9. novembar 2023 14:23

Vesić: Izveštaj EK o napretku u saobraćaju konstatovao da smo na dobrom putu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Izveštaj EK o napretku u saobraćaju konstatovao da smo na dobrom putu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je zadovoljan Izveštajem EK kada je reč o napretku Srbije u reformama u tom resoru i istakao da je izveštaj pokazao da je naša zemlja po pitanju saobraćaja na dobrom putu.

"Sve ovo što je pokazano u izveštaju o napretku Srbije pokazuje da kada je u pitanju saobraćaj da se mi nalazimo na dobrom putu. I siguran sam da kada usvojimo i preostale pripremljene zakone, da ćemo u sledećem izveštaju o napretku moći da kažemo da smo po pitanju saobraćaja skoro potpuno usaglašeni sa svim direktivama EU i potpuno spremni za pristupanje EU", rekao je Vesić za Tanjug.

Smatra da je MGSI zaslužilo i veću ocenu od EK, jer je konstatovano da je Srbija postigla dobar nivo pripremljenosti kada je u pitanju napredak ka evropskim integracijama.

"To je razlika u odnosu na prošlu godinu, kada je bila konstatacija da imamo određen zastoj u sprovođenju reformi. Ono što je najvažnije i što je pohvaljeno u samom izveštaju je ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, kroz donošenje modernog Zakona o planiranju i izgradnji. I na taj način smo dobili još jednu potvrdu da su same izmene i dopune Zakona o planiranju izgradnji bile apsolutno u skladu sa evropskim standardima", naveo je Vesić.

Podsetio je da su kroz taj zakon usvojeni principi zelene gradnje, omogućeno transparentno izdavanje dozvola, uprošćene procedure...

Vesić je dodao da je to sve ono što je i obećao u januaru kada je bio u poseti Briselu.

Kada je reć o železnici, tu smo dobili najviše pohvala, naglasio je Vesić.

"Konstatovano je da je postignut dobar napredak u reformi u železnici, putem usvajanja izmena i dopuna Zakona o železnici, Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema i takođe je konstatovano da dva zakona koja se tiču takođe železnice, od kojih je jedan Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, se nalaze u proceduri i nisu usvojeni do kraja godine samo zato što je skupština raspuštena", objasio je Vesić.

Na taj način smo u železnici skoro potpuno usaglašeni sa EU, dodao je Vesić.

Kada je u pitanju donošenje strateškog okvira u saobraćaju, kaže, konstatovano je da se radi ubrzano na nacionalnoj transportnoj strategiji.

"Mi očekujemo da u februaru 2024. godine ta strategija bude objavljena. U prošloj godini je ta ocena bila da se relativno kasnilo u izradi nacionalne strategije. Takođe je konstatovano da je Srbija ispunila svoje obaveze u članstvu i u Tansportnoj zajednici", naveo je ministar.

Ističe da je takođe konstatovano da je posle pet godina počela rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, za šta smo dobili grant od EU.

"Takođe je pohvaljena i saradnja Srbije sa regionalnim partnerima. Mi smo zajedno sa Bosnom i Hercegovinom konkurisali pred Evropskom unijom za izgradnju pruge Beograd-Sarajevo, koja u našem delu ide od Rume-Šapca do Zvornika. Zatim smo zajedno sa Severnom Makedonijom konkurisali za izgradnju brze pruge od Niša do Skoplja. Sada radimo rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad, koja je veza sa Bugarskom. Sa Bugarskom smo dogovorili novu vezu preko Vidina", navodi Vesić za Tanjug.

Kaže da postoji saradnja i na planiranom projektu brze pruge od Niša do Sofije.

Vesić je rekao da će se raditi i na rekonstrukciji pruge prema Vršcu, koja je veza sa Rumunijom i druge projekte.

Tako da je posebno pohvaljeno regionalno povezivanje Srbije, naglasio je Vesić.

Objasnio je da je ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, koje se desilo kroz usvajanje izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, omogućilo da Srbija zatvori poglavlje - 5.

MGSI će nastaviti da daje doprinos pristupanju Srbije EU, poručio je Vesić.

Naglasio je da je u interesu Srbije i građana da budemo potpuno usaglašeni sa svim direktivama EU, jer to obezbeđuje bolji život za sve naše ljude.