27. jun 2024 18:28

Demonstranti i dalje ispred Dorćol placa uprkos odluci MUP-a o prekidu "Mirdite"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Demonstranti i dalje ispred Dorćol placa uprkos odluci MUP-a o prekidu "Mirdite"

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD  - Grupa demonstranata okupljena je ispred Dorćol placa gde je večeras trebalo da počne festival "Mirdita, dobar dan", a kasno popodne je počela da pristiže još jedna grupa uzvikujući "Kosovo je Srbija", iako je događaj prekinut odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Okupljeni su naručili hranu i osvežavajuća pića, stigli su i trubači, a i dalje se mogu videti transparenti sa verskim obeležjima i srpske zastave, dok prisustvo policije nije vidno.

Festival "Mirdita, dobar dan” koji je večeras trebalo da otvori predstava "Otac i otac” u Dorćol placu, otkazan je nakon današnje naredbe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Ministar Ivica Dačić je saopštio je da je doneta naredba da se prekine javno okupljanje "Mirdita, dobar dan“, zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Tokom dana ispred ulaza u "Dorćol plac" se okupilo nekoliko desetina demonstranata koji se protive održavanju festivala, među kojima su bili i pripadnici Omladine Nove Demokratske stranke Srbije, koji su tražili da "Mirdita" bude zabranjena iz bezbednosnih razloga i zato što je "protivustavna".

Povodom najave festivala "Mirdita, dobar dan", čije se održavanje poklapa sa Vidovdanom, nedavno se oglasio Aleksandar Šapić, tada kao predsednik Privremenog organa Grada Beograda, najavivši da grad neće dati nijednu vrstu saglasnosti za njegovo održavanje.

Šapić je rekao da će svi prostori koje festival bude koristio biti isključivo privatni i ocenio da taj festival "falsifikuje istoriju promovisanjem takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa i dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Pedsednica stranke Zavetnici i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je povodom najavljenog festivala da je reč o manifestaciji koja "podriva ustavni poredak i vređa nacionalna osećanja" i koju treba otkazati.

Predstava "Otac i otac", dramaturga Jetona Neziraja u režiji Kuštrima Koljićija bila je predviđena da večeras u Dorćol placu otvori 11. "Mirdita, dobar dan".

Organizatori festivala su Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative i Integra iz Prištine, uz podršku Evropske unije i Rokfeler fondacije, a bilo je predviđeno da ulaz na sve programe bude besplatan.