15. april 2024 22:01

Odbor za pravna pitanja PSSE podržao nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbor za pravna pitanja PSSE podržao nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

STRAZBUR - Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) danas je podržao nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, saopštila je skupština SE na platformi Iks.

"Naš odbor je jednoglasno podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu", navedeno je u objavi.

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas je počelo prolećno zasedanje koje će trajati do 19. aprila, a na dnevnom redu koji je utvrđen na plenumu predviđeno je pored ostalog da se razmatra i preporuka o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.

Sutra svoje mišljenje treba da da i politički komitet, posle čega će se o prijemu tzv. Kosova raspravljati i na plenarnom zasedanju PSSE, rekla je pred sednicu pravnog odbora za Tanjug šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja.

Parlamentarna većina i opozicija zajedno stvaraju održivo društvo

Članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Elvira Kovač predstavila je danas nacrt izveštaja o odnosu parlamentarne većine i opozicije u demokratiji, poručiviši da one samo zajedno stvaraju inkluzivno, prosperitetno i održivo društvo.

"Pored činjenice da je promocija i konsolidacija pluralističke demokratije jedan od glavnih ciljeva Saveta Evrope i njegove Parlamentarne skupštine, ovaj izveštaj je važan iz dva razloga: zbog očiglednog odsustva bilo kakvog eksplicitnog pozivanja na prava i odgovornosti opozicije u glavnim zvaničnim dokumentima Saveta Evrope i zbog toga što Venecijanska komisija ranije nije dala nikakvo opšte mišljenje o ulozi opozicije", navela je Kovač na prolećnom zasedanju PSSE.

Ona je istakla da je "pravo na suprotstavljanje vlasti osnovna karakteristika liberalne demokratije", dodavši da bez jasnih alternativa koje nude opozicione stranke, država ne može da ima konstruktivne debate o političkim opcijama, pravcu zemlje i budućnosti.

Kovač je navela da brojčana inferiornost ne može da svede opoziciju na ćutanje ili neznanje u odnosu prema većini.

"Opozicija je institucionalni faktor i suštinski element parlamentarne demokratije; opozicija ima formalnu ulogu osporavanja vladinog programa na zvaničan i organizovan način; opozicija predstavlja političku alternativu za parlamentarnu većinu i, kao institucionalni faktor i suštinski element demokratije, parlamentarna opozicija je politička alternativa za ograničavanje i kontrolu vlasti", naglasila je članica srpske delegacije u PSSE.

Dodala je da izveštaj podstiče države članice da osiguraju da su u njihovim demokratskim mehanizmima integritet i političko poverenje važan pokazatelj političkog legitimiteta.

Istakla je da države članice treba da budu svesne da "parlamentarna većina i opozicija, samo zajedno, stvaraju inkluzivno, prosperitetno i održivo društvo".

"Ne postoji zajednički model kojim bi se definisale uloge parlamentarne opozicije i većine, ali je vreme za preispitivanje osnovnih pojmova i parlamentarne većine i opozicije, kao i za preispitivanje uloge parlamenta", navela je Kovač.

Ona je, pored izveštaja o odnosu parlamentarne većine i opozicije u demokratiji, u ime izvestiteljke Izabel Meireles, predstavila i izveštaj o revidiranom Kodeksu dobre prakse u oblasti referenduma.

Srpska delegacija podnela amandman za odlaganje prijema Kosova u SE

Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) podnela je danas 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Na tekst preporuke o prijemu tzv. Kosova koju će sutra razmatrati poslanici u Strazburu podneto je 15 amandmana. 

Delegacija Srbije u PSSE glasala protiv nacrta mišljenja o članstvu Kosova u Savetu Evrope

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope saopštila je danas da je srpska delegacija u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava i Odboru za jednakost i nediskriminaciju glasala protiv nacrta mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

"Delegacija Narodne skupštine u PSSE je poručila da su članovi naše delegacije u Odboru Aleksandar Mirković, Dubravka Filipovski i član Odbora sa Kipra Konstantinos Efstatiou glasali protiv", navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Šefica srpske delegacije u PSSE Biljana Pantić Pilja potvrdila je za Tanjug da su, pored Mirkovića, Filipovski i Efstatioua koji su glasali protiv, u Odboru za pravna pitanja 23 člana glasala za, dok je jedan bio uzdržan.

Istovremeno, za nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope glasalo je 30 članova Odbora za jednakost i nediskriminaciju, četvoro je bilo uzdržano, a dva člana srpske delegacije, Elvira Kovač i Jelena Milošević, glasali su protiv.

Iz PSSE su ranije na društvenoj mreži X objavili da je Odbor za pravna pitanja i ljudska prava "jednoglasno podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu".

Ta objava je, u međuvremenu, izbrisana i objavljena je nova u kojoj piše da je Odbor podržao izveštaj, ali je izostavljena formulacija jednoglasno.

"Odbor je podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu", navodi se u novoj objavi na društvenoj mreži Iks.

Španija potvrdila da će glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope

Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je danas da će ta zemlja zadržati svoju poziciju prema Prištini po pitanju članstva u Savetu Evrope, odnosno da će biti protiv.

"Što se tiče Komiteta ministara, gde je izneta pozicija Španije, ono što možemo da kažemo jeste da Španija ostaje pri svom stavu o Kosovu", rečeno je iz španskog ministarstva za Kljan Kosova.

Navodi se i da Španija ne vidi drugi način za rešavanje sporova između Prištine i Beograda, osim dijaloga, zbog čega Madrid podržava dijalog kojem posreduje visoki predstavnik Evropske unije.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope saopštila je danas da je srpska delegacija u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava i Odboru za jednakost i nediskriminaciju glasala protiv nacrta mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Iz PSSE su ranije na društvenoj mreži X objavili da je Odbor za pravna pitanja i ljudska prava "jednoglasno podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu".
Ta objava je, u međuvremenu, izbrisana i objavljena je nova u kojoj piše da je Odbor podržao izveštaj, ali je izostavljena formulacija jednoglasno.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije šef diplomatije Peter Sijarto, a to su najavili i predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP).

Izjašnjavanje o zahtevu tzv. Kosova na plenaronoj sednici PSSE, a na osnovu izveštaja koji će predstaviti i izvestilac PSSE za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za sutra.

Članovi delegacije Italije tražili da ZSO bude uslov za prijem Kosova u SE

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podneli su danas amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Skupština smatra da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava. Skupština, stoga, očekuje da će Vlada Kosova preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Kosova za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara", navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da tzv. Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što "budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana, koje su podržala i dva člana delegacije BiH, u kojima se, između ostalog, traži da PSSE preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije", kao i da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.