10. avgust 2024 15:23

Pomoćnica ministra građevinarstva: Problemi sa "Vansijem" sve češći, to je nedopustivo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pomoćnica ministra građevinarstva: Problemi sa "Vansijem" sve češći, to je nedopustivo

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za vazdušni saobraćaj Verica Ječmenica izjavila je danas, povodom prekida u radu softvera na aerodromu "Nikola Tesla", da problemi kompanije "Vansi" postaju sve češći, te da je to nedopustivo za kompaniju takvog ugleda.

Ječmenica je u saopštenju zatražila od "Vansija" objašnjenje.

"Nedopustivo je da gotovo na svaka dva dana na beogradskom aeordormu pada sistem. To je neodgovorno, pre svega prema putnicima koji ne zaslužuju takav tretman, ali i prema državi sa kojom je kompanija 'Vansi' sklopila dogovor o koncesiji", rekla je Ječmenica.

Prema njenim rečima, tu kompaniju je ranije već upozorila i od njih zatražila objašnjenje zbog učestalih problema sa IT sistemom koji dovode do kašnjenja u avio-saobraćaju, da su obećali rešavanje problema, ali da nisu održali reč.

Na beogradskom aerodromu ponovo prekid u radu softvera za pristup sistemu za čekiranje putnika

Na beogradskom aerodromu danas oko 10 časova ponovo je došlo do prekida u radu softvera za pristup sistemu koje koriste avio kompanije za čekiranje putnika na let.

Ovaj privremenu prekid može da dovede do usporenog procesa prijave na let na šalterima i, posledično, do kašnjenja određenog broja letova u toku dana, saopštio je Aerodrom.

Kako je navedeno, reč je globalnom softverskom kvaru koji je van kontrole aerodroma i kojim su u nekoliko navrata prethodnih dana pogođeni i pojedini aerodromi na području Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

"Naše tehničke službe su u kontaktu sa inostranim provajderom usluge koji radi na otklanjanju kvara u najkraćem mogućem roku", ističe beogradski aerodrom.