7. jun 2024 15:50

U Beogradu održan sastanak privrednih komora Srbije i Republike Srpske: Produbljivanje saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu održan sastanak privrednih komora Srbije i Republike Srpske: Produbljivanje saradnje

Foto: TANJUG/PKS/ BOBAN RISTIĆ

BEOGRAD  - U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan sastanak na najvišem nivou predstavnika PKS i Privredne komore Republike Srpske (PKRS), u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu, na kojem je bilo reči o dosadašnjoj, ali i koracima u budućoj saradnji dve pripvredne komore.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović istakao je da je današnji susret više od kolegijalnog, opisujući ga bratskim i dodao da je želja PKS da se postojeća saradnja u narednom periodu podigne na viši nivo.

"PKS je možda malo veća institucija koja ide u susret temama koje su u sledećih deset godina izuzetno važne za razvoj privrede", rekao je Vesović.

Dodao je da se razgovaralo o bitnim pitanjima za održavanje konkurentnosti privrede u Republici Srpskoj i u Srbiji.

"To su, pre svega, rad na zemljanoj transformaciji, na digitalnoj transformaciji, podrška u globalnom obrazovanju. Privrednicima i u Republici Srpskoj i u Srbiji su potrebne komore da kroz zajedničke aktivnosti otvore veći niz mogućnosti", naglasio je Vesović.

Naveo je da su u Srbiju, kao centru Zepadnog Balkana i regiona, ddobrodošli privrednici iz Republike Srpske, te da će se pokušati sa se sa njima napravi sinergijski efekat.

"Mnoge sirovine koje poseduje Srbija su potrebne Srpskoj i obratno. Ovde je reč pre svega o poljošprivrednoj i prerađivačkoj industriji, energetici, drvnoj industriji i industriji nameštaja", kaže Vesović.

Dodao je da je želja da se podignu kompanije u Srbiji i Republici Srpskoj, da im se pomogne da budu konkurentne, da mogu da rade sa multunacionalnim kompanijama, ali i da sve više investiraju u region.

Vesović je rekao da je Svesrpski sabor prilika da se pošalje poruka da institucije Srbije i Republike Srpske sjajno sarađuju, kao i da je njihov cilj dubinska razmena znanja i iskustava u oblastima koje su potrebne i na jednoj i na drugoj strani granice.

Predsednik PKRS Pero Ćorić rekao je da su u prethodnom periodu strateške grane saradnje dve privredne komore bile poljoprivreda i energetika.

"Privredne komore kao institucije treba da budu i jesu na usluzi privredi. Upravo zato se konkurentnost podiže kroz digitalizaciju, ulaganje u nove tehnologije, ali i podizanje kompetencija zaposlenih u privredi", naglasio je Ćorić.

Podsetio je PKRS u proteklom periodu formirala Centar za digitalnu transformaciju, uz podršku konsultanata i trenera iz PKS.

Dodao je da su u prethodnim godinama organizovani različiti seminari i niz pojedinačnih susreta u Beogradu, ali u gradovima Republike Srpske, na kojima se govorilo o onome što očekuje privredu u budućnosti.

"To su, pre svega, prkeogranična oporezivanja, kao i razne naknade koje su usklađene sa standardima Evropkse unije (EU), rekao je Đorić.

Dodao je da želi da u narednom periodu ovakvi sastanci budu intenzivniji.

"Da nastavimo da što više povezujemo udruženja, da vidimo koji su uslovi za investiranje, da zaista budemo na usluzi privredi", zaključio je Đorić.

U znak zahvalnosti na dobroj saradnji, Đorić je Vesoviću poklonio monografiju povodom 30 godina od osnivanja PKRS.

Direktor Regionalne privrende komore Leskovac za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović istakao da se saradnja dve privredne komore ne odvija samo na najvišem nivou, već i na regionalnim.

Dodao je da Privredna komora Leskovac već ima saradnju sa komorama u Srpskoj, posebno sa komorom u Bijeljini, sa kojom postoji i ugovor o saradnji.

"Rešili smo da kroz komorski sistem povežemo i lokalne smaouprave. Imali smo posetu privrednika iz Srpske, a evidentno je i naše prisustvo na sajmovima, poput sajma u Banjaluci, a spremamo se i za učešće na Poljoprivrednom sajmu u Bijeljini od 19. do 21. septembra", rekao je Jović.

Dodao je da on predstavlja i PKS u Grčkoj u kojoj su takođe otvorena vrata za komore iz Republike Srpske.

Istakao je da je Privredna komora Leskovac jedna od retkih koja vrši brendiranje proizvoda, te da je ponuđeno komorama iz Republike Srpske da im se prenesu iskustva, kako bi zaštitile svoje brendove.

"Na raspolaganju smo im. Radimo, sarađivaćemo i nadam se da ćemo povezati sve manje opštine. To ćemo već uraditi u narednih mesec i po dana sa opštinama Lebane i Vlastanica", zaključio je Jović.