3. jul 2023 21:29

Bobrovnički: Mađarska posvećena članica NATO-a, ali podržava prekid vatre u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bobrovnički: Mađarska posvećena članica NATO-a, ali podržava prekid vatre u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/Merla, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Mađarska je posvećena članica NATO-a, ali i dalje se, za razliku od većine zemalja u Alijansi koje pozivaju na vojno rešenje rusko-ukrajinskog sukoba, zalaže za mir, podržavajući prekid vatre i mirovne pregovore, izjavio je danas ministar odbrane te zemlje Kristof Šalaj-Bobrovnički.

On je pandemiju korona virusa, rusko-ukrajinski rat, obnavljanje tenzija na Balkanu i migracije naveo kao bezbednosne faktore koji utiču na Mađare.

Međutim, sa stanovišta mađarske nacionalne bezbednosti, pored rusko-ukrajinskog rata, istakao je da "poseban značaj" ima sukob Beograda i Prištine, prenosi MTI.

Šalaj-Bobrovnički je dodao da oružani sukobi na Bliskom istoku i u Africi takođe predstavljaju pretnju po Evropu jer dovode do aktiviranja islamskih džihadističkih pokreta čiji bi teroristi mogli da budu deo talasa migracija.

"Problemi se moraju rešavati na mestu njihovog nastanka, a ne na granicama Evrope", naglasio je on, dodavši da razvoj mađarskih oružanih snaga ubrzano reaguje na promenljivo okruženje.

Naveo je da su pored profesionalnih oružanih snaga, formirane i snage teritorijalne odbrane za odbranu otadžbine, dok mađarska odbrambena industrija ubrzano napreduje.

Prema njegovim rečima, Mađarska će već ove godine potrošiti dva odsto BDP-a na odbranu.

Šalaj-Bobrovnički je napomenuo učešće Mađarske u operacijama NATO-a, kao što je misija KFOR-a na KiM, kontrola vazdušnog prostora iznad Baltika i pomoć Slovačkoj u njenom nadzoru vazdušnog prostora.