17. april 2024 12:41

Evropska komisija istražuje navodni pokušaj Meloni da monopolizuje italijanske medije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija istražuje navodni pokušaj Meloni da monopolizuje italijanske medije

Foto: LaPresse via AP/Roberto Monaldo

BRISEL - Evropska komisija je pozvana da istraži navodne pokušaje italijanske desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni da javni emiter RAI pretvori u propagandni kanal za vladajuće stranke uoči predstojećih evropskih izbora.

Apel Evropske zelene partije usledio je nakon što je nadzorni odbor italijanskog parlamenta za RAI odobrio meru kojom se informativnom kanalu ove televizije dozvoljava da u potpunosti prenosi političke skupove bez ikakvog novinarskog posredovanja uoči glasanja početkom juna.

Iako je Agcom, italijansko nadzorno telo za komunikacije, odbacio pokušaj političara iz stranaka Braća Italije premijera Đorđe Meloni, Lige i manjeg koalicionog partnera, Noi Moderati, da omoguće ministrima neograničeno vreme emitovanja tokom perioda kampanje da razgovaraju o svojim ''institucionalnim i aktivnostima u vladi”, oni će i dalje imati pravo na takve razgovore tokom ograničenih termina.

Kritičari tvrde da bi ova dozvola mogla da se pretvori u izbornu kampanju za tri partije, prenosi Gardijan.

''Meloni želi da pretvori italijanske medije u neograničene propagandne kanale za vladajuće stranke“, rekao je za Gardijan Bas Eikhaut, vodeći izborni kandidat evropskih Zelenih.

Propis Agcom-a određuje da medijsku komunikaciju tokom kampanje obično prate i privatne i javne TV mreže, iako nadzorni odbor za RAI ima ovlašćenje da unese promene, koje nadležni organi zatim mogu da odobre ili odbiju.

''Prvi put postoje dva različita režima za javnu i privatnu TV mrežu. Za gledaoce RAI-a biće teško da razumeju šta je komunikacija vladinih aktivnosti, a šta izborna kampanja'', rekla je Elisa Giomi, poverenica Agcom-a koja je bila jedina osoba u odboru koja je glasala protiv svih amandmana koje je doneo parlamentarni odbor.

Voditelji vesti na tri glavna TV kanala RAI prošle nedelje pročitali su izjavu sindikata novinara, Usigrai, u kojoj se osuđuje administracija Meloni da je ''RAI pretvorila u megafon vlade“.

''Bez obzira na kojem partijskom skupu je reč, to je pogrešno. Skupovi koji se prenose uživo, posebno oni bez ikakvog doprinosa novinara ili komentatora, su za Jutjub i druge društvene medije, a ne za javni servis. Možete li zamisliti da Bi-Bi-Si ovo radi?", rekao je Daniele Makeda, predsednik Usigraja, kritikujući odluku Agcom-a.

Od dolaska na vlast u oktobru 2022, vlada Meloni je kritikovana zbog navodnog monopolizovanja medija, dok je jedan zvaničnik Braće Italije prošle nedelje predložio pooštravanje kazni za klevetu, uključujući zatvorske kazne od dve do tri godine, podseća Gardijan.