24. april 2024 14:20

Milorad Dodik: Srpska je pod stalnim sankcijama koje predvode SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Srpska je pod stalnim sankcijama koje predvode SAD

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SANKT PETERBURG - Republika Srpska je pod stalnim sankcijama koje predvode SAD i čini sve na merama zaštite, rekao je danas na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u obraćanju ukazao na globalni problem u krizi lanaca snabdevanja usled politički motivisanih sankcija.

"Republika Srpska je direktno izložena ovoj vrsti rizika i pod stalnim je sankcijama koje predvode SAD. Činimo sve na merama zaštite kroz diverzifikaciju izvora snabdevanja", rekao je Dodik, koji se prvi obratio na Sastanku o bezbednosti u okviru prve plenarne sednice "Obezbeđenje informacione bezbednosti u uslovima formiranja policentričnog svetskog poretka: izazovi i mogućnosti".

On je, prenosi Srna, naveo da odgovor na taj izazov leži u izgradnji multilateralne platforme i informacija koja će sadržati podatke o svim proizvođačima i detaljnim karakteristikama opreme koje će voditi države koje garantuju kvalitet informacija.

"Na ovaj način će se omogućiti globalna pristupačnost tehničkih informacija i diverzifikacija lanaca snabdevanja“, istakao je Dodik.

Takođe, predsednik Srpske je ukazao i na problem od opasnosti direktnih sajber napada "Odgovor na ovaj izazov leži u multilateralnim međudržavnim okvirima razmene informacija o pretnjama", rekao je Dodik.

Kao problem je naveo i masovnu upotrebu veštačke inteligencije, ističući da se u budućnosti mogu očekivati napadi sistema zasnovanih na veštačkoj inteligenciji protiv institucija i kritičnih infrastuktura država.

"Odgovor na ovaj izazov leži u neophodnosti državnih sistema zaštite u formi obezbeđivanja nacionalnog sajber prostora", smatra Dodik.

Zaštitu dece i omladine od štetnih internet sadržaja Dodik smatra prioritetom od najvećeg značaja, navodeći da se u Republici Srpskoj studiozno pristupilo ovoj problematici kroz izradu nacionalnih mera zaštite.

Sednici na kojoj se Dodik obratio predsedava sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

Dodik zahvalio Beglovu na dosadašnjoj saradnji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peterburgu sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovom.  

Dodik se nakon foruma susreo sa Beglovom, te zahvalio na dosadašnjoj saradnji, prenela je RTRS.  

Dodik je ranije danas rekao da je Republika Srpska na Bezbednosnom forumu u Sankt Peterburgu tretirana sa velikom važnšću.