24. april 2024 11:02

Marija Zaharova: Vojne vežbe NATO u Finskoj provokativne, vrše pritisak na Moskvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Zaharova: Vojne vežbe NATO u Finskoj provokativne, vrše pritisak na Moskvu

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

MOSKVA - Vojne vežbe NATO-a na teritoriji Finske, blizu ruske granice, su provokativnog karaktera i imaju za cilj da izvrše pritisak na Rusiju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

''Vojne vežbe NATO-a u blizini ruskih granica su provokativne. Njihov cilj je da demonstracijom sile izvrše vojni pritisak na Rusku Federaciju'', saopštila je Zaharova i dodala da ovakve operacije povećavaju rizik od vojnih incidenata.

Predstavnici NATO-a ''namerno raspiruju histeriju oko navodne ruske pretnje“ i ''aktivno šire insinuacije o nekim planovima Rusije da napadne države članice bloka“ kako bi opravdali sopstvene agresivne namere, ocenila je portparolka.

Zaharova je istakla da je obuka na teritoriji Finske ''deo hibridnog rata'' protiv Rusija, a da Alijansa vojno eksploatiše skandinavsku zemlju, prenosi TASS.

''Bez sumnje, biće preduzete sve neophodne političke i vojno-tehničke mere da se neutrališu pretnje odbrambenoj sposobnosti naše zemlje", upozorila je potparolka, naglasivši da Moskva pomno prati akcije Zapada.