izrael, prenosi Al Kahera pozivajući se na visoko rangirani egipatski izvor.

Egipatski mediji javljaju da je međuvremenu ta zemlja zatvorila i svoj vazdušni prostor nakon iranskog napada. Kako navodi neimenovani izvor egipatske televizije, Egipat nastavlja kontakte sa svim stranama kako bi se zaustavila eskalacija u regionu.

On je rekao da je formirana krizna grupa svih relevatnih agencija i institucija koja pomno prati razvoj situacije i podnosi izveštaje egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu El-Sisiju.

Iran je večeras lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javio je Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

 

U Izraelu zatvorene sve škole i univerziteti zbog napada Irana

U Izraelu su večeras zatvorene škole i univerziteti, a prethodno je uvedeno ograničenje javnih okupljanja na 1.000 ljudi zbog napada Irana, javlja CNN. I

zraelski zvaničnici poručili su lokalnom stanovništvu da ne paniči, ali da budu u pripravnosti, prenosi američka televizija.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

 

Hezbolah lansirao rakete u smeru Izraela

Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.

Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms of Izrael.

Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

 

ABC njuz: Oko 500 dronova biće lansirano iz Iraka, Sirije i Libana ka Izraelu

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za ABC njuz da se očekuje da će na Izrael biti lansirano od 400 do 500 dronova i raketa iz Iraka, Sirije, južnog Libana i od strane jemenske militante grupe Huti.

Zvaničnici su istakli da se ipak najveći broj bespilotnih letelica očekuje sa teritorije Irana.

 

Sunak osudio napad Irana na Izrael

Britanski premijer Riši Sunak najoštrije je osudio napad Irana na Izrael, dodavši da je Teheran ''još jednom pokazao da namerava da zaseje haos u sopstvenom dvorištu''.

Premijer je poručio da će Britanija nastaviti da podržava Izrael, kao i druge saveznike u regionu, uključujući Jordan i Irak.

''Zajedno sa našim saveznicima hitno radimo na stabilizaciji situacije i sprečavanju dalje eskalacije. Niko ne želi krvoproliće'', poručio je Sunak u saopštenju objavljenom na platformi Iks.

 

Njujork tajms: Izrael evakuisao određene vojne baze

Izraelska vojska evakuisala je večeras određene vojne baze i priprema se za presretanje dronova i krstarećih raketa koje je Iran ranije ispalio na teritoriju Izraela, javlja Njujork tajms, pozivajući se na izraelske izvore.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

 

Sirija stavila u stanje pripravnosti odbrambene sisteme oko Damaska i baza

Sirija je stavila u stanje povišene pripravnosti svoje odbrambene sisteme zemlja-vazduh tipa Pancir oko glavnog grada Damaska i glavnih vojnih baza za slučaj eventualnog izraelskog napada, kažu vojni izvori.

Kako navode, očekuje se da će Izrael izvesti udare na baze i strukture gde je stacionirana proiranska milicija, prenosi Rojters.

Iran je prethodno lansirao više stotina dronova i desetine krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

 

Ajatolah Hamnei: Izraelski režim biće kažnjen za napad na iranski konzulat

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da će izraelski režim biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Damasku.

"Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen", rekao je Hamnei u video-obraćanju objavljenom na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da se konzulat i kancelarije ambasade u svakoj državi smatraju teritorijom zemlje kojoj ambasada pripada.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

 

Iranski mediji: Na Izrael ispaljene i desetine krstarećih raketa

Vazdušno-kosmičke snage Korupusa iranske revolucionarne garde ispalile su danas, pored stotina dronova, i desetine krstarećih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji.

Vojna operacija je odgovor na napad izraelskih snaga na iranski konzulat u Damasku 13. aprila, prenosi agencija Tasnim.

Prethodno je objavljeno da je Iran ispalio više talasa dronova na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

 

Portparol IDF: Iranskim dronovima biće potrebno nekoliko sati, GPS nedostupan

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do izraelskog vazdušnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji.

"Nedavno, Iran je ispalio dronove sa svoje teritorije i teritorije svojih saveznika ka teritoriji države Izrael. Pratimo pretnju iz vazdušnog prostora. Govorimo o pretnji, odnosno, o dronovima kojima treba nekoliko časova da dolete do izraelske teritorije", poručio je Hagari, prenose izraelski mediji.

On je dodao da su IDF i izraelske vazdušne strane počele da primenjuju "dobro isplanirane odgovore za koje su se pripremale''.
"Kao deo priprema, GPS nije dostupan na nekoliko lokacija širom zemlje. Došlo je do poremećaja, ali je sve to urađeno ciljano i privremeno je", dodao je on.

 

Zvaničnici: Prvi iranski dronovi stići će do Izraela za dva sata

Prvi talas iranskih dronova stići će do izraelskog vazdušnog prostora za malo više od dva sata, između 01.40 i 2 časa posle ponoći, procenili su izraelski zvaničnici, prenosi Harec.

Nije poznato kada će drugi talas dronova, koji se trenutno nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora, doći do Izraela.

Izrael je takođe najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora.

Jordan spreman da presretne iranske dronove u svom vazušnom prostoru

Jordanska protivvazdušna odbrana spremna je da presretne sve iranske bespilotne letelice ili avione koji naruše njen vazdušni prostor, rekla su Rojtersu dva regionalna bezbednosna izvora.

Očekuje se da će prvi talas iranskih dronova doći do Izraela za nešto više od dva sata, dok se preostali šahed dronovi trenutno nalaze iznad iračkog vazdušnog prostora.

Mediji: Izrael presreće iranske dronove iznad Jordana i Sirije 

Izrael je navodno počeo da presreće iranske bespilotne letelice iznad Jordana i Sirije, preneo je izraelski Kanal 12.

Ovo presretanje omogućeno je zahvaljujući "vazdušnom kišobranu" koji su postavile SAD u saradnji sa regionalnim saveznicima, javlja Tajms of Izrael.

Iranski ministar odbrane izdao je saopštenje u kojem upozorava susedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj vazdušni prostor Izraelu da presreće dronove biti gađana.

Bivši šef obaveštajne službe IDF: Verujem da javnost može mirno da spava večeras

Bivši šef vojne obaveštajne službe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Amos Jadlin izjavio je danas da je svrsishodno da se Izrael pripremi onako kako bude potrebno, ali da veruje da "javnost može mirno da spava" večeras.

Govoreći na Kanalu 12, u trenutku kada je Izrael potvrdio da je Iran lansirao desetine bespilotnih letelica na Izrael, Jadlin je istakao niz izraelskih odbrambenih raketnih sistema i drugih sposobnosti, preneo je Tajms of Izrael.

On je rekao da iranske bespilotne letelice, koje su udaljene nekoliko sati od Izraela, nose bojevu glavu od 20 kilograma, od koje "najjednostavnije sklonište" može da zaštiti i da procenjuje da su dronovi verovatno usmereni samo na vojne ciljeve.

Jadlin je naglasio da je lansiranje dronova pobeda za vođu Hamasa u Gazi Jahju Sinvara, koji je imao za cilj da Hamasov masakr 7. oktobra u Izraelu izazove napade na Izrael na više frontova.

Zatvoren izraelski vazdušni prostor zbog napada Irana

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, prenose mediji.

Izraelska Uprava aerodroma saopštila je da će izraelski vazdušni prostor biti zatvoren počevši od 00.30 časova po lokalnom, odnosno 23.30 časova po centralnoevropskom vremenu, objavio je Džerusalim post na društvenoj mreži X.

Kako prenosi Sputnjik internešnal, pozivajući se na medije koji se pozivaju na izraelskog ministra saobraćaja, zatvoren je vazdušni saobraćaj.

Trenutno ne lete avioni u vazdušnom prostoru Izraela, Sirije, Libana, Jordana, Jemena i blizu Bagdada.

Letovi u vazdušnom prostoru Teherana se nastavljaju, objavila je iranska novinska agencija Fars.

Mediji: Lansiran treći talas dronova iz Irana ka Izraelu

Teheran je lansirao treći talas dronova prema izraelskoj teritoriji, izvestili su lokalni mediji, prenosi Tajms of Izrael.

Očekuje se da će prvi iranski dronovi doći do Izraela za nešto više od dva sata.

Drugi talas šahed dronova trenutno se nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora.

Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbednosna izvora.

IDF: Pratimo dronove lansirane iz Irana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da prate desetine dronova koji su lansirani iz Irana ka izraelskoj teritoriji.

''Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje“, navodi se u saopštenju.

IDF je ponovo pozvao izraelske civile da instrukcije Komandnog fronta i zvanična saopštenja vojske, javlja Tajms of Izrael.
 

U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Sajber hakerska grupa pod imenom „Sajber osvetnici“ je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima "okupiranih teritorija".

Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.
 

Novinar Aksiosa: Zvaničnici su mi rekli da je počeo iranski napad na Izrael

Novinar američkog portala Aksios Barak Ravid objavio je večeras na platformi X (Tviter) da je Iran pokrneuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova

Ravid, koji je i analitičar Si-En-Ena, je kao izvor naveo četiri neimenovana izraelska i američka zvaničnika.

Dežurna linija u Izraelu spremna za porast broja poziva zbog napada Irana

Kao odgovor na povećanu bezbednosnu spremnost, ERAN, telefonska linija za mentalno zdravlje u Izraelu, povećale je kapacitete za suočavanje sa očekivanim porastom nadolazećih poziva i onlajn poruka.

ERAN podstiče Izraelce da se obrate ukoliko osete bilo kakvu emocionalnu nestabilnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odlučio je da kasnije večeras sazove ratni kabinet, a zatim i širi kabinet za bezbednost usred najavljenog kontraudara Irana, preneli su hebrejski mediji.

Jordan zatvorio vazdušni prostor zbog mogućeg napada Irana na Izrael

Jordan će privremeno zatvoriti svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i tranzitiraju, navodi jordanska državna agencija Al-Mamlaka usred pretnje od iranskog napada na Izrael.

Zatvaranje vazdušnog prostora Jordana počinje večeras, a nije poznato do kada će važiti ovo pravilo, javlja Tajms of Izrael.

Izraelski Kanal 12 izvestio je da su se dva leta emiratske avio-kompanije ''Fly Dubai'' vratila ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što su poletela za Izrael, navodno zbog zabrinutosti u vezi sa iranskom pretnjom ili odlukom Jordana da zatvori svoj vazdušni prostor.

Izraelska vojska: Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu

JERUSALIM - Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu, izjavio je danas portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

"Iran će snositi posledice zato što je odlučio da dalje eskalira situaciju", naveo je Hagari u saopštenju, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Izrael je u stanju pripravnosti.

"Povećali smo spremnost da zaštitimo Izrael od dalje iranske agresije. Takođe, smo spremni da odgovorimo", istakao je on.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac optužio Iran za pirateriju

Nako što su pripadnici specijalnih snaga Revolucionarne garde Irana zaplenili u Ormuškom moreuzu teretni brod povezan sa Izraelom, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac uzjavio je danas da zvanični Teheran orkestrira piratske napade i zbog toga bi trebalo da bude sankcionisan.

"Zločinački režim ajatole Hamnejia podržava Hamasove zločine, a sada vodi i piratsku operaciju kršeći međunarodno pravo", rekao je Kac, prenosi Rojters.

On je pozvao EU i "slobodni svet" da Revolucionarnu gardu Irana odmah proglase terorističkom organizacijom i uvedu sankcije Iranu. Pripadnici specijalnih snaga Revolucionarne garde Irana zaplenili su teretni brod nakon što su se na njega iskrcali iz helikoptera, potvrdili su ranije danas iranski državni mediji. Agencija IRNA navela je da je brod MSC Aries "povezan sa Izraelom" i da ga specijalci sprovode ka iranskim teritorijalnim vodama.

KLM obustavlja letove iznad Irana i Izraela

Holandska avio-kompanija KLM neće više leteti iznad Izraela i Irana, javila je holandska novinska agencija ANP pozivajući se na portparola kompanije.

Portparol kompanije KLM, koja je holandski ogranak "Er Frans–KLM", naveo je da je taj potez mera predostrožnosti, s obzirom na rastuće tenzije između Irana i Izraela, prenosi Rojters.

On je dodao da će avioni nastaviti da lete za Tel Aviv koji je na obali Sredozemnog mora.

MSC: Na brodu koji su zaplenile iranske vlasti bilo 25 članova posade

MSC, komercijalni operater broda koji su danas zaplenile iranske vlasti, saopštio je da se na brodu nalazilo 25 članova posade i da je ona u kontaktu sa relevantnim vlastima u vezi sa situacijom u kojoj se nalaze i osuguravanjem bezbednog povratka broda.

"MSC je odgovoran za sve aktivnosti na brodu, uključujući prevoz tereta i održavanje. Vlasništvo nad brodom ima ​Gortal šiping inc kao finansijer i brod je iznajmljen MSC-u na dugoročnoj osnovi. Gortal šiping inc je povezan sa Zodiak meritajmom", saopštila je kompanija, koja je delimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera, preneo je Rojters.

Pripadnici specijalnih snaga iranske Revolucionarne garde zaplenili su teretni brod kod Ormuškog moreuza pošto su se na njega iskrcali iz helikoptera, potvrdili su ranije danas iranski državni mediji.

Agencija IRNA navela je da je brod MSC Aries "povezan sa Izraelom" i da ga specijalci vode ka iranskim teritorijalnim vodama. Helikopter iranske mornarice sleteo je na brod koji je plovio pod portugalskom zastavom i iranski specijalci su ga zauzeli, dodala je IRNA.

Slot: Iran ne bi trebalo da napada Izrael već da preduzme mere za "deeskalaciju"

Holandska ministarka spoljnih poslova Hanke Bruins Slot rekla je u današnjem telefonskom razgovoru sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom da Iran ne bi trebalo da napada Izrael već da preduzme mere za "deeskalaciju".

"Tokom razgovora sam takođe izrazila svoju veliku zabrinutost zbog otmice broda u Ormuskom moreuzu i rekla iranskom ministru spoljnih poslova da se ove vrste akcija moraju zaustaviti", objavila je Slotova na svom Iks nalogu, prenosi Rojters.

Pripadnici specijalnih snaga Revolucionarne garde Irana zaplenili su u Ormuskom moreuzu teretni brod povezan sa Izraelom, potvrdio je ranije danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenivši da zvanični Teheran orkestrira "piratske napade i zbog toga bi trebalo da bude sankcionisan".

Otmica ovog broda povezanog sa Izraelom dogodila se nekoliko dana nakon što je zvanični Teheran najavio da bi mogao da zatvori za komercijalni pomorski saobraćaj ovu ključnu rutu, upozorivši da Iran namerava da uzvratiti na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku.


Lavrov u razgovoru sa iranskim kolegom osudio izraelski napad u Damasku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je svom iranskom kolegi Hoseinu Amir-Abdolahijanu u telefonskom razgovoru da oštro osuđuje napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

''(Ministri su) usredsredili pažnju na situaciju na Bliskom istoku. Ruska strana je ponovila oštru osudu vazdušnog udara Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila. Naglasili su da je potpuno neprihvatljivo zadiranje u bilo kakve diplomatsko-konzularne objekte, čija je nepovredivost je sadržano u relevantnim Bečkim konvencijama, kao i da izvrši bilo kakva politička ubistva“, saopštilo je Ministarstvo.

Ministri su takođe "ponovo potvrdili svoju zajedničku spremnost da održe visok nivo koordinacije o hitnim međunarodnim i regionalnim pitanjima".

Iz ministarstva je dodato da šefovi diplomatija dve zemlje dogovorili saradnju o trgovini, ekonomiji, transportu i logistici, prenosi TASS.

Izrael gađao kompleks Hezbolaha u južnom Libanu nakon raketnog napada militanata

Izraelska vojska saopštila je da je izvela udar na veliki kompleks militantnog pokreta Hezbolah u oblasti Rihan u južnom Libanu.

Prema saopštenju, napadnuti kompleks Hezbolaha obuhvata nekoliko zgrada i vojnu poštu, prenosi Tajms of Izrael.

Udar izraelske vojske je izvršen nakon sinoćnjeg napada Hezbolaha, koji je na sever Izraela lansirao više desetina raketa.

U saopštenju Hezbolaha, koji je preuzeo odgovornost za raketnu vatru, navodi se da je lansirano desetine "kaćuša" na artiljerijske položaje izraelske vojske na severu Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Izrelska vojska je sinoć saopštila da je lansirano oko 40 raketa, od kojih su neke presretnute, dok su druge pogodile otvorena područja ili su pale u Libanu.

Galant: SAD obezbedile ''nova sredstva'' Izraelu za slučaj iranskog napada

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da su SAD i drugi saveznici obezbedili ''nova sredstva'' Izraelu za odbranu od potencijalnog napada Irana na tu zemlju, kao i za odgovor na napad.

''Pomno pratimo planirani napad Irana i njegovih zastupnika na Izrael. Poslednjih dana smo ojačali našu vazdušnu odbranu i sredstva za ofanzivu“, naveo je Galant u saopštenju.

Ministar je istakao da izraelska vojska ima nove kapacitete na kopnu, moru u vazduhu, kao i u obaveštajnoj službi, prenosi Tajms of Izrael.

''Iran je teroristička država, a svet je tome sada izložen više nego ikada. Odlučni smo da zaštitimo naše građane od terorizma i naći ćemo način da odgovorimo“, naglasio je Galant.

Izrael uveo nova ograničenja okupljanja zbog mogućeg napada Irana

Potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari najavio je nova ograničenja za okupljanja civila, usled mogućnosti napada Irana na Izrael.

Smernice Komande unutrašnjeg fronta zabranjuju obrazovne aktivnosti širom zemlje i ograničavaju okupljanja na 1.000 ljudi, dok u nekim oblastima, poput granica sa Gazom i Libanom, već postoje stroža ograničenja okupljanja.

Iako je većina obrazovnih institucija trenutno zatvorena zbog praznika Pasha, Hagari kaže da se ograničenja odnose i na školska putovanja i kampove i važiće do ponedeljka u 23 sata, prenosi Tajms of Izrael.

Hagari kaže da je izraelska protivvazdušna odbrana '0u pripravnosti“ i da je ''na desetine aviona spremno na nebu“.

 

Ganc: Izrael će ispostaviti račun Iranu za napad kada mu to bude odgovaralo

Izrael će ispostaviti račun Iranu kao odgovor na njegov masovni napad raketama i bespilotnim letelicama kada bude pravo vreme, izjavio je danas ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.

"Izgradićemo regionalnu koaliciju i ispostaviti račun Iranu na način i vreme koji nam budu odgovarali", naveo je Ganc u saopštenju, preneo je Rojters.

Izraelski ratni kabinet danas se sastaje da bi razgovarao o odgovoru Izraela na iranski napad. Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

 

Glavne bliskoistočne avio-kompanije obnavljaju letove

Glavne avio-kompanije širom Bliskog istoka objavile su danas da će nastaviti da obavljaju letove u regionu nakon što su otkazale ili promenile rutu pojedinih letova nakon što je Iran napao Izrael.

Portparol Emirates Airlines-a rekao je da ta kompanija nastavlja danas popodne planirane letove za i iz Jordana, Libana i Iraka, preneo je Gardijan.

Kompanija Qatar Airways objavila je na platformi X da je nastavila letove za Aman, Bejrut i Bagdad. Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) saopštio je da planira da obavlja redovne putničke i kargo usluge između Abu Dabija i Tel Aviva, Amana i Bejruta počevši od ponedeljka.

Etihad je upozorio da, zbog toga što se usluge vraćaju u normalu nakon privremenog zatvaranja vazdušnog prostora u delovima Bliskog istoka, i dalje može postojati rizik od poremećaja reda letova u ponedeljak. Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući međunarodni teheranski Imam Homeini, otkazali su letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.