28. oktobar 2024 21:35

Savetnik za medije UNRWA: Odluka Izraela o zabrani rada UNRWA biće humanitarni kolaps

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savetnik za medije UNRWA: Odluka Izraela o zabrani rada UNRWA biće humanitarni kolaps

Foto: Shutterstock.com/Anas-Mohammed

JERUSALIM - Savetnik za medije humanitarne agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Adnan Abu Hasna izjavio je danas da će odluka Izraela da zabrani rad te organizacije značiti kolaps humanitarnog procesa u celini.

Hasna je tu odluku opisao kao "eskalaciju bez presedana" u razgovoru za katarsku televiziju Al Džazira Mubašer, preneo je Rojters. Izraelski parlament usvojio je večeras dva zakona kojima se zabranjue rad Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Izraelu. UNRWA pruža obrazovnu, zdravstvenu i humanitarnu pomoć milionima Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji.

Izrael je nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine tvrdio da su u njemu učestvovali i pojedini zaposleni u UNRWA.

Izrael takođe tvrdi da su u toj agenciji zaposleni pripadnici Hamasa. 

Netanjahu: Zaposleni u UNRWA moraju da odgovaraju za terorističke aktivnosti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da zaposleni u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) moraju biti pozvani na odgovornost za, kako je rekao, "terorističke aktivnosti" protiv države Izrael.

Netanjahu je, takođe, napisao na platformi X (Tviter) da humanitarna pomoć mora ostati dostupna u Gazi "sada i u budućnosti", preneo je Rojters. Izraelski parlament je ranije danas usvojio dva zakona kojima se zabranjue rad Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Izraelu.

UNRWA pruža obrazovnu, zdravstvenu i humanitarnu pomoć milionima Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji.

Izrael je nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine tvrdio da su u njemu učestvovali i pojedini zaposleni u UNRWA. Izrael takođe tvrdi da su u toj agenciji zaposleni pripadnici Hamasa.

Odluka Izraela da zabrani rad UNRWA je opasan presedan

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbelgicama na Bliskom istoku (UNRWA) FIlipe Lazarini izjavio je večeras da je glasanje izraelskog parlamenta o zabrani rada UNRWA u Izraelu "dosad neviđen potez" i da postavlja "opasan precedan.

"Odluka Kneseta protivna je Povelji UN-a i krši obaveze države Izrael prema međunarodnom pravu. Ovo je najnovija u nizu kampanja za diskreditaciju UNRWA i delegitimizaciju njene uloge u pružanju pomoći za ljudski razvoj i usluga palestinskim izbeglicama. Ovi zakoni će samo produbiti patnju Palestinaca, posebno u Gazi, gde ljudi prolaze kroz više od godinu dana čistog pakla", naveo je Lazarini na platformi X.

On je dodao da će ova odluka oduzeti mogućnost za obrazovanje za više od 650.000 devojčica i dečaka, dovodeći u rizik čitave generacije.

"Ovi zakoni povećavaju patnju Palestinaca i nisu ništa drugo do kolektivna kazna. Okončanje rada UNRWA i njenih usluga neće oduzeti Palestincima njihov status izbeglice. Taj status je zaštićen drugom rezolucijom Generalne skupštine UN, sve dok se ne pronađe pravedno i trajno rešenje za teškoće Palestinaca. Neuspeh u blokiranju ovih zakona oslabiti će naš zajednički multilateralni mehanizam uspostavljen nakon Drugog svetskog rata. To bi trebalo da bude zabrinjavajuće za sve", istakao je Lazarini.

Kneset zabranio rad UNRWA u Izraelu

Izraelski parlament usvojio je večeras dva zakona kojima se zabranjue rad Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u Izraelu.

Zakoni su usvojeni sa 92 glasova "za" i 10 glasova "protiv", uz podršku opozicionih partija Nacionalno jedinstvo, Izrael Bejtenu i Ješ Atid, preneo je Džeruzalem post. Arapski poslanici i Demokratska partija bili su uzdržani.

U prvom zakonu se navodi da UNRWA u Izraelu više neće „upravljati nijednom institucijom, pružati bilo kakvu uslugu ili obavljati bilo kakvu aktivnost, direktno ili indirektno“.

Drugi zakon se odnosi na prekid diplomatskih odnosa sa UNRWA. U njemu se navodi da ugovor između Izraela i UNRWA, potpisan nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, ističe u roku od sedam dana od usvajanja zakona.