31. jul 2024 21:33

Stefan Stojačić: Srbija je i dalje favorit za zlato

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stefan Stojačić: Srbija je i dalje favorit za zlato

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stefan Stojačić, brat našeg basketaša Strahinje, rekao je da je Srbija i pored današnjeg neočekivanog poraza od Kine (15:21) i dalje favorit za zlatnu medalju.

"Sistem takmičenja je takav da se sve to na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju desilo kad su dve ekipe koje nisu bile u top 2 na kraju završile u finalu, tako da današnji poraz apsolutno ništa ne znači. Naši basketaši su i dalje najbolji na svetu i verujem da će to da opravdaju na ovim Olimpijskim igrama, i dalje su favoriti za zlato", rekao je Stojačić za Tanjug.

Svih osam selekcija učesnica Igara su svrstane u istu grupu i igraće svako protiv svakog. Po okončanju grupne faze, dve prvoplasirane selekcije će direktno u polufinale, dok će selekcije od trećeg do šestog mesta u plej-in za plasman u polufinale, igraće treći protiv šestog, odnosno četvrti protiv petog.

"Pozitivan sistem takmičenja je napravljen takav da svako igra sa svakim i šest ekipa prolaze, što mislim da je apsolutno sigurno za Srbiju, koja je i dalje po meni favorit za zlato. Ovaj poraz jeste bio neočekivan, ali je 3x3 generalno nepredvidiv sport. Sa ekipom Kine se dobro poznaju i oni poznaju nas jako dobro i mi smo trenirali zajedno mnogo puta. Pri tome, ova kineska ekipa je sastavljena prvi put, nikad nije nastupala ranije na Svetskoj ligi u ovom sastavu, tako da su svakako respektabilni igrači, ali svakako smo mi imali ulogu favorita", dodao je Stojačić.

Kako kaže, poraz može dobro da dođe našim momcima jer sad znaju da za zlato svaka utakmica mora da se odradi drugačije.

"Basket je baš nepredvidiv, Kinezi su odigrali jako dobar meč, mi smo odigrali slabije, ali svakako to ne umanjuje ono što je Srbija u basketu 3x3".

Analizirao je Stefan Stojačić i pobedu naših basketaša nad selekcijom Sjedinjenih Američkih Država.

"To je bio fenomenalan meč protiv glavnog konkurenta za zlato. Verovatno je za sve naše basketaše bila to uvodna utakmica protiv Amerike, nešto što je ogromno za dvojicu igrača i za mog brata Strahinju, prvi put je igrao meč na Olimpijskim igrama, tako da je verovatno i adrenalin prelomio na našu stranu", zaključio je Stojačić.

Basketaše Srbije sutra očekuju dve utakmice, pre podne protiv Holandije, a uveče protiv Francuske.