15. jun 2023 13:39

NIS ulaže 144,5 miliona dinara u razvoj nauke i obrazovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

NIS ulaže 144,5 miliona dinara u razvoj nauke i obrazovanja

Foto: Tanjug video, ilustracija

BEOGRAD - Kompanija NIS raspisala je konkurs u okviru programa "Zajednici zajedno" za 2023. kojim je predviđeno ulaganje 144,5 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture objekata osnovnih i srednjih škola u partnerskim gradovima i opštinama širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, deo sredstava će biti usmeren i na unapređenje istraživačkih i inovacionih kapaciteta i infrastrukture naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova u gradovima i opštinama koji su obuhvaćeni programom.

Naglašava se da je ovo najveći godišnji iznos sredstava koje će NIS izdvojiti za podršku lokalnim zajednicama u okviru programa "Zajednici zajedno" od njegovog osnivanja 2009. i da na taj način kompanija NIS obeležava 15 godina postojanja ovog najvećeg korporativnog društveno odgovornog programa u Srbiji.

Ovogodišnji programski ciklus NIS realizuje u saradnji sa ministarstvima prosvete i nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a prilikom odabira oblasti koja će biti podržana ove godine, NIS se rukovodio rezultatima ankete o stanju i potrebama u obrazovnim ustanovama u 13 lokalnih samouprava.

U saopštenju se dodaje da su programom obuhvaćeni gradovi i opštine u kojima NIS obavlja najveći deo svojih poslovnih aktivnosti, a to su: Beograd, Novi Sad, Požarevac, Niš, Čačak, Zrenjanin, Pančevo, Kikinda, Kanjiža, Novi Bečej, Srbobran, Žitište i Veliko Gradište.

Prijave na konkurs počinju od danas ,15. juna i traju do 8. septembra 2023. do 16 časova, a svi uslovi i propozicije konkursa objavljeni su na sajtu kompanije NIS, na linku: https://www.nis.rs/zajednici-zajedno/.

O projektima koji će dobiti podršku za realizaciju odlučivaće Komisija za izbor projekata, a rezultati konkursa biće objavljeni u drugoj polovini oktobra.

U saopštenju se podseća da je od 2009. do danas, u okviru NIS program društvene odgovornosti "Zajednici zajedno" realizovano više od 1.000 projekata ukupne vrednosti od gotovo 1,6 milijardi dinara.

Program ima za cilj unapređenje kvaliteta života građana u Srbiji putem realizacije projekata u oblastima nauke i obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, kulture i sporta.

Tokom prethodnih 15 godina, kako ističu u NIS-u zahvaljujući ovom programu unapređen je rad više od 180 obrazovnih ustanova, više od 40 ustanova kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, uređeno je 74 dečijih igrališta i parkova, kao i 72 sportska terena i objekta.