20. april 2024 13:21

Milorad Dodik: Dobrovoljačka pokazala svetu na šta su muslimani spremni za unitarnu BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Dobrovoljačka pokazala svetu na šta su muslimani spremni za unitarnu BiH

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, povodom obeležavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da je taj napad pokazao svetu na šta su sve muslimani spremni da bi ostvarili svoj san o unitarnoj BiH.

Dodik je rekao za Srnu da je stradanje nedužnih vojnika i civila u Dobrovoljačkoj ulici jedan u nizu kukavičkih zločina koje su počinili muslimani, a koji je tada veoma jasno pokazao ne samo Srbima i Hrvatima u BiH, već celom svetu da je tadašnje muslimansko rukovodstvo bilo na sve spremno samo da ostvari svoj san o stvaranju muslimanske BiH u srcu Evrope.

"Zna se ko je započeo rat u BiH, zna se ko je rekao da će žrtvavovati mir, zna se odgovornost i Alije Izetbegovića, i Ejupa Ganića i Šefika Džaferovića i Nasera Orića i niza drugih, znamo sve imenom i prezimenom, postoje predmeti u pravosudnim institucijama, ali ne, oni nisu krivi, krivi smo samo mi Srbi. Ni to im nije dovoljno, pa sada ponovo, 29 godina nakon zločina u Srebrenici, nastavljaju svoje prljave i ogavne nasrtaje na Republiku Srpsku i srpski narod. Hoće da nas obeleže za sva vremena, i nas i naše pretke i naše potomke da smo još i "genocidni", hoće da nam ukinu Republiku Srpsku i ostvare svoj san o muslimanskoj BiH", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da bi bilo smešno da nije žalosno i tragično to što Nemačka koja je počinila genocid danas piše rezoluciju u kojoj se navodi da je srpski narod "genocidan", narod koji je jedan od najvećih stradalnika 20. veka, koji se borio protiv nemačkog fašizma i koji je doneo slobodu i Hrvatima i muslimanima u Drugom svetskom ratu.

Dodik naglašava da je zločin u Dobrovoljačkoj nad pripadnicima JNA, vojnicima i civilima, među kojima su bili Srbi, Hrvati, muslimani i Albanci, bio zločin protiv mira i uvod u građanski rat.

Dodik je rekao da je tadašnje muslimansko rukovodstvo namerno izazivalo ratni sukob u BiH da bi ostvarilo svoje političke ciljeve.

Dodik je ukazao da je još tužnije i poraznije to što nijedan od tih zločina nije dobio sudski epilog, što potvrđuje, kako je naveo, da nelegalne pravosudne institucije od samog svog osnivanja nametanjem od visokog predstavnika predstavljaju instrument bošnjačke i politike međunarodne zajednice usmeren protiv Srba u BiH.

Dodik je podsetio na odluku stranog tužioca Džuda Romana koji je 2012. godine, mesec dana pre odlaska sa te dužnosti, obustavio istragu protiv 14 lica osumnjičenih za zločin u Dobrovoljačkoj.

"Kako tada, tako i danas. Isti je odnos muslimanskih političara i predstavnika međunarodne zajednice prema srpskim žrtvama. I ne samo da nema pravde za ove nevine žrtve, već ovi zločini ne postoje ni za muslimansko političko rukovodstvo, ni za nakaradno pravosuđe, ni za međunarodnu zajednicu", istakao je Dodik.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj 1992. godine, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.