9. septembar 2024 18:34

Lavrov: Glavnu ulogu u pregovorima o Ukrajini ne igra mesto već predmet razgovora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Glavnu ulogu u pregovorima o Ukrajini ne igra mesto već predmet razgovora

Foto: Pool Photo via AP/Evgenia Novozhenina

RIJAD - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rusija spremna da razgovara o mogućoj lokaciji sastanka o regulisanju ukrajinskog konflikta, kada postane poznato o čemu će se voditi razgovor. 

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u pregovorima ne igra mesto, već predmet diskusije. 

"Generalno, Moskva će biti spremna za takav sastanak kada bude videla ozbiljnu spremnost za odbranu ljudskih prava, što Zapad ignoriše u slučaju ukrajinskog sukoba. Kada vidimo takvu spremnost, uveren sam da ćemo se lako dogovoriti oko mesta sastanka. Ali prvo treba da razumemo o čemu ćemo razgovarati. I svi koji na ovaj ili onaj način pokazuju interesovanje da pomognu u dogovoru to treba da shvate i da to učine direktnim delom svog praktičnog rada", rekao je Lavrov nakon sednice Strateškog dijaloga Rusija-Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u Rijadu, prenosi Izvestija.

Lavrov je prethodno istakao da Zapad ne želi da pregovara o fer uslovima za rešavanje sukoba u Ukrajini i da pokušava da nanese Rusiji strateški poraz na bojnom polju. 

"Inicijativa ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je odavno poznata. To je čisti ultimatum. Činjenica da se Zapad drži tog ultimatuma znači samo jedno: Zapad ne želi pošteno da se dogovara. Zapad želi da nastavi da radi sve kako bi Rusiji, kako se nadaju, bio nanet poraz na bojnom polju", rekao je šef ruske diplomatije. 

Bliski istok je na ivici velikog regionalnog rata

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da je Bliski istok na ivici velikog rata.

"Bliski istok je ponovo na ivici velikog regionalnog rata i naša zajednička odgovornost je da sprečimo da se to dogodi", rekao je Lavrov u Rijadu na sednici Strateškog dijaloga Rusija-Savet za saradnju arapskih država Zaliva, prenosi RIA novosti.

Ministar je naveo da je nesposobnost svetske zajednice da zaustavi borbe u Pojasu Gaze dovela do naglog pogoršanja vojno-političke situacije na celom Bliskom istoku: od granice Libana i Izraela do Crvenog mora, a istovremeno, sukob između Izraela i Irana dostigao je novi opasan nivo.

Lavrov je istakao da bez rešavanja palestinsko-izraelskog problema Bliski istok neće moći da se stabilno razvija i dodao je da Rusija sarađuje sa svim stranama.