8. septembar 2023 11:07

Rumunija ulaže u infrastrukturu luke Konstanca, koja je alternativa za izvoz žita iz Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rumunija ulaže u infrastrukturu luke Konstanca, koja je alternativa za izvoz žita iz Ukrajine

Foto: Shutterstock.com/Vitalii Stock, ilustracija

BUKUREŠT - Rumunska vlada će danas odobriti plan za nadogradnju putne infrastrukture u crnomorskoj luci Konstanca, što je deo većih investicija u licu koje bi mogle da doprinesu većem tranzitu ukrajinskog žita.

Konstanca je najveća alternativna izvozna ruta Ukrajine, sa žitaricama koje tu dolaze drumskim transportom, železnicom ili na baržama Dunavom, prenosi Rojters.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, a zvaničnici rumunske vlade su saopštili da imaju za cilj da udvostruče mesečni transportni kapacitet ukrajinskog žita do Konstance na 4 miliona tona u narednim mesecima.

Vlada je poboljšala desetine železničkih linija koje povezuju Konstancu sa Ukrajinom, a u toku su radovi na Dunavu kako bi se omogućilo da prolazi veći broj barži, što uključuje angažovanje više posada i omogućavanje noćne plovidbe.

U luci Konstanca, rumunsko ministarstvo saobraćaja će utrošiti sredstva Evropske unije za popravku ili jačanje postojeće infrastrukture, izgradnju novih puteva, pristupnih rampi i kružnih tokova, kao i pokretanje digitalizovanog sistema upravljanja saobraćajem, prema nacrtu projekta prenosi Rojters.

"Ovo je jasan dokaz da Rumunija čini ozbiljne napore da pomogne Ukrajini omogućavanjem transporta žitarica, ali i da međusobno poveže region", rekao je premijer Marsel Čolaku na sastanku vlade.

Procenjuje se da će radovi u luci, koji će koštati 721,3 miliona leja (155,67 miliona dolara), trajati 36 meseci.

Od jula, kada je Moskva odustala od Crnomorskog sporazuma o transportu žitarica, ruska vojska je više puta gađala ukrajinske rečne luke koje se nalaze na Dunavu.

Ukrajina je isporučila 8,1 milion tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Konstanca u prvih sedam meseci, a izvoz preko luke bi mogao da poraste na 35 miliona tona godišnje ako se izvrše određene promene u poslovanju.