8. februar 2024 13:46

Austrija aktivno podržava spoljno-politički kurs Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Austrija aktivno podržava spoljno-politički kurs Crne Gore

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

BEČ/PODGORICA - Austrija aktivno podržava spoljno-politički kurs Crne Gore i ceni napredak koji je do sada ostvaren na unutrašnjem planu, poručio je danas austrijski predsednik Aleksander van der Belen, koji je u Beču domaćin crnogorskom kolegi Jakovu Milatoviću.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, prvi predsednik Crne Gore od obnove njene samostalnosti, koji je u zvaničnoj poseti Austriji.

Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države kome je prisustvovala i federalna ministarka za EU i Ustav Karolina Edštadler, a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje, kao i podrška Austrije kao značajnog partnera ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Milatović je zahvalio svom domaćinu na kontinuiranoj podršci Austrije evropskoj integraciji Crne Gore i istakao da je Austrija jedan od najvažnijih spojnopolitičkih partnera Crne Gore.

On je Van der Belenu zahvalio i na ličnom angažmanu kada je u pitanju evropska politika proširenja na zapadno-balkanski region i iskazao uverenje da će Austrija i dalje biti snažan promoter crnogorskog puta u EU.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora do 2028. postati punopravna članica EU čemu je, kako je istakao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

Naglasio je značaj podrške Austrije evropskom putu Crne Gore i kroz podizanje svesti ostalih članica o važnosti snaženja politike proširenja kada je u pitanju Crna Gora.

Van der Belen je rekao da zvanični Beč aktivno podržava spoljnopolitički kurs Crne Gore i ceni napredak koji je do sada ostvaren na unutrašnjem planu.

Iskazao je punu podršku daljim reformskim procesima i ukazao na doprinos koji je Crna Gora svojim pozitivnim primerom pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

Dva zvaničnika konstatovala su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju saradnje između dve zemlje.

Milatović je pozvao austrijskog predsednika u zvaničnu posetu Crnoj Gori, što će, kako je rekao, biti dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.