9. maj 2024 14:29

Više funkcionera SDSM podnelo ostavke nakon poraza na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više funkcionera SDSM  podnelo ostavke nakon poraza na izborima

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Nakon katastrofalnog poraza na parlamentarnim izborima nekoliko funkcionera SDSM podnelo je ostavke nakon što je predsednik Dimitar Kovačevski najavio je da će biti preispitana odgovornost svih na svim nivoima zbog izbornog kraha.

Ostavku je sinoć na svom Fejsbuk profilu podneo potpredsednik SDSM Fatmir Bitići, a potom takođe potpredsednik te stranke Pero Kostandinov.

Danas je ostavku podnela član SDSM i zamenik ministra rada i socijalne politike Jovanka Trenčevska.

Ona je na Fejsbuku poručila da se povlači sa mesta predsednice foruma žena SDSM. Navela je da se povlači iako je, kako kaže, sigurna da nije izneverila poverenje koje joj je ukazano.

"Jučerašnjim izbornim danom pokazali smo da živimo u demokratskoj državi u kojoj je vlast u narodu! Tako treba da bude. Hvala svim građanima koji su juče izašli i dali svoj glas za promene na svoj način! U svom mandatu kao Socijaldemokratski savez Makedonije nismo nikoga ostavili na miru, uveli smo mere i zakone koji pomažu svim građanima", navela je Trenčevska.

Potpredsednik SDSM-a Pero Kostadinov saopštio je da ostavku podnosi posle jučerasnjeg poraza na izborima.

"Poštovani građani i sugrađani, nakon izbornih rezultata, podnosim ostavku na partijsku funkciju, potpredsednika SDSM. Sloboda, mir i napredak Makedonije su najvažniji. Građani su danas glasali na demokratskim izborima i slobodno izrazili svoju volju", naveo je Kostadinov.

Naveo je da će se SDSM reformisati, jer je to potrebno društvu.

"Kao državotvorna stranka koja uvek neguje demokratiju, garantuje slobodu građana i nikada ne podstiče međunacionalne sukobe, kao stubove našeg postojanja", napisao je, između ostalog, Kostadinov u objavi na Fejsbuku.

Ostavku je prvi podneo sinoć potpredsednik SDSM Fatmir Bitići

Ostavku je na mesto predsednika stranke Dom podnela Maja Moračanin, stranke koja je na izbore izašla u koaliciji sa SDSM.

"U najkraćem mogućem roku, prema Statutu Dom, organizovaćemo kongres na kome će biti izabran novi predsednik i rukovodstvo", napisala je ona na društvenim mrežama.