29. jun 2023 20:42

Galerija '73, zajedničkom izložbom sa Galerijom SANU, obeležila pola veka od osnivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Galerija '73, zajedničkom izložbom sa Galerijom SANU, obeležila pola veka od osnivanja

Foto: Marina Veselinović

BEOGRAD - Povodom jubileja, 50 godina od osnivanja Galerije '73, večeras je u tom prostoru svečano otvorena izožba "Akademci, članovi Lade", zajednički projekat Galerije '73 i Galerije SANU.

Ovom izložbom obeležava se važan jubilej - 50 godina od osnivanja Galerije `73, jedne od važnijih institucija kulture kod nas, koju su utemeljila poznata imena naše likovne scene, predvođeni Đorđem Kadijevićem, likovnim kritičarem i istoričarem umetnosti, kome je direktorka Mirela Pudar u ime Galerije `73, večeras uručila “Povelju za posvećenost, misionarski rad i doprinos u očuvanju, opštem napretku i razvoju kučturnog života naše zajednice”.

Jelena Mežinski Milovanović, zamenica upravnika Galerije SANU i autorka izložbe, podseća da odabrana umetnička dela iz Akademijine kolekcije ilustruju neke od prvobitnih aktivnosti koje je sprovodilo Društvo srpske slovesnosti i Srpsko učeno društvo, a zatim Akademija.

Na ovoj revijalnoj izložbi, sa delima iz fundusa Galerije SANU, umetnici članovi LADE biće predstavljeni onim redom kojim su postajali akademici.

Publika je u prilici da vidi radove Stevana Todorovića, Đorđa Milovanovića, Petra Ubavkića, Pavla Paje Jovanovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića, Đorđa Jovanovića, Marka Murata, Ljubomira Ivanovića, Petra Lubarde, Zore Petrović, Rista Stijovića, Borivoja Stevanovića, Miodraga Miće Popovića, Milorada Bate Mihailovića, Radomira Reljića, Svetomira Arsića Basare, Nikole Koke Jankovića, Todora Stevanovića i Save Halugina.

"Izložba 20 članova Srpske akademije nauka i umetnosti koji su ujedno članovi Lade održava se u Galeriji '73 i povezuje institucije koje, svaka na svoj način imaju zajedničku ulogu u negovanju, afirmaciji i promovisanju umetničkih vrednosti", reči su Natalije Cerović, istoričarke umetnosti i autorke izložbe.

"Kao presek najvažnijih umetničkih tendencija likovnoj sceni kroz dvadeset dela, izložba omogućava praćenje srpske umetnosti od devetnestovekovnog romantizma i akademskog realizma do nove figuracije i ostvarenja novog poetskog i vizuelnog prostora današnjih članova SANU i Lade. Nit koja povezuje vremenski i stilski udaljene umetničke ličnosti jeste njihov uticaj u formiranju likovnog života kod nas, počev od kraja 19. veka sve do danas", kaže Cerović.

Po rečima Mirele Pudar, direktorke Galerije `73, sarađivati sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, velika je čast i nadasve privilegija.

"Saradnja sa LADOM proistekla je iz činjenice što je put nastanka i razvoja Društva Lada formula koje želi da se drži i Galerija '73, dokazujući da je kvalitet imperativ. Nagrada na izložbi "Pogledi" Galerije `73 nazvana je po Stevanu, a nagrada Salona Galerije `73 po Poleksiji Todorović. U godini jubileja, kojim se obeležava pola veka od osnivanja, uprkos brojnim izazovima Galerija `73 je uspela da preživi i danas je jedna savremena galerija, sa snažnim tradicionalnim elementom koji je prilagođen modernom vremenu, efikasnim timom saradnika i deo je sistema opštine Čukarica. Mogu odgovorno da kažem da je njena budućnost zasigurno čvrsto utemeljena", istakla je Pudar.