17. maj 2023 09:43

Kineska kompanija kažnjena sa dva miliona dolara zbog šale na račun vojske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineska kompanija kažnjena sa dva miliona dolara zbog šale na račun vojske

Foto: Shutterstock.com/dzejdi, ilustracija

PEKING - Kineske vlasti su danas kaznile sa 2,13 miliona dolara "Shanghai Xiaoguo Culture Media" jednu od najpoznatijih kompanija koja se bavi priređivanjem zabavnog programa, sa obrazloženjem da "nanosi štetu društvu" nakon što je šala na račun vojske jednog od njenih komičara izazvala oštre kritike javnosti.

Pekinški ogranak kineske Kancelarije za kulturu i turizam saopštio je da će kazniti kompaniju i konfiskovati 200.000 dolara "nezakonite dobiti" nakon što je utvrdio da je nedavni nastup Li Haoshija, prekršio pravila, prenosi Rojters.

Incident je snažno podelio kinesku javnost oko toga koje su šale neprikladne, jer predstave poput "stendap" komedija postaju sve popularnije u Kini, a takođe je ukazao na ograničenja vezano za sadržaj, za koje vlasti kažu da mora da promoviše osnovne socijalističke vrednosti.

Li je postao viralan na kineskim društvenim mrežama ranije ove nedelje nakon što je jedan od gledalaca na internetu objavio opis šale koju je on izrekao na svom stendap nastupu u Pekingu 13. maja, i opisao je kao ponižavajuću za Narodnu oslobodilačku armiju Kine.

U šali, Li je ispričao kako je video kako dva psa, lutalice koje je usvojio, jure vevericu i rekao da ga je to podsetilo na frazu "imajte dobar radni stil, naučite da se borite i pobeđujete u bitkama", slogan koji je kineski predsednik Si Đinping koristio 2013. u obraćanju kineskim vojnicima.

"Nikada nećemo dozvoliti da bilo koja kompanija ili pojedinac koristi kinesku prestonicu kao pozornicu za bezobzirnu klevetu slavnog ugleda kineske narodne armije", saopštila kancelarija za kulturu, dodajući da će ovoj kompaniji biti zabranjeno da priređuje bilo kakve buduće programe u Pekingu.

Kao odgovor na izrečenu kaznu, "Shanghai Xiaoguo Culture Media" je za incident okrivio "velike propuste u rukovođenju" i saopštio da je raskinuo Lijev ugovor, prenosi Rojters.