19. jun 2024 10:18

Sednica skupštine za izbor nove vlade Severne Makedonije zakazana za subotu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sednica skupštine za izbor nove vlade Severne Makedonije zakazana za subotu

Foto: Tanjug

SKOPLJE - Sednica parlamenta za izbor nove vlade Severne Makedonije zakazana je za subotu u 11 časova, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine Afrima Gašija.

Poslovnikom Sobranja predviđeno je da sednica traje najviše dva dana, prenosi Telma.

Glasanje za izbor vlade vrši se prema predlogu sastava vlade u celini, javnim glasanjem po završetku skupštinske rasprave, a najkasnije u roku od 24 časa.

Za izbor vlade potrebna je većina glasova od ukupnog broja poslanika.

Mandatar i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski podneo je juče parlamentu predlog sastava nove vlade i programa njenog rada.

Novi vladin kabinet imaće 24 člana, a pored premijera, tu će biti još 23 potpredsednika Vlade i ministara, od kojih 20 ima resore.

U kabinetu Mickoskog 15 članova je iz koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, šest iz koalicije Vredi i dva iz ZNAM, navodi Telma.

Kako je Mickoski ranije najavio, predsednik Socijalističke partije Ljupčo Dimovski biće predložen za zamenika predsednika vlade odgovoran za politički sistem dok će Ivan Stoilković (iz Demokratske partije Srba u Makedoniji) biti predložen za zamenika predsednika vlade i ministra za odnose sa zajednicama.

Mickoski je predsednik stranke VMRO-DPMNE koja je na parlamentarnim izborima u maju pobedila sa 43,14 odsto glasova.