22. maj 2023 11:23

U Beogradu počela konferencija posvećena fizici

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu počela konferencija posvećena fizici

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Beogradu je danas počela konferencija posvećena fizici na kojoj će ucestvovati više od 400 fizičara iz celog sveta, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović koja je otvorila skup navela je da će se na njemu, između ostalog, razgovarati o inovacijama, kao i transferu tehnologija iz nauke, uključujući i fiziku.

Kako su najavili organizatori, uccesnici LHCP konferencije posvećane fizici velikog sudarača hadrona će razgovarati o najnovijim rezultatima u istraživanjima elementarnih čestica od kojih je svemir sačinjen i budućnosti akceleratorskih postrojenja na kojima se čestice istražuju.

 

"Jedan deo konferencije će biti posvećen tome kako naše kompanije da uspostave bolji i bliži kontakt sa Evropskom organizacijom za nuklearno istraživanje (CERN) i da se upoznaju sa time koje vrste poslova su potrebne toj organizaciji, odnosno koja je to vrsta kompanija, uključujući i proizvođačke kompanije koje su neophodne kako bi se CERN dalje razvijao", rekla je Begović za Tanjug.

Begović je navela da su suorganizatori konferencije Srbija i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN) dodajući da vlada podržava dugu saradnju naše države i te organizacije i podsećajući da je 2019. godine Srbija postala 23. zemlja članica CERN-a i četvrta zemlja van Evropske unije koja ima formalnu saradnju sa njom.

"CERN je najveća infrastruktura, posvećena istraživanjima u fizici i elementarnim česticama. On se ne bavi samo bazičnim osnovnim istraživanjima, već tu nastaju tehnologije koje menjaju svet. Internet je nastao iz istraživanja te organizacije, oni su ga razvijali za sopstvene potrebe kako bi mogli lakše da razmenjuju i analiziraju podatke na globalnom nivou, a svima je jasno koliki je uticaj ove tehnologije", rekla je Begović.

Ministarka je navela da je do sada oko 80 istraživača iz pet istraživačkih kuća iz naše zemlje ostvarilo saradnju sa međunarodnim multidisciplinarnim grupama u CERN-u i pozvala kompanije u Srbiji da učestvuju u pozivima koje raspisuje ta organizacija.

"Izuzetno je prestižno raditi za CERN. Srbija godišnje odvaja oko tri miliona evra za kontribuciju kako bismo mogli da budemo deo ovog konzorcijuma", rekla je Begović.

Konferenciju, koja će trajati do 26. maja, organizuju Institut za fiziku u Beogradu i Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Prethodnih godina konferencija se održala u Barseloni, Njujorku, Sankt Petersburgu, Lundu , Šangaju, Bolonji, Puebli i Tajpeju.

Pored naučnog, obuhvata i seriju dodatnog programa među kojima su i naučno-diplomatski forum, inovacioni panel, poseta kompanijama koje sarađuju sa CERN-om i drugi.