16. decembar 2023 12:43

Srpski katastar dobitnik međunarodne ISO sertifikacije za kvalitet, bezbednost i zaštitu privatnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpski katastar dobitnik međunarodne ISO sertifikacije za kvalitet, bezbednost i zaštitu privatnosti

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je postao nosilac prestižne ISO sertifikacije i tako potvrdio da je postigao najviše standarde upravljanja kvalitetom celokupnog poslovanja, uključujući registraciju nepokretnosti, kao i informacione bezbednosti i privatnosti informacija građana Srbije.

Kako se navodi, ta sertifikacija znači i da se odgovor na rešavanje problema stare dokumentacije iz prošlog veka mora tražiti izvan RGZ-a, u okviru pravne teorije i domena utvrđivanja prava vlasništva na nepokretnostima.

Dodaje se da je sertifikat dobijen od strane jedne od vodećih svetskih sertifikacionih organizacija, TÜV Austria, za tri ključna ISO standarda: ISO 9001, ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27701.

"Sertifikacija predstavlja krunu višegodišnjih reformi koje RGZ sprovodi od 2016. u skladu sa globalno priznatim standardima i najboljom svetskom praksom. Time je, osim UN-a i Svetske banke, dobijena još jedna međunarodna potvrda za reforme koje sprovodi Srbija kojom se potvrđuje liderska pozicija RGZ-a u procesu digitalizacije u Srbiji", ističe se u saopštenju.

Kako se pojašnjava, ISO 9001 sertifikacija za sistem menadžmenta kvalitetom je pečat predanog rada RGZ-a na unapređenju efikasnosti i kvaliteta usluga i ovaj standard dokazuje da zavod postavio visoke kriterijume u pružanju usluga, eliminisao nedostatke i uspostavio sistem kontinuiranog poboljšavanja.

"Ovaj sertifikat obara i stereotip o korupciji, jer dokazuje da su transparentnost i efikasnost temelj rada ove institucije" naglašavaju u RGZ.

Dodaje se da ISO/IEC 27001 sertifikacija za sistem menadžmenta informacionom bezbednošću pokazuje posvećenost RGZ-a zaštiti poslovnih informacija i informacija svih korisnika i da ovaj standard eliminiše stereotip o zastarelom radu, jer dokazuje fokus zavoda na potpunoj digitalizaciji, primeni najnovijih tehnologija i pristupu informacijama sa najvišim stepenom bezbednosti.

Sticanje ISO/IEC 27701 sertifikata potvrđuje izuzetnu pažnju RGZ-a prema zaštiti privatnosti svih građana Srbije i ovaj standard osigurava da lični podaci budu adekvatno zaštićeni, demantujući stereotipe o nebrizi za privatnost i transparentnost u radu", piše u saopštenju.