3. jul 2024 13:58

Brašnjović u tužilaštvu negirao krivicu za ubistva škaljaraca u Grčkoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brašnjović u tužilaštvu negirao krivicu za ubistva škaljaraca u Grčkoj

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - U Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal Milinko Brašnjović je na saslušanju negirao učešće u ubistvima pripadnika tzv. škaljaraskog klana u Grčkoj.

Brašnjović je saslušan u ponedeljak i tad je negirao krivicu, ali nije detaljno izneo odbranu, rekao je za Tanjug njegov brnalac Luka Nikolić.

On je naveo da će odbranu izneti u daljem toku postupka.

Brašnjović je uhapšen krajem februara u Španiji, kada je uhapšeno još sedam osumnjičenih za učešće u ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića 19. januara 2020. godine u Atini, kao i ubistvima Alana Kožara i Damira Hadžića 23. jula 2020. godine na Krfu.

Kako Tanjug saznaje, jučerašnje saslušanje u postupku ove istrage odloženo je jer su advokati osumnjičenih tražili izuzeće dvojice postupajućih tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića, kao i Glavnog javnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i Vrhovnog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Za tada je bilo planirano da budu saslušani Srđan Lalić, Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin, koji inače imaju status okrivljenih-saradnika u postupku protiv grupe Veljka Belivuka.

Advokati su, kako saznaje Tanjug, naveli da imaju saznanja da su postupajući tužioci obavljali razgovore sa tim okrivljenim-saradnicima, a koji su svedoci u ovoj istrazi.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da su ove grupe organizovali Radoje Zvicer, Veljko Belivuk i Darko Šarić.

U ovoj akciji uhapšeno je šest osoba u Srbiji i po jedna u Grčkoj i Španiji, dok je načelnik UKP MUP Ninoslav Cmolić na konferenciji za medije rekao da je reč o međunarodnoj akciji "Vertikala".

Na suđenju organizovanoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, okrivljeni-saradnik Srđan Lalić ispričao je kako su Brašnjović učestvovao u tim ubistvima, nakon čega su lažirali njegovu (Brašnjovićevu) smrt.

Lalić je naveo da je Brašnjović bio direktan izvršilac ubistva Stamatovića i Dedovića 19. januara 2020. godine u Atini.