17. jun 2023 22:10

Premijera baleta "Infinitas" održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera baleta "Infinitas" održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

Foto: Shutterstock.com/Mirko Kuzmanovic, ilustracija

BEOGRAD - Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru obeležavanja stogodišnjice postojanja, izveo je večeras premijerno na Velikoj sceni triptih "Infinitas" u koreografiji troje savremenih autora - Maše Kolar (Hrvatska), Miloša Isailovića (Srbija) i Igora Kirova (Makedonija), na muziku znamenitih kompozitora Stanojla Rajičića, Enrika Josifa i Petra Konjović.

Kroz rad regionalno etabliranih koreografa, triptih "Infinitas", započet na temeljima baletske istorije, donosi stilski i izražajno različite plesne kreacije kreirane za baletski ansambl NP i pokazuje bogatstvo izraza baleta kao umetnosti.

"Rađen na muziku kompozitora koji su nekada inspirisali čuvene baletske umetnike Dimitrija Parlića, Veru Kostić i Miru Sanjinu, "Infinitas" je i svojevrsni omaž nasleđu", istakla je Ana Pavlović direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Igor Kirov u komadu "Poema", na muziku Stanojla Rajičića, istražuje “koncept potrage za slobodom duše koja nikad ne prestaje da sanja i predstavlja naše emocije i boje naše duše”.

U koreografiji Miloša Isailovića "Ptico, ne sklapaj svoja krila", na muziku Enrika Josifa, “žudnja je glavni pokretač, gorivo za oslobođenje i sazrevanje”.

Koreografski pristup Maše Kolar u delu "Simfonijski triptihon" bazira se na srpskom nacionalnom muzičkom i plesnom nasleđu na muziku Petra Konjovića.

Publika je dugim aplauzom nagradile protagoniste ovog prvorazrednog kulturnog događaja.