13. maj 2024 13:03

Manifestacija "Bio art forum" od 16. do 18. maja u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manifestacija "Bio art forum" od 16. do 18. maja u Novom Sadu

Foto: PROMO

NOVI SAD - Manifestacija "Bio art forum" biće održana od 16. do 18. maja u Novom Sadu, i okupiće umetnike, istraživače i stručnjake koji će ispitivati preseke umetnosti i bioloških nauka, najavili su danas organizatori.

"Forum predstavlja jedinstvenu priliku za istraživanje novih ideja i razmenu znanja o bio-artu, nudeći priliku za umrežavanje i sticanje novih znanja, kako za iskusne profesionalce tako i za one koji tek ulaze u svet bio-arta", piše u saopštenju.

Događaj će otvoriti profesorka Filozofskog fakulteta u Ljubljani Polona Tratnik sa predavanjem o preplitanju umetnosti i biotehnologije, najavilo je Udruženje građana Reaktor.

Kako je najavljeno, prvog dana Foruma biće održane i panel-sesije gde će umetnici i istraživači poput Margarite Peverе iz Portugala, Robertine Šebjanič i Dorotee Dolinšek iz Slovenije), Stevana Kojića iz Srbije i Ivena Šardronea iz Francuske, razgovarati o stvaranju umetnosti pomoću živih materijala, sistema i procesa.

"Pored toga, Adam Zaretski iz Sjedinjenih Država, doktor nauka, umetnik koji radi u laboratoriji, sa fokusom na ekologiju, biotehnologiju, performans tela i gastronomiju, predstaviće u interaktivnoj sesiji radionice bio-arta, namenjene i onima koji nisu biolozi", naveli su organizatori.

Iz Reaktora su saopštili da drugi dan Foruma kreće uvodnim izlaganjem Rolanda van Direndonka iz Holandije, aktivnog člana globalne 'Do It Yourself Bio' zajednice, o demokratizaciji biotehnologije kroz korišćenje pristupačnih alata i podsticanje interdisciplinarne saradnje.

Kako je najavljeno, istog dana biće održana i panel-sesija o "uradi sam“ biohakingu i "Do It With Others" (DIWO) pristupima bio-artu, a tokom trajanja programa biće organizovani šetnja uz obalu Dunava i prikupljanje uzoraka.

"Šetnja i radionica će poslužiti kao uvod u predavanje Jensa Hausera iz Francuske, stručnjaka za medijske studije i kustosa umetnosti iz Pariza i Kopenhagena, specijalizovanog za interakcije između umetnosti i tehnologije, kao i za transžanrovsku i hibridnu estetiku", naveo je Reaktor.

Forum će biti zaokružen interaktivnom diskusijom o negovanju i budućnosti bio-arta, a učesnici će razgovarati o potencijalu „uradi sam“ pristupa i zajedničkim naporima u demokratizaciji bio-art stvaralaštva, kao i o ulozi umetnosti u podsticanju ekološke svesti i društvenih promena.

Bio art forum će biti održan u Kreativnom distriktu i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, i to je prva manifestacija projekta "Bio Awaking: Spoj umetnosti i nauke za održivu budućnost", koji je podržan kroz EU program Kreativna Evropa.

"Bio Awaking" pokreće Reaktor u saradnji sa Centrom za promociju nauke, Grinvejz (Greenways) organizacijhom iz Bosne i Hercegovinae, Institutom Kersnikova iz Slovenije i Univerzalnim istraživačkim institutom iz Hrvatske.