2. maj 2023 15:47

Brnabić: Sajam u Mostaru doprineo boljoj privrednoj saradnji Srbije i BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Sajam u Mostaru doprineo boljoj privrednoj saradnji Srbije i BiH

Foto: TANJUG/PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila  je danas na otvaranju 24. Medjunarodnog privrednog sajma, da se nada da će region nastaviti da razvija odnose i prosperitetan Balkan za sve svoje građane i privrednike i pozvala Bosnu i Hercegovinu da se pridruži Otvorenom Balkanu.

Ona je rekla da delegaciju Srbije na ovom sajmu čini 14 preduzeća iz raznih sektora a da činjenica da je delegacija pojačana poslanikom Milimirom Vujadinovićem, predsednikom Grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom pokazuje koliki značaj Srbija pridaje sajmu u Mostaru i odnosima sa BiH i regionom.

 

"Pre 48 sati sam bila u Zagrebu gde sam imala dobre razgovore sa hrvatskim premijerom Plenkovićem. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima nastaviti ovim putem i da zajedno razvijamo miran, stabilan i prosperitetan Balkan za sve naše građane i privrednike", istakla je ona.

 

Bosna i Hercegovina nam je važan spoljnotrgovinski partner

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bosne i Hercegovine je prošle godine iznosila skoro 3,3 milijarde evra, od čega je nešto više od dve milijarde bio izvoz iz Srbije u Bosnu i Herecegovinu, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije, koja je u Mostaru prisustvovala otvaranju Međunarodnog privrednog sajma.

Ona je u razgovoru sa novinarima, kao veoma važan pokazatelj dobre privredne i ekonomske saradnje dveju zemalja, istakla činjenicu da je nivo bilateralne razmene u poslednjih 10 godina udvostručen.

"Koliko nam je Bosna i Hercegovina važan partner, pokazuje to što je ona naša druga izvozna destinacija, iza Nemačke, dok je Srbija za Bosnu i Hercegovinu treća izvozna destinacija, posle Hrvatske i Nemačke", rekla je Brnabić.