23. jun 2023 16:45

Ministar Marko Blagojević: Prioritet je isplata pomoći za ugrožene u poplavama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Marko Blagojević: Prioritet je isplata pomoći za ugrožene u poplavama

Foto: Tanjug video

KRAGUJEVAC - Ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević posetio je danas poplavljena naselja i domaćinstva u Kragujevcu i okolini i tom prilikom istakao da se reka ovde nije izlila ni 2014. godine, kao i da su sada padavine neuporedivo češće i intenzivnije nego što je to ranije bio slučaj.

Kako je istakao, to je nešto sa čime moramo da se nosimo danas i u vremenu koje je pred nama.

 

Blagojević je istakao da je država za prethodnih nekoliko godina uložila blizu 20 milijardi dinara u zaštitu od poplava i to u radove na 786 lokacija u 98 lokalnih samouprava.

Ministar za javna ulaganja je ocenio i da jedino zdravstvo ima veća ulaganja.

"Jedino je zdravstvo po obimu ulaganja veće od zaštite od plavljenja i zahvaljujući tome jesmo bezbedniji, ali nam iskustvo iz Kragujevca govori da i dalje nismo bezbedni, naglasio je ministar pri poseti gradu na Lepenici.

Blagojević je pojasnio i šta su naredni koraci u procesu saniranja štete od poplava, kao i da je prioritet isplata pomoći za sve oštećene stambene objekte.

Program obnove oštećenih stambenih objekata je usvojen, predviđa isplatu novčane pomoći koja je uvećana u odnosu na novčanu pomoć koja je bila isplaćivana ranije, na ime štete od poplava.

Uvećana je za 40 do 50 odsto u zavisnosti od kategorije štete i na taj način se zapravo rast cena građevinskih materijala i rast cena radova preslikava na iznos novčane pomoći.

Ministar je podsetio i koju je proceduru potrebno ispoštovati u procesu naknade štete, a koja se odnosi na prijavu štete, zahtev za pomoć, nakon toga proceduru sprovodi lokalna samouprava u saradnji sa ministarstvom, kategoriše objekat, izdaje rešenje, utvrđuje kategoriju štete na objektu, utvrđuje iznos štete.

Blagojević je ocenio da se isplata pomoći može očekivati sredinom jula meseca i najavio sređivanje korita Lepenice u kraju koji je danas posetio.

Kako je rekao ulagaće se i u preventivnu infrastrukturu za zaštitu od plavljenja, koja je obnavljana i jača nego što je bila pre, i na tome će se i dalje raditi.

Blagojević je istakao do sada ima prijavljenih oko 1.600 stambenih objakata koji su poplavljeni, koliko ih je bilo i u ranijim popalavama, ali i naglasio da je broj poplavljenih opština sada veći i ima 56.

"Šteta se i dalje sagledava. Znamo da ima i oštećenih mostova i komunalne lokalne infrastrukture. Postupamo po prioritetima, prioritet br. 1 su oštećeni i srušeni stambeni objekti i da isplata pomoći počne što je moguće pre. Istovremeno, gleda se i na sve moguće lokacije na kojima je neophodno izvesti radove na obnovi i unapređenju preventivne infastrukture za zaštitu od plavljenja. Novca će biti onoliko koliko treba", istakao je ministar i naglasio da lokalne samouprave treba da pripreme projekte rekonstrukcije.

Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić je ovu priliku iskoristio da se zahvali kragujevačkom sektoru za vanredne situacije, koji su spasavali ljude kobne noći, kao i javna komunalna preduzeća koja su se odmah uključila u raščišćavanje terena.

Dašić je pozvao i sve građane koji su pretrpeli štetu usled poplava, a nisu je prijavili da to učine.