20. mart 2024 18:22

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog: Tolerancija i razumevanje prema svima koji su različiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog: Tolerancija i razumevanje prema svima koji su različiti

Foto: Shutterstock.com/StoryTime Studio

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije 21. marta, pozvalo je danas na toleranciju i razumevanje prema svima koji su različiti, kao i na nastavak izgradnje društva u kome duh saradnje i solidarnosti garantuje dostojanstven život svakog čoveka.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saopštenju je navelo da današnjim danom istovremeno počinje i Nedelja solidarnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije, koja traje do 28. marta.

Navodi se i da je u osnovi rasizma pogrešan stav o nekakvoj kulturnoj superiornosti jednih nad drugima, kao i iskazivanje netrpeljivosti prema pripadnicima drugih rasa, koji se razlikuju bojom kože ili nekom drugom karakteristikom spoljnog izgleda.

Ističe se da je ideologija rasizma u direktnoj suprotnosti sa osnovnim principima ljudskih prava i da ona širi stereotipe i promoviše netrpeljivost, čije sprečavanje predstavlja poseban izazov u današnje vreme društvenih mreža.

"Zato je od izuzetnog značaja da se podiže svest o načinima prepoznavanja različitih oblika netrpeljivosti, kako bi se unapredila zaštita pojedinaca ili grupa koji pripadaju drugoj rasi, imaju drugu boju kože, imaju drugu etničku pripadnost ili nacionalno poreklo. Istovremeno se mora boriti i da se unapredi znanje o lažnosti i neverodostojnosti ideologije rasizma, koja nema nikakvo naučno utemeljenje", naveli su u saopštenju.

Navodi se da Srbija svoj doprinos u borbi protiv rasizma daje i ispunjavajući obaveze preuzete Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i podseća da je u Srbiji svaka vrsta diskriminacije zabranjena Ustavom, kao i brojnim zakonima u oblasti pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite, informisanja i slično.

Ističe se da je u prethodnom periodu u Srbiji dodatno unapređen krovni zakonodavni i strateški okvir u oblasti antidiskriminacije i da je Zakon o zabrani diskriminacije usklađen sa važećim međunarodnim standardima u oblasti zaštite od rasne diskriminacije.

"Konkretne mere i aktivnosti u oblasti prevencije i zaštite od diskriminacije predviđene su antidiskriminacionom strategijom do 2030. godine i pratećim akcionim planom, čiji je cilj eliminisanje društvene nejednakosti. Posebnu ulogu u borbi protiv diskriminacije ima i nezavisno telo – Poverenik za zaštitu ravnopravnosti", naveli su u saopštenju.

Dodaje se da su eliminisanje društvene nejednakosti, odnosno borba protiv svakog oblika rasizma i diskriminacije Roma, načela na kojima su zasnovani ciljevi i mere Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period do 2030. godine.

Podseća se da je tom strategijom, po prvi put, prepoznat i "ciganizam" kao oblik rasizma i diskriminacije, a pratećim akcionim planom, među mnogobrojnim aktivnostima, predviđene su i mere za osnaživanje Roma i Romkinja da prijavljuju krivična dela motivisana predrasudama, mržnjom, kao i govor mržnje.

Borba protiv rasizma i svih oblika diskriminacije može da bude uspešna samo ako je sistemski podržana i ako su u nju aktivno uključeni svi akteri društva, a svoj doprinos može da da svako od nas, navode u saopštenju.