28. novembar 2023 14:08

Kuleba ne dolazi na skup OEBS-a u Skoplju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuleba ne dolazi na skup OEBS-a u Skoplju

Foto: Pool Photo via AP/Thomas Peter

SKOPLJE - Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba neće prisustvovati ministarskom sastanku OEBS-a, koji sutra počinje u Skoplju, a Ukrajinu će na ovom skupu predstavljati delegacija ukrajinske Ambasade u Severnoj Makedoniji, potvrđeno je agenciji MIA u tom diplomatskom predstavništvu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenka je istakao da Kijev visoko ceni napore Severne Makedonije kao zemlje predsedavajuće OEBS 2023. godine i lično ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija, koji je, kako je naveo, pokazao visok profesionalizam i nepokolebljivu posvećenost zaštiti principa i obaveza OEBS-a i koji je tokom svog predsedavanja dao prioritet pitanju suprotstavljanja ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Ruska Federacija neprestano uništava OEBS, zloupotrebljavajući pravilo konsenzusa. Pribegavajući ucenama i direktnim pretnjama, Rusija je sistematski blokirala konsenzus o ključnim pitanjima. Blokiranje kandidature Estonije za predsedavanje OEBS-u 2024. takođe je postalo fakultativno. Osim toga, Rusija je nezakonito privela trojicu Ukrajinaca – predstavnika OEBS-a, koji su u zatvoru više od 500 dana. Rusija je stvorila egzistencijalnu krizu u OEBS-u i pretvorila organizaciju kao taoca svojih hirova i agresije", napisao je Nikolenko u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima, prisustvo ruske delegacije na ministarskom sastanku u Skoplju, prvom od početka pune invazije Rusije na Ukrajinu samo će pogoršati krizu u koju je Rusija uvela OEBS.

"Moramo zajedno raditi na spašavanju OEBS-a od Rusije, ali ne slanjem signala o mogućnosti povratka na oblike saradnje koji su postojali do februara 2022. godine, na državu koja je izvršila najveću oružanu agresiju u Evropi od kraja Drugog svetskog rata i brutalno prekršio sve principe Helsinškog završnog akta. S obzirom na to, delegacija Ukrajine neće učestvovati na ministarskom sastanku OEBS-a, Ukrajina ostaje privržena principima OEBS-a, spremna da nastavi da radi sa partnerima kako bi povratila usaglašenost sa Završnim aktom iz Helsinkija, posebno primenom Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog", naveo je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.