9. avgust 2023 15:34

Međunarodna kolonija umetničke keramike počela danas u Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna kolonija umetničke keramike počela danas u Užicu

Foto: Tanjug/video

UŽICE - Međunarodna kolonija umetničke keramike (MKUK) tokom koje će deset umetnika iz Srbije, Bugarske i Kanade izrađivati svoja dela na tradicionalan način izrade zlakuške keramike koji je upisan u Unesko listu nematerijelnag nasleđa, počela je danas u Užicu.

Umetnici će u Galeriji Reflektor u Krčagovu učiti specifičnosti izrade keramike na način kako se to vekovima radilo u selu Zlakusa: ručno zidanjem na točku.

 

Nakon toga predmeti će se sušiti i peći na otvorenoj vatri na 800 stepeni.

"Svaki put dolaze različiti umetnici koji prvi put vide ovaj način izrade keramike, posebno mi se dopada što su Bugari tu i oduševljeni su što vide zanat koji potiče iz praistorije. Umetnici će imati dosta radova, a i mi ćemo im turistički što bolje predstaviti naš kraj", rekla je autorka projekta MKUK Sofija Bunardić.

 

Ovogodišnji MKUK traje do 18. avgusta, a izložba radova planirana je za novembar u Gradskoj galeriji Užice.

"Na dosadašnjim kolonijama učestvovalo je oko 400 umetnika iz 38 zemalja sveta, a oko 800 njihovih radova konačno će iduće godine dobiti svoju stalnu postavku u Galeriji keramike u Gradskom kulturnom centru čije je otvaranje predviđeno u okviru projekta "Prestonica kulture Grad Užice 2024", najavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.