22. april 2024 20:10

Slavna kolumbijska dizajnerka osuđena u SAD na 18 meseci zatvora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavna kolumbijska dizajnerka osuđena u SAD na 18 meseci zatvora

Foto: AP Photo/Josh Goodman

NJUJORK - Kolumbijska modna kreatorka Nensi Gonzales čije su dodatke koristile poznate ličnosti od Britni Spirs do glumačke ekipe TV serije "Seks i grad" osuđena je danas na 18 meseci zatvora, nakon što se izjasnila krivom na saveznom sudu u Majamiju po optužbama za šverc krokodilskih torbica iz Kolumbije.

Gonzales je uhapšena 2022. u Kaliju u Kolumbiji, a kasnije je izručena SAD zbog organizovanja višegodišnjeg krijumčarenja, koje je uključivalo regrutovanje kurira za transport njenih torbi komercijalnim letovima do vrhunskih salona i modnih manifestacija u Njujorku, u suprotnosti sa američkim zakonima o divljim životinjama, prenosi Asošiejted pres.

Pomoćnik američkog tužioca Tomas Vots-Ficdžerald uporedio je ponašanje Gonzales sa akcijama trgovaca drogom.

„Ako želite da sprečite krijumčarenje, želite kralja kokaina, a ne osobu na terenu", naveo je tužilac.

Advokati Gonzales tražili su olakšavajuće okolnosti za slavnu dizajnerku, opisujući njen put od razvedene samohrane majke dvoje dece koja je dizajnirala kaiševe na kućnoj šivaćoj mašini u Kaliju za prijatelje, u modnu ikonu koja je nadmašila Dior, Pradu i Guči.

„Bila je odlučna da svojoj deci i svetu pokaže da žene, uključujući žene iz manjina poput nje, mogu uspešno da ostvare svoje snove i postanu finansijski nezavisne. Uprkos svemu, ova sićušna, ali moćna žena je uspela da stvori prvu luksuznu, vrhunsku modnu kompaniju iz zemlje trećeg sveta", naveli su pravni zastupnici dizajnerke.

Advokati su rekli da je 71-godišnja dizajnerka već skupo platila svoje zločine, budući da je kolumbijska kompanija koju je izgradila, a koja je nekada zapošljavala 300 uglavnom žena, proglasila bankrot i prestala da radi nakon njenog hapšenja.

Takođe su tvrdili da samo 1 odsto robe koju je uvezla u SAD nema odgovarajuću dozvolu i da je reč o uzorcima za Nedelju mode u Njujorku i druge događaje.

Gonzales je, obraćajući se sudu pre izricanja presude, rekla da je duboko zažalila što nije pažljivo poštovala zakone SAD i da je njena jedina želja da još jednom zagrli svoju 103-godišnju majku.

„Od srca se izvinjavam Sjedinjenim Američkim Državama. Nikada nisam nameravala da uvredim zemlju kojoj dugujem ogromnu zahvalnost. Pod pritiskom sam donela loše odluke”, rekla je zadržavajući suze.

Prema svedočenju njenih saoptuženih i bivših zaposlenih, Gonzales bi uoči važnih modnih događaja, angažovala čak 40 kurira da nose po četiri dizajnerske torbe na komercijalnim letovima.

Na taj način, prema proceni tužilaca, ona je prokrijumčarila robu u vrednosti od 2 miliona dolara.

Njeni advokati su osporili tu tvrdnju, napominjući da je svaka koža koštala samo oko 140 dolara.

Sve kože su bile od kajmana i pitona uzgajanih u zatočeništvu. Bez obzira na to, u nekim prilikama nije uspela da dobije odgovarajuća uvozna ovlašćenja od američke Službe za ribu i divlje životinje, koja se zahtevaju po široko ratifikovanom međunarodnom sporazumu koji reguliše trgovinu ugroženim i zaštićenim vrstama divljih životinja.

Tokom 2016. i 2017. godine, američki zvaničnici su je upozorili da ne zaobilazi takva pravila, zbog čega je njeno ponašanje posebno „neverovatno“, rekao je sudija Robert Skola prilikom izricanja kazne.

Tužioci su tražili strožu kaznu od 30 do 37 meseci, ali Skola je rekao da uzima u obzir skoro 14 meseci koje je provela u težim uslovima u kolumbijskom zatvoru čekajući ekstradiciju.

Gonzales, koja je tokom pritvora uz kauciju boravila u kući svoje ćerke u Majamiju, mora da se preda 6. juna da bi počela da izdržava kaznu.

Iako trgovina kožom koje je koristila Gonzales nije zabranjena, te kože pripadaju zaštićenim divljim životinjama, što zahteva pomno praćenje prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore.

Selma Hajek, Britni Spirs i Viktorija Bekam su među poznatim ličnostima koje su kupile tašne kolumbijske dizajnerke. Njen rad je takođe predstavljen na izložbi u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku 2008. godine.