28. avgust 2023 15:10

PKS: Priština je postala svesna koliko je zavisna od privrede Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS: Priština je postala svesna koliko je zavisna od privrede Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić rekao je da ukidanje prištinske antidamping zaštite na sektor živinskog i životinjskog koncentrata odlučena jer lokalna proizvodnja na KiM ne podmiruje potrebe tržišta.

"Pitanje je da li je Vlada toga postala svesna ali privreda na teritoiij KiM jeste, i samim tim treba podsetiti da je njihova privredna komora na samom početku upozorila da ta blokada dopreme robe iz centralne Srbije predsatvlja problem za njihove privrednike", rekao je Stanić za Tanjug.

On je dodao da kada je u pitanju roba iz centralne Srbije treba istaći da su okolne zemlje sa kojima se graniči teritorija KiM manje konkurentne nego Srbija i da je samim tim prirodan trgovinski partner KiM Srbija, te da će to tako i ostati do daljeg.

"Što pre ove blokade budu ukinute samim tim će doći do normalnijijh uslova za poslovanje privrede na Kosovu s obzirom da je ona značajno manje razvijena nego Srbija. To svakako utiče na njihove krajnje potrošače koji sada moraju uzimati robu koja je u tom odnosu cena kvalitet manje konkurentna od Srbije i samim tim predstavlja dodatni trošak za njihove kućne budžete", ističe Stanić.

Kada je reč o merama Prištine, na snazi je još uvek blokada uvoza gotovih proizvoda iz centralne Srbije i Stanić smatra da sve druge stvari koje bi mogli da utiču pozitivno na poslovanje privrede na KiM, Priština će se truditi da ukine.

"Ono za šta smatraju da stvara najviše štete proizvođačima u Srbiji, a da to na primer nema štete za njihove proizvodjače učiniće. Međutim kao da zanemaruju da to stvara štetu za njihove potrošače, a opet sa druge strane verovatno se sve radi u vezi sa ljudima i povećanju njihovog standarda. Naravno da to nije logično i nije racionalno sa ekonomskog stanovišta ali što se tiče njihovih političkih ciljeva u to ne možemo da ulazimo", ocenio je Stanić.

Kada je reč o tržištu svinjskog mesa u Srbiji nakon likvidacije oko 1,5 odsto svinja zbog zaraze afričkom kugom te da li će biti povećan uvoz Stanić kaže da je važno istaći da je meso koje se nalazi u srpskim maloprodajnim objektima u velikoj većini domaće i da uvoz neće biti dugoročno rešenje.

"Problem je što mi imamo kontinuirani pad stočnog fonda i u poslednjih godinu dana taj fond je značajno smanjen i mimo uticaja afričke kuge svinja, dodatno na taj problem pada zbog likvidacije predstavlja problem što je transport svinja od farme do farme otežan. Međutim, kada imate smanjenu ponudu na domaćem tržištu, a tražnja je ista ili blago manja zbog uticaja pada kupovne moći stanovništva, onda morate to obezbediti privremeno iz uvoza. To ne treba da bude dugoročno rešenje već samo privremeno", rekao je Stanić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dođe do poskupljenja mesa Stanić je rekao da je ono izvesno ali da bi privrednici trebali da ograniče cenu.

"To se može očekivati u nedeljama i mesecima pred nama, ali moramo istaći da taj porast cena ipak mora biti ograničen od strane samih privrednika. Ne govorim o ograđničavanju koje naloži država. Privrednici moraju imati u vidu kakva je kupovna moć stanovništva i koliko će prosečni potrošač moći dalje da kupuje po uvećanoj ceni", ističe Stanić.

On je naglasio da je važno imati u vidu to da kupovna moć slabi te da se ne sme ići na one prihode i profite koji bi bili normalni u uslovima kada ne postoji inflatorni pritisak.