11. jul 2024 22:34

Milanović: NATO ne treba da daje obećanja Kijevu koja ne može ispuniti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović: NATO ne treba da daje obećanja Kijevu koja ne može ispuniti

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ Slavko Vukadin

ZAGREB  - Ukrajini ne treba davati obećanja koja se ne mogu ispuniti, rekao je danas hrvatski predsednik Zoran Milanović na marginama samita NATO saveza u Vašingtonu, na kojem su saveznici u nacrtu zajedničke izjave potvrdili podršku Kijevu prema članstvu u bloku.

"Ukrajini preti opasnost da se ekonomski potpuno iscrpi i demografski uništi. Moramo biti iskreni prema njima (Ukrajini) i ne davati obećanja koja nismo u stanju ispuniti. Govori se da je put Ukrajine prema NATO-u ireverzibilan, to treba shvatiti jako ozbiljno jer to obvezuje", rekao je Milanović hrvatskim novinarima u Vašingtonu, prenosi Hina.

On je rekao u sadašnjem opasnom vremenu treba paziti na “svaki potez i svaku reč“.

"Važno je da se zadrži dijalog s Moskvom, tu ne mislim samo na Putina, i zna se ko treba razgovarati s Rusima, to su Amerikanci. To se dogodilo pre desetak dana nakon onoga incidenta na plaži i nakon toga su se neke stvari promenile", rekao je Milanović naglasivši da je bitan odnos Moskve i Vašingtona, a da je "sve ostalo dekor".

Prošlog meseca od krhotina projektila koje su ispalili Ukrajinci poginule su četiri osobe na plaži u Sevastopolju, a povređena je 151 osoba.

"Važno je da se NATO, kao najstariji i najuspešniji odbrambeni savez koji je ikad postojao, održi zajedno jer mi boljeg društva nemamo. Ali, istovremeno svet se polarizuje, neki ljudi ovde to teže razumeju“, dodao je Milanović.