24. april 2024 11:29

Marselo Rebelo de Soza: Portugal odgovoran za zločine tokom transatlantskog ropstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marselo Rebelo de Soza: Portugal odgovoran za zločine tokom transatlantskog ropstva

Foto: AP Photo/Armando Franca

LISABON - Predsednik Portugala Marselo Rebelo de Soza izjavio je da je Portugal odgovoran za zločine počinjene tokom transatlantskog ropstva i kolonijalne ere i sugerisao da postoji potreba za reparacijom.

Govoreći na događaju na koji su bili pozvani strani dopisnici kasno sinoć, Rebelo de Soza je rekao da Portugal "preuzima punu odgovornost" za nepravde iz prošlosti i da su ti zločini, uključujući kolonijalne masakre, imali "cenu", preneo je Rojters.

On je istakao da Portugal mora da plati cenu.

"Postoje li dela za koje nisu izrečene kazne, a odgovorni nisu uhapšeni? Ima li robe koja je opljačkana, a nije vraćena? Da vidimo kako to da popravimo", rekao je Rebelo de Soza.

Tokom više od četiri veka, najmanje 12,5 miliona Afrikanaca je kidnapovano, nasilno transportovano na velike udaljenosti uglavnom evropskim brodovima i prodato u ropstvo.

Oni koji su preživeli putovanje završili su radeći na plantažama uglavnom u Brazilu i na Karibima, dok su drugi profitirali od njihovog rada.

Portugal je prodao skoro šest miliona Afrikanaca, više od bilo koje druge evropske nacije, ali do sada nije uspeo da se suoči sa svojom prošlošću, a u školama se malo uči o njegovoj ulozi u transatlantskom ropstvu.

Umesto toga, kolonijalna era Portugala, tokom koje su zemlje uključujući Angolu, Mozambik, Brazil, Zelenortska ostrva i Istočni Timor, kao i delovi Indije bile podvrgnute portugalskoj vlasti, često se doživljava kao izvor ponosa.