17. april 2024 12:06

Lideri EU na samitu u Briselu o ekonomskim pitanjima, ali i Bliskom istoku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lideri EU na samitu u Briselu o ekonomskim pitanjima, ali i Bliskom istoku

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL - U Briselu danas počinje vanredni dvodnevni specijalni samit Evropskog saveta, tokom kojeg će lideri EU razgovarati o pitanjima ekonomije i konkurektnosti, kao i o Ukrajini, Turskoj i Bliskom istoku, uključujući i o Libanu.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog saveta, lideri EU razmotriće dalje korake u pogledu prethodno donetih zaključaka o jedinstvenom tržištu EU, kao i o dugoročnoj konkurentnosti i produktivnosti Evrope, nakon što su na sastancima u martu i junu 2023. godine razgovarali o izgradnji snažne ekonomije, spremne za buduće izazove kojom će se osigurati prosperitet. Oni su, u tom kontekstu, pozvali na ambiciozno delovanje kako bi se zaokružilo jedinstveno tržište i iskoristio njegov puni potencijal.

Lideri će tokom samita razgovarati o načinima za jačanje ekonomske, proizvodne, industrijske i tehničke osnove Evrope, prilikama za klimatski neutralnu, digitalnu i kružnu ekonomiju, uniji tržišta kapitala i konkuretnoj, održivoj i otpornoj poljoprivredi.

Međutim, očekuje se da će agendu zaseniti aktuelna kriza na Bliskom istoku, nakon napada Irana na Izrael.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pozivnom pismu liderima EU istakao je da je razvoj događaja na Bliskom istoku tokom vikenda pogoršao ionako veoma nestabilnu situaciju u regionu.

"Moramo da osudimo nedavni napad Irana na narod Izraela i ujedinimo se u pozivanju svih strana na krajnju uzdržanost, poštovanje međunarodnog prava i izbegavanje akcija koje mogu povećati tenzije. Moramo se pozabaviti i situacijom u Libanu, priznajući izazovne okolnosti sa kojima se suočava, i ponoviti našu snažnu podršku u ovom kritičnom trenutku", poručio je Mišel.

Lideri EU su tokom prethodnog sastanka 21. i 22. marta pozvali na hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre u Gazi i bezuslovno oslobađanje svih talaca i pružanje humanitarne pomoći.

Nakon iranskih napada bespilotnim letelicama i projektilima na Izrael, EU je snažno osudila napade i rekla da se radi o dosad nezabeleženoj eskalaciji i pretnji regionalnoj sigurnosti.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. lideri EU osudili su Hamas i priznali pravo Izraela da se brani u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom i pozvali na hitno oslobađanje svih talaca bez ikakvih preduslova..

Kada je reč o Ukrajini, lideri EU razgovaraće o najnovijem razvoju događaja u toj zemlji i o "kontinuiranim ruskim vazdušnim i raketnim napadima na ukrajinske civile i ključnu infrastrukturu, uključujući o nedavnim pojačanim napadima na energetski sektor".

"Ovo naglašava hitnost intenziviranja naše isporuke vojne pomoći, posebno sposobnosti protivvazdušne odbrane", naglasio je Mišel u pismu.

Lideri EU održaće stratešku raspravu o odnosima EU i Turske.