1. avgust 2023 14:52

SRBATOM traži pomoć IAEA u borbi protiv afričke kuge svinja

Izvor: TANJUG

podeli vest

SRBATOM traži pomoć IAEA u borbi protiv afričke kuge svinja

Foto: Shutterstock.com/CHIRATH PHOTO, ilustracija

BEOGRAD - Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) zatražio je od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izuzetnu hitnu podršku u vezi sa dijagnostičkim reagensima potrebnim za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja, saopštio je danas Direktorat.

Kako se navodi, zahtev je poslat sredinom jula, imajući u vidu brzo širenje afričke kuge svinja u Srbiji i potrebu za brzim delovanjem. U saopštenju je precizirano i da je zahtev podnet za potrebe Naučnog instituta za veterinu Srbije (NIVS).

S obzirom na to da se očekuje povećanje broja obolelih životinja, tražena je pomoć u vrednosti od 60.000 evra, u dijagnostičkim reagensima neophodnim za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja, naveo je Direktorat.

SRBATOM podseća da je jedan od ključnih elemenata u suzbijanju zaraznih bolesti - brza i pouzdana dijagnostika, jer je osnov i prethodi svim budućim aktivnostima.

Predviđajući širenje afričke kuge svinja, kao i dolazak drugih naročito opasnih bolesti usled klimatskih promena, Međunarodna agencija za atomsku energiju je finansirala projekat NIVS 2020/2021 "Jačanje kapaciteta nacionalnih referentnih laboratorija za rano otkrivanje, epidemiološki nadzor i kontrolu prekograničnih bolesti životinja u vanrednim situacijama".

Kako ističu u Direktoratu, zahvaljujući ovom projektu, spremnost i laboratorijski kapaciteti su podignuti na najviši nivo.

Afrička kuga svinja u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine kod domaćih svinja, međutim, kako navodi SRBATOM, nije došlo do prenošenja virusa i obolevanja divljih svinja, pre svega zahvaljujući preduzetim merama, kao i relativno maloj gustini populacije divljih svinja u zahvaćenim područjima.

Budući da je afričku kugu svinja teško kontrolisati kod divljih svinja, osnovni cilj primenjenih mera je sprečavanje širenja bolesti na domaće svinje, te se u pojedinim područjima pribeglo preventivnoj depopulaciji domaćih svinja, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije, koji je Nacionalna referentna laboratorija za ovu bolest, ovo virusno oboljenje dijagnostikuje se najsavremenijim molekularnim metodama.

Pored toga, vrši se genetska tipizacija i prati evolucija virusa, dodaje SRBATOM.