25. jul 2023 15:18

Gradonačelnik Šapić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Kine Čen Bo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnik Šapić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Kine Čen Bo

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, kojoj uskoro ističe mandat na toj funkciji, i zahvalio joj se na svemu što je učinila za razvoj saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju sekretarijata za informisanje grada Beograda, Beograd ima potpisane sporazume sa brojnim kineskim gradovima, a između ostalog je 1980. godine bio prvi evropski, i treći svetski grad sa kojim je Peking potpisao zvanični sporazum o saradnji.

Od 2018. godine Beograd je zbratimljen sa Šangajem.

Za septembar je planirana poseta visoke delegacije Kineske narodne političke konsultativne konferencije - Šangajskog komiteta, sa predsednikom komiteta na čelu, u okviru koje je planiran, za 25. septembar, i privredno-trgovinsko investicioni simpozijum u organizaciji privrednih komora Šangaja i Srbije.

Dodaje se da je iz provincije Henan upućen poziv gradonačelniku Šapiću za Međunarodni turistički forum gradonačelnika, koji će se održati početkom septembra.

Kako se navodi, na sastanku je bilo reči i o obeležavanju pete godišnjice potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Šangaja i Beograda, a tim povodom gradonačelnik Šapić je pozvan da krajem novembra poseti Šangaj i prisustvuje Forumu pobratimskih gradova Šangaja.

Pored Foruma gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, u kojem Beograd učestvuje već godinama, a 2018. godine je bio i domaćin, u Beogradu su održani Dani Pekinga, kada je nakon 37 godina boravio i gradonačelnik Pekinga.

Srpski zvaničnici, u sklopu međudržavne i međugradske saradnje, redovno posećuju Kinu, čime se produbljuju prijateljski i privredno-trgovinski odnosi sa njom.

Ističe se da su diplomatski odnosi sa Kinom uspostavljeni 1955. godine, a od 2016. godine podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Kina je Srbiji i Beogradu značajni partner u kapitalnim projektima u oblastima infrastrukture, energetike, saobraćaja, turizma.